lördag, april 24, 2021

Rörande, berörande och upprörande

Hon blir en riktig skönhet, men hon är otroligt söt redan som den där tolvåriga flickan som tittar rakt in i kameran medan tandborsten far runt i hennes mun, tandkrämen löddrar. Det är första gången Ninosca möter den svenske reportern och dokumentärfilmaren Peter Torbiörnsson. Genom en rad tillfälligheter hamnar han i flickans hemby San Fernando i Nicaragua, mitt i striderna mellan Contras och FSLN:s soldater.

Över fyrtio år har gått sedan dess, men Torbiörnsson har lyckats med det märkliga: han har återvänt till byn och Ninosca och kunnat följa henne genom livets olika faser. Det är ljuvligt att se hennes förälskelse när hon sjutton år gammal med tindrande ögon bekänner att hon har kysst en pojke, "otroligt många gånger, men bara honom!".

Livet som gift blev dock ingen dans på rosor. Tinoco, den snygge killen hon blev jättekär i och också gifter sig med, vantrivs i San Fernando och inte är han snäll heller. Med sina två barn flyttar paret till hans hemtrakter, som ligger vid havet. Ingen lätt förändring, det kan vem som helst inse.

Peter Torbiörnsson har funnits med hela tiden, om än med långa uppehåll mellan besöken. När han knackar på hälsas han som "El Sueco", "Svensken", och det är intressant att se hur öppna människorna är inför hans frågor. Han har vunnit deras förtroende, och han förvaltar det väl.

Familjen känner stor tilltro till Sandinisterna, FSLN, men den revolution som från början såg så positiv ut förändras. Nicaragua går mot nya problem trots att inbördeskriget är över. De sandinistiska idealen blir tummade, det där med att män och kvinnor är lika mycket värda har inte slagit igenom, och ekonomin stupar brant utför. Regeringen med Daniel Ortega i spetsen tänker mer på sin egen lycka än på den fattiga befolkningens, feminismen glöms bort.

Ninosca får nog. Hon lämnar Tinoco, som hon är grundligt trött på, och barnen, och reser till Europa med hopp om att kunna skapa ett nytt och bättre liv, tjäna pengar inte minst för ungarnas framtid. Torbiörnsson varnar henne för problemen hon kommer att möta: så stor arbetslöshet, så grym konkurrens. Men hon vill inte lyssna.

Efter sex års frånvaro och hårt jobb kan hon resa hem till Nicaragua igen, krama sina barn, försöka starta en egen kaffeodling. Hur hon lyckas? Det ska jag inte avslöja, för jag tycker verkligen att du ska ta dig de knappt 90 minuter filmen varar och följa den här rörande, berörande och stundtals upprörande berättelsen om ett kvinnoliv. Så bra!

"Ninosca" är den tredje och avslutande filmen som Torbiörnsson gjort med just den här kvinnan som huvudperson. Den första heter "De älskande i San Fernando" och den andra "Sista kapitlet". Alla tre finns på SVT Play, du behöver bara klicka på länkarna. Men man kan säga om den nyaste filmen som det ibland står på böcker: det är en del i en serie, fast den funkar som fristående enhet, tillbakablickarna finns där så att man fattar hela historien.

Copyright Klimakteriehäxan
Bilderna från SVT

4 kommentarer:

 1. Anonym5:50 em

  Bra tips (utgår jag från!) tack!

  SvaraRadera
 2. Stort tack för fina filmtips. Jag vill gärna se dem alla tre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bra på flera sätt - man blir också påmind om utvecklingen som den såg ut på 80-talet, innan Ortega tappade förståndet - eller vad det nu var han tappade???

   Radera