måndag, april 26, 2021

Svart och vitt på Oscarsgalan

I natt var det dags: Oscarsgala, filmbranschens verkliga storkalas, i år två månader senare än vanligt på grund av pandemin.

Det här har förvisso varit ett ovanligt bioår. Senast jag såg en film på biograf var i mars i fjol, när jag flydde undan regn och ilskna vindar in på Victoria och såg vad som bjöds: "Corpus Christi", en märklig och lite otäck polsk historia om en ung man som låtsades vara präst och länge kom undan med det. I salongen med plats för 80 besökare var vi summa summarum två tanter. Det kändes inte trångt.

Därmed är det ganska självklart att jag heller inte är bekant med de Oscars-nominerade filmerna. Bara två har jag sett, "My Octopus Teacher" som jag "strömmat" på Netflix och som tävlade i klassen "bästa dokumentär". En fullträff för min del, för bläckfisken vann! Fin film, se den gärna.

Och så "The Life Ahead", njutbart med en åldrad men häftig Sophia Loren, också Netflix (som verkar ha haft ett bra år), men den fanns bara med i tävlingen om statyetten för "bästa sång", en av de 23 priskategorierna.

I den klassen fanns denna gång också Sveriges enda chans till ära och cineastisk berömmelse. Det var låten "Husavik" från "Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga" skriven av Rickard Göransson, Fat Max Gsus och Savan Kotecha, sjungen av Molly Sandén. Utan pris, dock.

Bild: Shutterstock/Featureflash Photo Agency
Men den där festen i Los Angeles brukar inte minst vara intressant för den som gillar vackra kläder. En vinnande färg är, föga överraskande, svart. Det finns statistik på det: tjugo kvinnor som sedan 1980 fått priset för bästa kvinnliga huvudroll eller biroll hämtade sin guldstatyett klädda i svart. Med nattens pris blir de tjugoen, för Frances McDormand tog svartklädd emot en gyllene gubbe för sin roll i "Nomadland" om en kvinna i 60-årsåldern som ger sig ut på en roadtrip i USA.

Fast den som röstats fram som tidernas vackraste klänning av alla är vit. Den är från 2004 och bars av Angelina Jolie, se bilden. Vitt är den näst populäraste färgen, följd av blått, guld och grönt. Men om du tvekar inför nästa kalas du själv ska gå på är det klart: om du håller dig till den lilla svarta är du i gott sällskap.

För oss som har långt till Hollywood är klädvalet kanske inte så kinkigt, men nog ska det bli roligt att få gå på bio igen. Oscarsvinnarna lär väl dyka upp så småningom. 

Copyright Klimakteriehäxan

Källor: Journalistic.orghttps://www.onbuy.com/ 

6 kommentarer:

 1. såg i svt i morse, Lorens film är fin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Filmen om bläckfisken också klart sevärd! Väldigt originellt att skapa relation till ett sånt djur!

   Radera
 2. Såg några highlights av Oscarsgalan på BBC. Efter rejäl kritik ifjol eller om det var året innan var det helt plötsligt inte bara en utan tre (tror jag) personer som inte var vita. Dessutom var det för första gången en asiatisk kvinna som vann regissörspriset för ”Nomadland”, där Anthony Hopkins fick en (förväntad?) Oscar 29 år efter sin första Oscar som han fick för rollen som Hannibal Lecter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det blev väl lite BLM även på Oscars. Inte fel. "Nomadland" ska man kanske försöka se.

   Radera
 3. Kändes som en ganska trist och avslagen gala i år i varje fall det som jag sett av den.
  Men filmerna behöver ju inte vara det. Molly Sandén blev utan pris men ändå en vinnare.
  Jag ser fram emot biobesök för att se film hemma är liksom inte "min grej". Har ju nära både till Victoria och Filmstaden Söder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har sett ytterst lite av själva galan.
   Just de två biograferna är förstås mina favoriter också - gångavstånd!

   Radera