torsdag, april 01, 2021

Påskens läsning är en trio

Skärtorsdag. Strålande väder. Tulpanerna växer så det knakar i backen. Hos grannen finns blåsippor. Påskliljorna i köksfönstret sträcker på sig, en tydlig bit varje dag. Kylskåpet är proppfullt med helgens mat. Då så!

Vad läser du nu? Ja så enkelt och rakt på sak kan en helgfråga från Mia i bokhörnan vara! I mitt fall handlar svaret om en triss, bestående av ett nytt (för mig alltså) författarskap och två gamla bekanta. 

Nedladdat i mobilen som sällskap på promenad har jag en ny radioföljetong, "Tuktans ljuva år" (I beati anni del castigo) av Fleur Jaeggy. Hon är en 80-årig schweiziska som skriver på italienska, och den här boken har trettio år på nacken. Aldrig hört talas om vare sig bok, författare eller inläsare (Kristine Gulbrandsen). Har heller inte kommit så långt att jag vet vad jag tycker. Men boken är lovordad av andra.

I bilen lyssnar vi på Håkan Nesser, som läser sin egen roman "En helt annan historia". Den ingår i serien om kommissarie Barbarotti. Och Nesser är definitivt en författare som ska läsa sin egna böcker, det vinner både de och läsaren/lyssnaren på!

När det så kommer till papper så är jag i Olle Lönnaeus grepp. "Tiggarens hand" får mig att inse att denne journalist baserad i Malmö vet väldigt mycket om vad som pågår i den stadens marginaliserade områden. Gamla nyhetsbilder flimrar förbi i min hjärna när jag läser. Otäckt men bra. 

Copyright Klimakteriehäxan

17 kommentarer:

 1. gillade Tuktans ljuva år, som biblioteksbok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte entusiastisk. Än. Men är knappt en tredjedel in, det kanske tar sig?

   Radera
 2. Har inte läst någon av böckerna. Eller Nesser vet jag inte. Kommer inte ihåg vilka titlar jag har läst av honom för det var så länge sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar Barbarotti-böckerna! Och rekommenderar Lönnaeus, varmt.

   Radera
 3. Er vår har tydligen hunnit längre än här, här finns inga blåsippor, och kommer nog inte än på ett tag! Jag har en promenadväg som jag inte går så ofta mera, men utmed den vägen/stigen brukar det finnas blåsippor sen när de kommer!

  SvaraRadera
 4. Tack för tips om Lönnaeus. KÄnde inte till boken. Nesser gillas och helst när han själv läser. Och "En helt annan historia" har jag också lyssnat på. I övrigt har jag fysiskt läst flera av hans övriga böcker.
  (Passerade idag "krokusdalen" vid Eriksdal med både mobil och systemkamera.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen kamera kan göra krokusdalen riktig rättvisa men visst är det en underbar syn?
   Tycker verkligen du ska testa Lönnaeus.

   Radera
 5. jag lyssnar på radioföljetongen, men är inte mera förtjust nu än då jag läste boken för länge sedan. roligt att du gillar Lönnaeus. det gjorde jag också. har även läst sonens debutthriller

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är tveksam till till radioboken. Men när jag nu vet att även en ung Lönnaeus är i farten blir jag lite sugen, han nominerades till årets deckardebut såg jag!

   Radera
 6. Har alltid beundrat människor som kan läsa/lyssna på fler böcker samtidigt. Det har jag aldrig klarat...
  Nesser är en av min mans favoriter, jag har lite svårare för hans böcker. Författaren av "Tiggarens hand" har jag inte hört talas om, men påminner dig boken om tv-serien "Tunna blå linjen"? För den var outstanding tycker jag, även om jag hade velat ha undertexter;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nöden har ingen lag - jag kan inte läsa pappersbok på promenad eller i bilen! Ja, Lönnaeus bok har gemensamma drag med tv-serien. Känns väldigt nära verkligheten. Det gläder mig att du också hade problem med hörbarheten i "Tunna blå l" för det var både mummel och skånska, dålig kombo! Hade gärna haft text (nu i efterhand undrar jag om det faktiskt kan ha funnits som tillval, jag kollade aldrig!)

   Radera
 7. Har inte läst någon av böckerna. Jag är för övrigt som BP. En bok i taget för mig också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förr var det en bok i taget som gällde, men nu "använder" jag böcker i flera olika situationer.

   Radera
 8. En helt annan historia har jag lyssnat på. Har alltid flera böcker på gång, och när jag både läser och lyssnar i olika sammanhang så är det bra, har svårt för bara en bok i taget....

  SvaraRadera
 9. Tiggarens hand finns i min bokhylla men jag tror det är del 3 i en serie, därför har den blivit oläst.

  SvaraRadera
 10. Olle Lönnaeus kan jag tänka mig att läsa något mer av, verkligen. Och fler kommissarie Barbarotti, läst Berättelse om herr Roos, superbra!

  SvaraRadera