torsdag, april 22, 2021

Tack, nu räcker det!

Innan torsdagen blivit fredag vill jag förstås hänga på Helgfrågan från Mia i bokhörnan. Den lyder:
Nämn någon hypad bok du läst som inte levde upp till förväntningarna?

Jo nog finns de alltid. Förr i världen läste jag utan undantag ut varje bok jag börjat på, men en dag insåg även jag att SÅ långt liv har ingen. Likväl händer det att jag vägrar ge upp något som andra hyllat intensivt, bara för att jag tänker att "det blir nog bättre snart ..."

Så var det när jag tog tag i "Styr din plog över de dödas ben" av Nobelpristagaren Olga Tokarzcuk. En sämre upplösning på en "mystisk" historia är svårt att tänka sig, även om man minns Bobby Ewings "död" i tv-serien Dallas. Nej Olga, tack, nu räcker det.

Stina Jacksons "Silvervägen" blev Årets bok 2019. Det tyckte jag inte alls att den var värd. Marie-Louise Ekman fick väldigt fina recensioner för sin "Få se om hundarna är snälla ikväll", en obehagligt privat och närgången text om hennes man (av mig mycket beundrade) Gösta Ekman och hans sjukdomstid. Jag tycker hon av respekt för hans integritet aldrig skulle ha publicerat den. Nej tack till både Stina och Marie-Louise, det inte bara räckte, det blev lite för mycket rent av.

Nu blev det här nog upprepningar tre gånger om, för jag har luftat mitt missnöje med de här böckerna tidigare. Som tur är blir jag inte riktigt besviken särskilt ofta, jag tror att jag har lite på känn vad jag bör läsa, och vad jag bör välja bort.

Mia undrar också i en bonusfråga hur det går med din trädgård/balkong?
Jo tack, övervintrande pelargoner blommar, en hortensia jag trodde var stendöd har böjat skicka upp nya gröna blad, krukan med prärieklockor kommer att se ut som en blå kudde snart, och säsongens nya små penseér tar sig. Koltrasten är på plats. Nöjd balkongbonde? Absolut!

Copyright Klimakteriehäxan 

20 kommentarer:

 1. du har gröna fingrar, har jag upprepat tidigare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men i Barndomslandet har fjolårets tete-a-tete liljor inte kommit tillbaka ... buhuuu ...

   Radera
 2. Hahaha! Så det finns asfaltbönder och så finns det balkongbönder:-) Jag tillhör den första kategorin;-)

  Stina Jacksons "Silvervägen" tyckte jag mycket om och köpte precis hennes andra bok. Men jag vågar knappast säga det - "Min kamp" får sitt tredje upprepande inom två dagar här;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är bland vänner, Jackson fick ju flest röster när det handlade om Årets bok. För mig blev den alltför otrolig, alltför verklighetsfrämmande. Knausgård kan vi väl skita i, både du och jag ...?

   Radera
 3. Svar: Klart vi eller rättare sagt min man har en egg poacher. Den är såååå söt - att titta på alltså. Att irl använda den i en vanlig gryta med kokande vatten är en helt annan sak. Varken min man eller jag har någonsin lyckats med det. Men vi har inte hjärta att slänga den... tror jag;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha ... poached eggs är gott, men det har nog bara hänt mig på hotell!

   Radera
 4. Jag läste nog 100 sidor av en annan Olga-bok som handlade om en resa, tror jag. Jag fick inte ihop handlingen. Högst 100 på en bok jag inte faller för fort.
  Silvervägen fick inte ens så många ...
  Jag minns inte vad den heter, den som fick Augustpriset, bara att framsidan är gul. Jag prövade att lyssna till den, men somnade bara hela tiden.
  De som sitter kvar i mitt minne är Testamente och Janakippo-serien. Ganska lika vad gäller elände, men jag slukade dem.
  Jag skriver inte upp alla titlar, borde kanske det. Glömmer lättare dem jag läst på iPaden. Jag har alltid läst mycket, men under pandemin har jag läst ännu mer.
  Fast jag skriver inte om böcker längre, blir så förbannad över en del kommentarer, typ: men VAD är det du gillar i den dåliga boken / men hur kan du INTE gilla den bra boken. Det är inte bokprat, det är nedtryckning av min smak.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den gula - "Samlade verk"? Jag har valt bort den. Vi tycker rätt lika du och jag! Och att andra tycker annorlunda är ju faktiskt nästan bara kul ... fast trist med arga kommentarer.

   Radera
 5. jag gillade faktiskt Styr din plog som jag både läste och lyssnade på som radioföljetong. och jag gillade Jackson också. och ja, jag gillade Marie - Louise Ekmans dagbok också. odlingarna verkar vara samarbetsvilliga. trevligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju lätt att inse att jag tillhör minoriteten här, och du majoriteten ... men vilken tur att vi får tycka olika!

   Radera
 6. Jag tyckte faktiskt om både Styr din plog över de dödas ben och Silvervägen. Men smaken är olika.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är det, och det får man ju vara glad för.

   Radera
 7. "Styr din plog" känns i mitt tycke överreklamerad. Gillade den inte.
  Vad gäller Silvervägen så tyckte jag den var ok. Men inga stora ovationer från mig.
  Klart du ska vara nöjd balkongbonde. Ser riktigt fint ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns väldigt många bättre böcker, det är vi nog överens om! Mest imponerande på min balkong är hortensian som ser ut att vara livskraftig, trots att jag klippt bort nästan allt det gamla. Forts följer!

   Radera
 8. Håller med dig om Silvervägen, Styr din plog lär jag inte komma på att vilja läsa. Skulle nog hålla med dig fullständigt om Ekman-boken, gillar inte när det görs på det sättet såsom du beskriver det. Penseén var söt, lite violliknande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevligt med lite medhåll ... :-D
   Penseer och violer är nära släkt, så visst liknar de varandra!

   Radera
 9. Silvervägen gillade jag jättemycket. Styr din plog... har jag inte läst ännu. Får väl se vad man tycker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inser att många gillat Silvervägen - annars hade det ju inte blivit Årets bok ...
   Det kan ju absolut hända att du störtgillar Styr din plog också!

   Radera
 10. Jag håller med dig om Silvervägen den var väl bra men Årets bok, nej det tycker jag inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag röstade aldrig, tänker att för att rösta måte man ha läst alla som "tävlar". Hade läst rätt få av dem 2019.

   Radera