tisdag, december 10, 2019

Prisvärt

I dag är det Nobel-dagen, det är ju svårt att missa såvitt man inte sitter i isoleringscell och varken ser eller hör något. Det betyder att litteraturpristagaren är en av dem som tar emot medalj etc ur kungens hand, äter finmiddag i Stockholms stadshus och hyllas lite överallt. Bokhandlarna har dukat upp i stor hast frampressade extraupplagor av de där prisbelönta romanerna man absolut inte hade i lager när pristagaren utsågs, och i tidningar, radio och tv travas experterna på varandra med sina hyllande kommentarer.

Fast just i år stämmer ju inte det där riktigt, eftersom det för det första handlar om två pristagare  en för i fjol och en för i år  och, för det andra, eftersom den senare är starkt ifrågasatt av omvärlden på grund av politiska ställningstaganden.

Så när tisdagstrion enligt beslut från Ugglan & Boken ska handla om litteraturpristagare väljer jag att förbigå de två dagsaktuella med tystnad. Dessutom tillåts man vidga vyn och titta även på andra pristagare, inte bara de som fått en slant ur Nobels kassa.

Jag väljer tre författare som jag träffat personligen och gillat. Alla tre är synnerligen läsvärda, har periodvis varit omdiskuterade men vars böcker aldrig ifrågasatts. De är produktiva dessutom. Och priserna de fått är väldigt högt respekterade internationellt. Om man nu törs tro att det fortfarande gäller efter Svenska Akademiens märkliga turer.

På den här affischen som jag fått i gåva av Garcia
Marquez själv kan man läsa hela romanen "Ingen
skriver till översten". Texten bildar också hans
porträtt, förvisso lite blekt numera ...
Gabriel Garcia Marquez blev den förste från Colombia att få ett Nobelpris (1982) över huvud taget, och det var han genuint lycklig över. Till festen kom han, inte i påbjuden frack, utan i självvalda vita kläder, och världen läste "Hundra år av ensamhet" (Cien años de soledad) med stor behållning. Många fler titlar finns det, "Ingen skriver till översten" (El colonel no tiene quien le escriba) är exempelvis mycket kortare och mera lättläst (kolla bilden!).

Mario Vargas Llosa är peruan och när han fick Nobelpriset (2010) blev det lite fotbollsstämning i Latinamerika: nu stod det 1-1 mellan Peru och Colombia, och man pustade ut. Vargas Llosa skriver väldigt olika sorters böcker, en del nästan av kioskromantyp, andra är historiska och politiska. "Kriget vid världens ände" (La guerra del fin del mundo) är en sådan, "Gröna huset" (La casa verde) har blivit en sydamerikansk klassiker och "Pantaleon och soldatbordellen" (Pantaleon y las visitadoras) får ideligen läsaren att fnittra. Den var för mig inkörsporten i hans författarskap.

Sonya Hartnett fick ALMA-priset (2008), utmärkelsen till Astrid Lindgrens minne, och blev innerligt glad för det. En produktiv författare från Australien vars böcker förvisso kallas ungdomsromaner, men som med stor behållning kan läsas av fullständigt vuxna människor. "Torsdagsbarn" (Thursday´s Child) är en sån bok.

Dessutom tittar jag alltid extra noga på de där pocketböckerna som har en liten etikett på pärmen på vilken det står att författaren belönats med det amerikanska Pulitzer-priset. Det tar jag som en rekommendation, för då är det praktiskt taget undantagslöst en bok i min smak.

Copyright Klimakteriehäxan

35 kommentarer:

 1. Det har du rätt i att om boken har fått Pulitzer så brukar den vara bra. Av Marquez ska jag äntligen läsa Hundra år av ensamhet nästa år när den nya översättningen kommer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visste inte att den översätts på nytt!

   Radera
 2. tre bra intressanta författare, Mario Vargas Llosa ha jag också träffat "personligen" i Göteborg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ger en liten extra dimension till läsningen eller hur?

   Radera
 3. Jag har inte läst någon av dina författare, men de båda sydamerikanerna verkar intressanta.

  SvaraRadera
 4. Hundra år ... den har jag tänkt länge att jag skulle ta och läsa, lånade den åt svärmor när hon var här så jag har den. Någon gång ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tar en stund att läsa, förvisso ...

   Radera
 5. Hundra år av ensamhet plågade jag mig igenom på 80-talet. I alla fall första hälften, den andra hälften gick det mycket bättre :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med om att den inte är rakt igenom lättläst! Men mödan värd!

   Radera
 6. Jag får göra ett nytt försök av Gabriel Garcia Marquez framöver :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skam den som ger sig - det finns ju många titlar att välja på.

   Radera
 7. Har inte läst någon av dina författare så tack för tipsen!

  SvaraRadera
 8. Oj då det var ingen jag läst.

  SvaraRadera
 9. Hundra år av ensamhet var inget mindre än en läsupplevelse. Vargas Llosa och jag klickar inte riktigt. Hartnett har jag inte läst. Pulitzer - priset lovar alltid gott

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synd att du inte klickat med MVL - det finns så väldigt olika romaner att välja bland, säkert nån i din smak också!

   Radera
 10. García Marquez tycker jag mycket om. Vargas Llosa har jag nog bara läst en bok av. Den sista författaren kände jag faktiskt inte till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sonya H är märkligt nog rätt okänd, trots stor utgivning, många lovord och ALMA-priset.

   Radera
 11. Sonya Hartnett är den enda jag inte läst något av. De av Vargas Llosas böcker jag läst hittills har jag gillat och fler väntar i bokhyllan.

  SvaraRadera
 12. Tack för intressanta tips.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas det funkar med åtminstone nån av dem för dig!

   Radera
 13. Nej, Nobeldagen gick det knappast att missa idag, inte ens vid KTH...
  Finns det nåt tråkigare än att titta på tv-sändningen av Nobelmiddagen?! Ungefär lika upphetsande som att titta på Vasaloppet - zzzzhhhh.
  Rent allmänt kan lilla jag tycka att alla Nobelpristagare i litteratur är alltid totalt okänt för min del, och jag skulle aldrig köpa en bok av en pristagare heller - om inte en deckarförfattare mot förväntan skulle vinna priset. Å det lär då aldrig hända.

  Visst vann Bob Woodward och Carl Bernstein Pullitzer-priset för avslöjandet av Watergate affären?! Den boken sträckläste jag faktiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill se lite klänningar från festen, resten klarar jag mig bra utan - har fått min beskärda del av detta eftersom jag haft hand om direktsändningen av kalaset i ett antal år. När det gäller deckare och Nobelpris så är det faktiskt så att i den enda bok av Olga Tokarzsuk som jag läst radas morden upp på löpande band ... om det kan locka frun? "Styr din plog över de dödas ben" heter den, men jag är inte överentusiastisk. Gillade inte upplösningen, exempelvis (no spoiler!).

   Radera
  2. PS Watergate-historien gav Washington Post Pulitzer 1973 för "national reporting" (jag googlade för säkerhets skull) - Woodward och Bernstein var naturligtvis tunga namn då, men har fått egna Puliter-priser på 2000-talet. Watergateboken var kanon!

   Radera
 14. Har bara läst någon bok av Sonya Harnett. Tack för tips om de andra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å så roligt att du hittat Sonya H! Visst är hon en suverän skribent!

   Radera
 15. Nu ser jag att min bild kommer upp här nedanför, så från stora datorn verkar det funka. Jag sparade det jag skrev - så här kommer det i repris, även om det inte var så våldsamt viktigt.

  Jag har inte läst några av de författarna, men jag har läst dina böcker!
  När jag var ung (jag läste massor redan tidigt) drömde jag om att få träffa en livs levande författare, det var något stort som inte trodde skulle kunna hända. Det kom ibland en författare till skolan och jag insöp allt...
  Jag tänker på det ibland nu när jag har en hel liten bunt av författarvänner och lyckats rätt bra med vissa delar av mitt eget författande.
  Men ack, så mycket jag har kvar att läsa. Något av Olga blir det absolut.

  Jag blir ju nästan lite starstruck att jag känner dig som varit så nära detta sidenprassel på nobelfesten som fascinerar mig så!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ack ja ... ska jag passa på att skryta med att jag dansat på Nobelfesten också? Min kavaljer var en fysikprofessor i påbjuden frack, jag var klädd i jeans ... det gick det också!

   Radera
 16. Menar du att du har träffat Gabriel Gárcia Márquez? Blir inte så lite avundsjuk :-) Tror jag har läst allt av honom översatt till svenska. Tack för dina tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har faktiskt träffat GGM flera gånger! Första var rätt speciell. Du kan läsa om det här.
   https://klimakteriehaxan.blogspot.com/2014/04/den-21-oktober-1982.html
   Det hände för mycket länge sen 1982!

   Radera
  2. Har också skildrat mötet i min tredje bok, "Att vara yngst är ett handikapp som går över".

   Radera
 17. Goddag vänner, mitt namn är Antonio Laura från Israel, jag är en läkare av yrket Kirurg, jag är 45 år, läs noga mitt vittnesbörd om hur jag återställde ex kärlek inom två dagar av kärleksdel ljus stavningsbön, jag har goda avsikter att dela denna goda nyhet här ute, för jag vet att den här informationen kommer att hjälpa någon som läser detta just nu att läka brustet hjärta och återställa förlorat kärleksförhållande inom två dagar. Min stoy kan vara likadan, jag var gift med Antonio fyra år, förra månaden han gick upp med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka till älska mig, men allt jag gjorde var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket eftersom vi hade två små barn tillsammans och jag älskar honom så mycket att jag inte kan leva utan honom, jag frågade honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min kollega på jobbet, hon är min goda vän och hon rådde mig att snarare kontakta en kärlek stavningskärna som kan hjälpa mig att stava kärlek tillbaka, men jag är den typ av person som aldrig trodde att kärlek stavdelning fanns eller kan fungera, jag hade inget annat val än att prova, jag mailade stavningskanalens e-postmeddelande som hon gav mig och få muniter efter att jag fick ett svar Dr.Oduduwa sa till mig att han kan hjälpa mig att få tillbaka min man, det var inga problem att allt kommer att gå bra innan tre arbetsdagar, jag följde noggrant all hans instruktioner om vad jag ska göra hemma under mitten av natten kärlek spell bön. Oduduwa lanserade en Love-stavningsdel i luften och förvånansvärt andra dagen var den omkring 06.00. Min make kärlekspartner ringde mig på min mobiltelefon, jag blev så förvånad eftersom min man vägrat att ringa mig eller smsar mig de senaste tre veckorna, plötsligt ringde han för att be om ursäkt för mig och han sa att han kommer att återvända hem för att besöka mig och mina barn snart. Ända sedan den första dagen han ringde mig, han har ringt och smsat mig varje dag, idag ringde han att jag svarade på telefonsamtalet och han sa igen att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle förlåta och återvända till honom som kärlekspartner, att han älskar mig så mycket. Jag är så glad och tills idag började vi leva tillsammans lyckligt som en familj. min djupa tacksamhet till Dr.Oduduwa för hans begåvade krafter för att återställa trasiga äktenskap och föra tillbaka ex kärlekspartner inom två dagar kärlek stavning bön som fungerar. Jag rekommenderar honom varmt för alla som söker brådskande återställande av kärlek (dr.oduduwaspellcaster@gmail. Com)

  SvaraRadera