torsdag, april 22, 2021

CITAT om dagens läsvanor

"Vissa samlar frimärken. Andra jagar lyckan. Själv letar jag alltid efter en bra bok. Jag är nog inte ensam. Och jag har nog särskilt inte varit ensam under coronapandemin. En pinfärsk undersökning beställd av P1 i samband med kanalens litteraturvecka konstaterar att mer än en fjärdedel (27 procent) av svenskarna har läst fler böcker än vanligt under perioden."

-Madelaine Levy, litteraturredaktör på Svenska Dagbladet, skriver om svenskarnas läsvanor så som de ser ut när coronasmittan härjar bland oss. Man blir väl inte jätteförvånad ... men tidningens kulturredaktion passar också på att dra igång ett projekt för att lista 2000-talets bästa böcker. Som etta bland romanerna ligger, enligt SvD:s egna medarbetare, Karl Ove Knausgårds serie "Min kamp". Först på plats nummer fem hittar jag en av mina stora favoriter: "En halv gul sol" (Half of a Yellow Sun) av Chimamanda Ngozi Adichie.

12 kommentarer:

 1. jag ska nu ta en lång (?) promenad mot loppis... hoppar väl på bussen halvvägs... och kolla om de har fått in några intressanta böcker ❤️

  SvaraRadera
  Svar
  1. Önskar dig god jaktlycka! Du hittar garanterat något!

   Radera
 2. Jodå, jag är en av de som har läst mer än någonsin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Något skulle du ju hitta på, eller hur? :-D

   Radera
 3. Det kan jag lätt tro att boken fick sig en "uppsving" under pandemin. Gissar att det gäller både pappersböcker och ljudböcker. Det borde det göra med tanke på alla ökade friluftvanor med hörlurar i öronen.
  Lustigt att jag än en gång "simmar mot strömmen". Sågade ju "Min Kamp" i en kommentar hos dig igår. Å den valdes (såklart) som etta - ooooops;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv sågade jag i en biorecension i lokaltidningen världens mest älskade, hyllade och inkomstbringande långfilm. Skit, tyckte jag på fyra eller möjligen fem spaltrader. Filmen hette "Sound of Music" ...

   Radera
 4. Kan också förstå att det blivit ett uppsving för läsandet och lyssnandet det senaste året.
  Jag Knausgårds bok "Min Kamp" var inte någon jag alls fastnade för.
  Men fint att "En halv gul sol" kvalade in på en femte plats. En bok jag tyckte mycket om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har bara läst "Om våren" av Knausgård och är inte sugen på mer.

   Radera
 5. Jodå, jag är en av dem som verkligen gick in för bra uppläsare och abonnerade på Storytel och köpte läsplattan för variation i denna pandemin.
  Mitt sätt att läsa.
  Jag är periodare och har ändock läst massor mot innan. I ungdomen var jag en bokmal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja så mycket om jag läste mellan 15 och 25 lär jag aldrig komma upp i igen. Skönt att du hittat hörböckerna.

   Radera
 6. Hörde idag att Caesaria valdes till årets roman. Jag gav den 2/5 stjärnor o gillade den alltså inte...suck. Kommer aldrig att tycka som alla andra..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Noterade det också. Har inte läst den, du får mig ju inte heller att bli särskilt sugen ... Jag upprepar det igen: man får tycka själv och en himla tur är det!

   Radera