onsdag, mars 31, 2021

Hembygd i påsktid

Reklamblad från Svenska kyrkan inför påsk trillade in i vår brevlåda. Vi bor i Högalids församling, med en vacker kyrka (ritad av den välkände Ivar "Swedish Grace" Tengbom) prydd med två inte identiska torn, som syns över stora delar av staden. Tove Hennix har gjort bilden. Undrar om hon fått veta hur snygg den är? Värd beröm och applåder, tycker jag! 

Hon har fångat min "hembygd" på ett väldigt bra och "modernt" sätt. Fast ordet är väl helt omodernt ... minns att vi när jag började skolan hade ett ämne som hette "hembygdskunskap". Hade det funnits nu skulle nog ungarna fått lära sig hur höga Högalidskyrkans torn är ... jag vet i alla fall inte!

Veckans kulturfråga dyker som vanligt upp hos Enligt O. Den här gången undrar hon hur vi firar påsk.
Svar: Hemma, lugnt och stilla, med god mat och dryck. Janssons frestelse åt vi redan i går, så den detaljen är undanstökad! 

I köksfönstret krukor med små påskliljor, de där som heter tête-a-tête, påskliljor också på gardinerna, men de får hänga kvar in på försommaren. Några höns och små kycklingar, fast en del är sådana som alltid står framme, på grund av att jag ju har pippi på fåglar. Inget påskris. Clara Waevers vårblommor i korsstygn på soffbordet. Ett jättegammalt pappägg från Makens barndom med godis i, förmodligen tömt (i smyg?) före själva påskafton. Äggkrans på dörren. En deckare jag är halvvägs i, man ska ju ha "påskekrim" ni vet!

Tja när jag ser det så här verkar det ju ändå bli en hel del. Men en stor kasse med diverse ägg och annat är på väg tillbaka ner i källaren. Det blir helg ändå, oavsett pynt, som faktiskt inte är viktigt alls, egentligen. Möjligen lite kul mellan varven ...

Copyright Klimakteriehäxan

19 kommentarer:

 1. Äter man Janssons på påsken också? Det visste jag inte. Här blir det ingen påskmat alls. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojomensan! Men man kan äta en Jansson precis när som helst.

   Radera
 2. Janssons frestelse är så gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. T o m Mannerströms djupfrysta är god.

   Radera
 3. Svar
  1. saknar rötter för föräldrarna hade inga, men ska dö på Hisingen där vi nu bor fyra generationer ❤️

   Radera
  2. Hisingen duger väl jättebra som hembygd!!!

   Radera
 4. Verkligen ett kort som gör din hembygd "rätta". Så fint! Och vad gäller hembygdskunskap så minns jag också det ämnet. Såg igår när jag var i Gröndal över till Söder och såg Högalidskyrkans torn resa sig i fjärren.
  Vi hör till Sofia församling och fick ett kort därifrån för ett tag sedan. Men inte så fint som dit.(Men vi har Katarina som begravningskyrka. Sofia har ingen kyrkogård.)
  Vad gäller den ev. påskmaten slår vi även nu, precis som till jul, till på det vi tycker bäst om. Färsk oxfilé på påskafton och skaldjur till påskdagen. Men visst kan lite Jansson, sill och lax få samsas med några ägg endera dan till lunch. God dryck blir det absolut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här bilden var minst i A4-format och jag tyckte verkligen om den! Här tror jag det blir entrecote på långfredagen och nån sorts lax på påskafton om inte jag hittar några andra kul skaldjur ... sånt som passar tll champagne ...

   Radera
 5. Påskblommor är nästan det bästa just nu! Marsipanägg funkar också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marsipanägg är ett bra alternativ till hönsägg om än inte tillsammans med sill ...

   Radera
 6. Nu har jag lärt mig nåt igen. Vet inte hur många gånger jag tittat upp på Högalidskyrkan, men har aldrig tänkt på att kyrkan har två olika torn. Nästan så jag skäms;-) Illustrationen av Svenska Kyrkans reklamblad är verkligen fin. Love it!
  Din äggkrans på dörren är hur läcker som helst. Har faktiskt aldrig sett en sådan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst var/är illustratören värd mitt beröm!
   Min krans är inget dyrbart fynd, men jag tycker också att den är riktigt fin. Lägg därtill att jag tappade den i golvetnär jag skulle hänga upp den - och den HöLL!

   Radera
 7. När jag var 19 år flyttade jag hemifrpn och in i en liten etta. Under ett år hade jag utsikt över Högalidsparken och kyrkan, bodde på på Högalidsgata. Där låg det en pizzeria med de godaste turkpizzorna vi ätit!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ganska trevlig del av stan, inte sant? "Din" pizzeria är förmodligen inte kvar, men uj så mycket restauranger vi har här på Söder.

   Radera
 8. Högalidskyrkan har jag besökt några gånger. jättefint reklamblad. jag gör nog en Jansson imorgon. har också köpt tête - a - tête. de är fina. hoppas kunna sitta på altanen och läsa. trevlig helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. En skärtorsdags-Jansson låter väl underbart! Hoppas vädret blir altan- och balkongvänligt!

   Radera
 9. Jag fick faktiskt två påskkort ifrån den kyrkan som jag "jobbar" plus ett sms - inget från den kyrkan som jag tillhör.
  Jag har ätit och druckit gott och känner mig nöjd! Köpt blommor till balkongen, det artar sig.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera