onsdag, april 21, 2021

De betydelsefulla böckerna

Vad betyder böcker och läsning för dig?
 Det är veckans kulturfråga från Enligt O. Att böcker och läsning betyder mycket för mig och har gjort så ända sedan jag lärde mig läsa, det står utom alla tvivel. 

Min mamma såg till att jag alltid hade böcker, det hade inte hon haft i sin barndom trots att hon önskade det väldigt intensivt. Yngst av sju syskon var hon, och hon mindes livet ut hur lycklig hon blev när hennes nästan tjugo år äldre bror kom hem och gav henne en bok i present. Själv fick jag bergsäkert minst en bok både till jul och födelsedag  annars hade dagen varit helt misslyckad!

Min allra första bok.
Kanske kan läslusten gå i arv? Om den inte finns där spontant gör man som förälder klokt i att jobba på saken. Det har jag gjort, högst medvetet, tillsammans med barnens far som förvisso har sina rötter i en bokhandel. Vi har definitivt lyckat med Dottern, medan det är lite mer tveksamt med Sonen, som i nuläget nästan inte öppnar en bok. Dock har hans lille son många böcker, så hoppet lever om traditionen! Och alla böcker är betydelsefulla, därom råder inga tvivel!

Läsningen bjuder ju på så himla många olika saker: kunskap, spänning, underhållning, inblick i nya miljöer, språkliga äventyr. Och vilket samtalsämne böcker är, bara en sån sak! Man har aldrig läst en bok i onödan, det hävdar jag ytterst bestämt.

Första boken jag läste själv.
Enligt O slänger med en bonusfråga också, och påminner därmed om en "högtidsdag" som fallit åtminstone mig ur minnet: Hur uppmärksammar du Världsbokdagen på fredag? 

Tja, vad sägs om lite färska räkor och en skvätt vitt vin, rostat bröd och ost? Lite grönsaker och några kex. Efter en rejäl lässtund i solen. Om den nu kan tänkas visa sig, det är visst lite osäkert. Men det finns ju bekväma sittplatser med bra ljus även inomhus. Just nu är jag mitt inne i "Den okända Astrid Lindgren" av Knut Bohlund. Intressant! Mycket om just barnböcker.

Copyright Klimakteriehäxan

14 kommentarer:

 1. Jag fick också böcker i födelsedagspresent och julklapp. Julklappsböckerna var utlästa senast på annandagen ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle säga juldagen - samtidigt som knäcken tog slut ... :-D

   Radera
 2. vad vore en jul eller födelsedag utan ett eller helst flera hårda paket? det tycker jag fortfarande. efter den tidiga julottan hägrade julklappsboken och en skinksmörgås i sängen

  SvaraRadera
  Svar
  1. I princip instämmer jag, fast jag har så gott om oläst redan. Och skinksmörgås är förvisso gott, men jag hade nog mer dragning åt knäckburken.

   Radera
 3. Mysigt att kunna läsa ute, jag går runt huset efter solen... eller gömmer mig för solen, kall vind idag, så det blir läsning inomhus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja blåser det så är det inte jätteskönt, då får man krypa in.

   Radera
 4. Känner väl igen det du skriver om just läslusten och läsningen. Mamma hade den med sig och även min mormor och jag förde den vidare till döttrarna. Läskoden knäckte vi alla innan skolstart och sedan har läsandet suttit i- Det gjorde de gör min mamma och mormor också Fram till döddagar.
  Böcker berikar och är en del av livet tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det vore fattigt utan böcker, verkligen! Jag läste också innan jag började ettan, lite osäker på hur gammal jag var. Men det var en glädje från start!

   Radera
 5. Har också haft en mamma som såg till att böcker var prioriterade. Jag minns såväl att när veckopengen var slut och jag ville ha en bok så var det aldrig några problem. Det gick betydligt sämre med "extra pengar" för smink och/eller kläder.
  Jag kan ha fel, men jag tror att det är fler tjejer än killar som läser böcker. I alla åldrar. Vet inte varför, men förutom min egen man känner jag inga andra killar som läser så mycket som jag gör. Märkligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror tyvärr att du har rätt - men numera läser min man mer än jag. Han slarvar ju exvis inte bort en massa tid på att blogga ...

   Radera
 6. Ja på fredag borde man egentligen fira, så viktiga som böckerna är i våra liv.

  SvaraRadera
 7. Låter som att du har utmärkta planer för att fira dagen! Fint att läsa om din mamma och dina böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo mamma betydde mycket för mitt bokintresse. Och för min faiblesse för blommor också!

   Radera