tisdag, april 06, 2021

När det bara blir en enda bok

Tiden för påskekrim är över för denna gång. Nu ber Ugglan oss att peka på böcker av författare som jag bara läst en bok av. Visst!

Hon fick Nobelpriset i litteratur 2018 bl a för "Styr din plog över de dödas ben". Men för mig var den en stor besvikelse. Jag vill inte läsa mer av Olga Tocarzcuk. En plattare upplösning av en intrig än den hon totade ihop är svårt att finna.

"Dödssynden" (To Kill a Mockingbird) av Harper Lee är en klassiker som jag tror att fortfarande alla amerikaner läser i skolan. Om den modige advokaten i Södern som står upp mot rasförtrycket. Berörande! Harper Lee är USA:s största one-hit-wonder-författare. Visserligen kom ännu en bok ut efter hennes död (trots att den var skriven före "Dödssynden") men den har jag inte letat upp. "Ställ ut en väktare" (Go Set a Watchman) heter den om du blir nyfiken.

"Ro utan åror" är på sitt sätt också ett one-hit-wonder. Ulla-Carin Lindquist skrev den fast det är ingen roman, men en bok vars tillblivelse jag var en stor del av, något jag är väldigt stolt över. Ulla-Carin berättade om sitt liv som slutade tidigt eftersom hon drabbades av ALS, Amyotrofisk Lateral Skleros, en av de grymmaste sjukdomar som finns. När jag la det allra första tryckta exemplaret vid hennes händer (hon kunde inte hålla den) mimade hon till mig: Jag vill skriva mer! Det fick hon inte. Men den blev en stor internationell succé. Till den som inte läst rekommenderar jag å det allra varmaste hennes enda bok. Stark och tankeväckande läsning. 

Copyright Klimakteriehäxan

34 kommentarer:

 1. Jag har bara läst Dödssynden i din trio.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och inte heller sökt upp hennes andra bok?

   Radera
 2. Dödssynden har jag läst och tyckt om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den har funnits med länge ... och är fortfarande bra!

   Radera
 3. Jag har också bara läst Dödssynden men den tyckte jag mycket om

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk om man skulle ta och läsa om den!

   Radera
 4. Dödssynden finns med i min trio också.

  SvaraRadera
 5. Alla tycker förstås inte om Olga Tokarczuk men hon har skrivit mer än Styr din plog ... Dödssynden läste jag för mycket länge sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är förstås medveten om att hon skrivit mer, men jag tappade verkligen lusten.

   Radera
 6. Dödssynden har jag inte läst men jag borde verkligen ge den en chans. Bra tips på din lista, tackar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är klart läsvärd, inte minst i BLM-tider!

   Radera
 7. Ro utan åror har jag läst

  SvaraRadera
 8. Dödssynden läste jag för länge sedan. Ro utan åror läste jag för inte så länge sedan.Har inte läst något av Tokarzcuk

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har du satsat rätt om man ser på min trio!

   Radera
 9. Jag har läst Dödssynden, och sen fick jag den andra boken i present av sonen. Men har inte läst den än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den kan väl inte vara lika bra ...

   Radera
 10. Jag som ÄLSKAR Tocarzcuk och tycker att 'Styr din plog...' var helt fantastisk. 'Dödssynden' har jag läst, men inte den andra. 'Ro utan åror' har jag läs - och sett TV-filmen. (Var det du som var väninnan i den? Jag har funderat på det).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olga T:s lösning på mysteriet är i klass med Bobby Ewings död i Dallas ... inte min grej!
   Nej det var inte jag som var med i filmen, den väninnan (Mimmi heter hon) var också personlig assistent! Kanske skulle du vara intresserad av att läsa om bokens tillkomst? Klicka på länken så kommer du till min "I ljust minne bevarad"!
   https://iljustminne.blogspot.com/2018/05/i-ljustminne-av-aina-bergvall-tack-till.html

   Radera
 11. Jag har börjat på "Styr din plog" flera gånger men har gett upp. Har lämnat den vidare bland böcker till Stadsmissionen.
  "To kill a Mockingbird" läste jag första gången i gymnasiet och har läst om den. Så bra! Dock har jag inte läs fler böcker av Harper Lee.
  "Ro utan åror" grep tag i mig rejält när jag läste den för många år sedan. Och jag har nyligen läst om den. När jag läste den första gången så såg jag ditt namn på boken. Och när jag nu för ett tag sedan läste om den så hade jag mer ett "ansikte" på dig. En gripande bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så skönt att inte vara ensam om att ogilla denna Nobelpristagare! Av Harper Lee finns ju bara en bok till, jag tror att jag valt bort den för att jag tänker att den omöjligt kan vara lika bra. Ja, "Ro utan åror" är fantastisk.

   Radera
 12. Har både läst Dödssynden och uppföljaren och gillar båda. Har köpt på mig några böcker av Tocarzcuk men har inte läst dem ännu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då får vi hoppas att du och Olga kommer bra överens!

   Radera
 13. Är ju inte lika beläst som du, men har många gånger frågat mig varför vissa författare får Nobelpriset. Motiveringen alltså. "Styr din plog över de dödas ben" - håller helt med dig. "To Kill a Mockingbird" läste jag nog när jag var 15-16 år gammal och minns inte mycket av boken, men jag har den faktiskt kvar. Den står i bokhyllan...

  SvaraRadera
 14. inte läst dessa men sett två filmatiseringar

  SvaraRadera
 15. Jag har läst Styr din plog och tyckte den var okej. Är inte sugen på att läsa mer dock. Jag har läst båda Harper Lees böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I början av plogboken var jag rätt positiv, tyckte hon skrev lite åt Torgny Lindgren-hållet om folk på landet - men det gick över. Vr på väg att sluta men ville ju ändå veta upplösningen - som jag alltså tycker var usel!

   Radera
 16. jag läste Styr din plog över de dödas ben. men först hade jag hört den som radioföljetong. jag gillade den. To kill a Mockinbird har jag läst och även den skakande Ro utan åror. så storslagen hon var Ulla - Carin Lindquist!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj du körde plogen två varv! Ja då måste du ju ha gillat, rejält! Ulla-Carins bok är banne mig unik.

   Radera
 17. Ro utan åror var verkligen bra! Och jag tillhör de som verkligen gillade Styr din plog, ganska mycket på grund av huvudpersonens personlighet, har jag för mig. Dödssynden är en sån där bok som jag nog "borde" ha läst, men det har jag inte :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja man kan ju inte vara överens om allt, eller hur? :-D

   Radera