söndag, april 11, 2021

En annorlunda skyltsöndag

Bild från Hemnet.
Vem har inte sett den skylten? Vem har inte tuggat i sig några Tulo, tabletten med undertiteln "den lille halsläkaren"? Jag minns att jag tyckte det var gott att "ta en Tulo" som det hette i reklamen.

Nu är den här klassiska neonskylten på Fridhemsgatan på Kungsholmen i Stockholm allvarligt hotad, hur älskad den än må vara. Den behöver repareras och har blivit dyr i drift. 

Från början gjordes Tulo av godisföretaget Cloetta, men det är nu mer än tjugo år sedan. Tablettasken finns fortfarande, men tillverkas av en retrogodisfirma i Skåne och "halsläkaren" har bytts ut mot "halslenaren"  ja det är klart nån riktig doktor har det ju aldrig handlat om ...

Förra gången Tulo-skylten skulle tas ner och försvinna för gott blev det folkstorm. Ursprungligen kom den upp 1955 och den har under åren fått många starka vänner, den röstades för några år sedan till och med fram som huvudstadens vackraste neonskylt.

Då är frågan vem om någon som är beredd att stå för kostnaderna när man behöver renovera hela härligheten och bland annat byta till led-lampor. Hela fasaden ska repareras, och bostadsrättsföreningen som äger huset ser gärna att de lysande Tulo-tabletterna (de är nio till antalet) ska fortsätta trilla ner längs väggen utanför deras fönster.

Hur det går? Jag tror att Dagens Nyheters engagerade Stockholmsreporter Eva-Karin Gyllenberg kommer att fortsätta följa dramat till det bittra slutet. Som kanske inte blir bittert alls, vem vet? Men håll med om att begreppet "ta ner skylten" får en extra dimension om/när man tar sig en Tulo!

Som inlägg på ännu en Skyltsöndag får väl detta betraktas som ganska udda, men du hittar säkert fler "vanliga" söndagsskyltar om du tar vägen via BP.

Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

 1. Toppeninlägg! Det är en mycket vacker skylt. Dock har inte jag tuggat i mig så värst många Tulo just. Min mamma hade alltid Tenor i handväskan. Själv gillade jag Domino och Emser.
  Trevlig söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk vad tablettask stod för - så gott det var, nästan oavsett sort! Tutti frutti var också en favorit!

   Radera
 2. Gillar verkligen både inlägget och skylten. Den här "Tuloskylten "hör till. Har läst i pressen om att den är i fara men säkert kan några gå i god och rädda den. Den är ju lika mycket kult som Stomatolskylten vid Slussen. Båda skyltarna hör till i Stockholm.
  Och visst har jag ätit Tulo. Vem minns inte bioreklamen.
  Håller tummarna för skyltens bevarande-

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får hoppas att den får förlängt liv!

   Radera
 3. Ja Tuloskylten är ju lika kultig som Stomatolskylten vid Slussen. Det finns ju inte många av sådana skyltar kvar, just för att de kostar en förmögenhet i drift och underhåll. Men som sagt, här borde Stockholms Stads kulturnämnde lätta på plånboken - också.

  Att annorlunda bidrag till Skyltsöndag. Gillas stort! Tusen tack för bidraget och länken:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det blev lite annorlunda skyltat denna gång - hade inga fräscha egna skyltbilder att ta till. Men tyckte Tulo var värd en liten sväng!

   Radera
 4. Möjligen udda men väldigt trevlig skyltbidrag. Håller tummarna för att alla gamla neonskyltar får ett fortsatt värdigt liv. Man får väl starta en insamling efter att man gjort en kalkyl på kostnaden. *Vilket mörker om den fina skylten slocknar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får dom väl dit led-lampor blir ju driften billigare ... men Cloetta vill inte stå för kostnaderna, de får ju ingen reklameffekt av skylten längre!

   Radera
 5. Gustafsson10:11 fm

  Förr när man kom in till Stockholm och Norrtull möttes man av en stor grön Castrol-skylt. Utom den gången jag kom från Kuba via Arlanda då l-et slocknat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tog ingen bild, är jag rädd ... Synd!

   Radera