lördag, april 24, 2021

Veckans mening – om rasism och ohälsa

Veckans mening ska ha fått mig att stanna till ett extra litet ögonblick i min läsning, det har Skriv-Robert efterlyst. Kul, allvarligt, smart eller bara vackert? Denna gång väljer jag en sats ur självbiografin "Tung" (Heavy: An American Memoir) av Kiese Laymon, ung, svart och överviktig, med en intellektuell men något instabil mamma, som kämpat för att sonen (och hans generation afroamerikaner) ska slippa rasism. Känns extra aktuell i dessa dagar, när BLM inte längre i första hand uttyds "Bonniers Litterära Magasin" utan står för "Black Lives Matter". Boken finns som radioföljetong.

Jag ville att boken skulle börja och sluta med hypotesen att om bara vita amerikaner gjorde upp med sin omättliga aptit på svart amerikanskt lidande och om vi också gjorde upp med vår omättliga aptit på ohälsosam mat skulle hela USA kunna träda in i en ny och blomstrande era.

Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

 1. Tänkvärt. Är författaren svart eller vit?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "ung, svart och överviktig" skrev jag ... Har inte kommit så långt men får bra vibbar.

   Radera
 2. Omättligt och omåttligt. USA är ett komplext land, svårt att förstå. Har du läst Supermakten - vad varje svensk bör veta om USA (av Sanna Torén Björling och Frida Stranne)? Riktigt intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har hört om boken men inte läst, fast jag kanske borde. Bodde ju faktiskt över there i några år, det kan ju spä på intresset.

   Radera
 3. Tänkvärt! Men USA är komplext och kanske kan en kombination av båda gagna många. Detta är en bok jag inte hört talas om tidigare men som jag blev nyfiken på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Boken kom 2019, men jag hade inte heller hört taöas om den tidigare.

   Radera
 4. Höll på att skriva - jag kunde inte sagt det bättre själv, men det går ju inte. Men meningen du valt är absolut tänkvärt, inte minst med på tanke på rättegången och den fällande domen mot Chauvin. Å fler rättegångar lär följa i ämnet senare under året...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är nog förhoppningsvis nån sorts förändring på gång.

   Radera