onsdag, december 11, 2019

För väldigt länge sen ...

... hamnade de här stenarna här, en liten bit från Mälarens strand i nuvarande Mälarhöjden i södra Stockholm. Tillsammans bildar de båda stora klippblocken ett slags port, en spännande manshög passage för barn att springa igenom, en påminnelse om hur enormt starka naturens krafter kan vara. Men här finns också ett underförstått hot: vi kan välta och krossa dig, som en liten myra, om du inte sköter dig!

Förmodligen bildades den här "porten" redan under istiden, för flera hundra tusen år sedan  den senaste istiden töade bort för cirka 10 000 år sedan. Ibland kallas den här typen av formationer för "jättekast", som om en forntida jätte spelat kula med enorma stenar. National Geographic ger en mera vetenskaplig förklaring:
"Istidens glaciärer tappade stora klippblock på de märkligaste ställen. Flyttblocken ger horisonten en säregen kontur, eftersom de ofta ligger omotiverat i landskapet, som om de trillat ur fickan på en jätte på promenad. Flyttblock kallas även erratiska block av det latinska errare, som betyder att vara på avvägar. Det verkar rimligt, eftersom isen har fört dem med sig från deras ursprungliga placeringar och lämnat dem någon helt annanstans, där de nu ligger tungt och orubbligt i landskapet."

Det är inte ofta man tänker så långt tillbaka som till istiden, men nu råkade det bli så, eftersom Sanna i årets näst sista Gems Weekly Photo Challenge valt temaordet ÅTERBLICK.
Vilket inte hindrar att man tänker lite extra på framtiden också, speciellt när man just blivit farmor och fått extra stor anledning att fundera på hur världen ska överleva.

För det visar sig då att forskarna menar att vi definitivt går nya istider till mötes, även om det dröjer innan vi är där och behöver sätta på oss broddarna. Men om sisådär 60 000 år tror man att exempelvis Stockholm är täckt av ett 2500 meter tjockt islager. 


Huruvida stora klippblock kommer att drälla omkring på nytt är det förstås ingen som vet ... men håll med om att tanken svindlar! Och den som gör en återblick när den kalla perioden väl tinat hittar kanske nya spännande spår som naturkrafterna lämnat på klotets yta.  


Copyright Klimakteriehäxan

26 kommentarer:

 1. Vilken intressant tolkning av veckans temaord! Och fin tillhörande berättelse. Så i vår får jag nog ta e tur till Mälarhöjden och leta reda på den. Jag visst inte att "porten" fanns. Men nu vet jag. Stort tack för det!

  SvaraRadera
 2. En intressant och lärorik tolkning! Ja, en nya istid slipper vi uppleva och det kan man bara vara tacksam för!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast i dag blåste det väldigt kallt ... :-D

   Radera
 3. Menneskene er bare et lite øyeblikk i eksistens...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja man borde kanske tänka lite oftare på det?

   Radera
 4. Vilken fin stenport som naturen gjort alldeles självt. Man får gratulera till att du blivit farmor =) Ha en bra eftemiddag.

  SvaraRadera
 5. Tumme upp for din tolkning!! Härligt. Intressant och spännande! Njuter krafterna i bilden!
  Grattis till farmorskapet och välkommen i klubben :-) Mina är 18 och 13 numera!
  Och nästa vecka är det nästan is-tid på gems :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jösses, jag borde kanske ha sparat de här bilderna till nästa vecka!!! Antar att mitt lilla barnbarn också är 13 innan man vet ordet av ...

   Radera
 6. Oj, det var sannerligen en häftig återblick och som du säger svindlande! Så svårt att föreställa sig hur det ska bli i framtiden, höll på att skriva den som lever får se men insåg att det blir då inte jag!
  Grattis till barnbarnet, vilken lycka <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske är det bäst att sväva i ovisshet? Men man hoppas ju, inte minst för kommande generationers skull.

   Radera
 7. En toppen tolkning med två väldigt talande bilder. Ja om 60 000 år sedan lär varken du eller jag bry mig längre, men visst är det en svindlande tanke.
  Konstigt nog tänker jag nu på Jean M Auels bokserie.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Auel har jag aldrig läst. Borde jag? Kanske får vänta några tusen år ...

   Radera
  2. Jag läste dem i tonåren, då när de kom. Då tyckte jag att de var jättebra och framför allt intressanta för hon berättar så mycket om växter som användes och vad man gjorde med dem. Jag funderar ibland på att läsa om dem för att se vad jag tycker nu, misstänker nämligen att jag inte kommer tycka riktigt lika dant.

   Radera
  3. Och vet verkligen inte varför jag har valt bort dem! Ack alla dessa olästa ...

   Radera
 8. Tänk vilka intressanta lämningar det blir och vad vi människor nyttjar dem. Vackert och intressant! Minns att vi i skolan var på exkursioner i Stockholmsområdet och tittade på både det ena och det andra som man just då tyckte var fruktansvärt trist! Tänk om man som vuxen kunde få göra om sin skolgång! En del av den, i alla fall. En väldigt liten del.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill i så fall åtminstone slippa kemilektionerna som jag hatade ... :-D

   Radera
  2. Men frågan är om du skulle avsky dem lika mycket nu?

   Radera
 9. Det är allt lite spännande att tänka tillbaka på istiden och jag har också hört att en ny är på väg. I våra trakter finns massor av lämningar från istiden och vi har den högsta pågående landhöjningen pga istiden i Sverige. Just nu höjer sig landet med 8 mm/år och ska visst fortsätta ungefär 10000 år innan det ligger still.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog är det tur att vi inte hinner märka något särskilt konkret - man kan ju bli mörkrädd för mindre!

   Radera
 10. Ja vad ska det bli framöver, därom tvista de lärde...Men en häftig tankegivande återblick lyckades du fånga.

  SvaraRadera
 11. Heisann, ja det der med jordas syklus kan vi ikke gjøre noe med, men at vi skal ha ren luft, rent vann og ren jord mens vi ennå befinner oss er, synes jeg vi bør verdsette mer.. Ha en fin førjulstid ;:OD)

  SvaraRadera
 12. Goddag vänner, mitt namn är Antonio Laura från Israel, jag är en läkare av yrket Kirurg, jag är 45 år, läs noga mitt vittnesbörd om hur jag återställde ex kärlek inom två dagar av kärleksdel ljus stavningsbön, jag har goda avsikter att dela denna goda nyhet här ute, för jag vet att den här informationen kommer att hjälpa någon som läser detta just nu att läka brustet hjärta och återställa förlorat kärleksförhållande inom två dagar. Min stoy kan vara likadan, jag var gift med Antonio fyra år, förra månaden han gick upp med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka till älska mig, men allt jag gjorde var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket eftersom vi hade två små barn tillsammans och jag älskar honom så mycket att jag inte kan leva utan honom, jag frågade honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min kollega på jobbet, hon är min goda vän och hon rådde mig att snarare kontakta en kärlek stavningskärna som kan hjälpa mig att stava kärlek tillbaka, men jag är den typ av person som aldrig trodde att kärlek stavdelning fanns eller kan fungera, jag hade inget annat val än att prova, jag mailade stavningskanalens e-postmeddelande som hon gav mig och få muniter efter att jag fick ett svar Dr.Oduduwa sa till mig att han kan hjälpa mig att få tillbaka min man, det var inga problem att allt kommer att gå bra innan tre arbetsdagar, jag följde noggrant all hans instruktioner om vad jag ska göra hemma under mitten av natten kärlek spell bön. Oduduwa lanserade en Love-stavningsdel i luften och förvånansvärt andra dagen var den omkring 06.00. Min make kärlekspartner ringde mig på min mobiltelefon, jag blev så förvånad eftersom min man vägrat att ringa mig eller smsar mig de senaste tre veckorna, plötsligt ringde han för att be om ursäkt för mig och han sa att han kommer att återvända hem för att besöka mig och mina barn snart. Ända sedan den första dagen han ringde mig, han har ringt och smsat mig varje dag, idag ringde han att jag svarade på telefonsamtalet och han sa igen att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle förlåta och återvända till honom som kärlekspartner, att han älskar mig så mycket. Jag är så glad och tills idag började vi leva tillsammans lyckligt som en familj. min djupa tacksamhet till Dr.Oduduwa för hans begåvade krafter för att återställa trasiga äktenskap och föra tillbaka ex kärlekspartner inom två dagar kärlek stavning bön som fungerar. Jag rekommenderar honom varmt för alla som söker brådskande återställande av kärlek (dr.oduduwaspellcaster@gmail. Com)

  SvaraRadera