lördag, mars 13, 2021

Nu blommar det i Sverige

Sverige har fått sin nationalblomma, det är en dagsfärsk nyhet. Liten blåklocka avgick med segern efter omröstning anordnad av Svenska Botaniska föreningen. En värdig vinnare, som finns över hela landet och som väl rimligen inte har några fiender över huvud taget? 

Tyvärr finns de inte just nu tillgängliga för fotografering, de där fina blommorna. Men turligt nog råkar det hampa sig så att jag har gott om såna på lager. För blåklockor är mönstret på ett urgammalt älsklingslakan som är ganska slitet, men som jag på grund av blomstren inte kunnat med att slänga. Och se där, nu kom det till pass!

En rival till den där titeln är i min värld den förtjusande maskrosen. Men jag tillhör väl en minoritet i ett folk fullt av trädgårdsvänner som hatar de där små ljuvliga solarna som tänds på försommaren och lyser med all sin kraft. Med full energi går man in för att utrota dem, men si det går inte! 

Kolla in! Både antenner och vingar
 har den lilla humlan!
Dock har jag några meningsfränder. En av dem är dessutom osedvanligt händig, och i pandemins tid har hon pysslat flitigt. Vilket jag nu kan glädjas åt! För titta bara vilken maskrosburk jag fått i present, helt utan anledning dessutom! Den står och sprider glädje som det lilla konstverk det är. 

Jag har tappat bort Gems Weekly Photo Challenge, verkar det som. Nu råkar jag ändå upptäcka att temat för denna vecka är BLOMMA. Hur kan jag missa det, jag som plåtar blommor hela tiden?! Över fem hundra inlägg finns här på bloggen försedda med etiketten "blomma". Älskar dem alla, stora, små, vilda, odlade, diskreta, färgsprakande. Och nu blev det ett inlägg till, om TVÅ favoriter!

Så här fördelades rösterna när valet av Sveriges första nationalblomma gjordes (maskrosen fanns inte ens med bland finalisterna ...)

1 liten blåklocka
2 linnea
3 styvmorsviol
4 hästhov
5 midsommarblomster
6 smultron
7 lingon
8 skogsstjärna
9 rödklöver
10 blåbär

Copyright Klimakteriehäxan

25 kommentarer:

 1. Här vill jag verkligen hålla med dig om markrosen. Den är min klara favorit. Kanske beroende på att jag jobbat med så många maskrosbarn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men de är ju så härligt vackra!!! Jag brukar ta in och sätta i vas, de vissnar iofs fort men det är ju aldrig ont om dem.

   Radera
 2. jag är ett maskrosbarn som gillar blåklockor 💜

  SvaraRadera
  Svar
  1. (fanns inget dagis när jag var liten)

   Radera
  2. Nä det gjorde det verkligen inte på svenska landsbygden heller.

   Radera
 3. Blåklocka tyckte jag var ett perfekt val! Hade det blivit maskrosor hade jag blivit ledsen. Det är som med Gotlands Landskapsblomma som är murgröna!? Det är väl ingen blomma, det är ju en klätterväxt. Och hur många har sett en murgröna blomma? Dom flesta vet inte ens att den byter utseendet på bladen när den blir gammal. visserligen gillar jag den, men vald till landskapsblomma...nej!
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också det blev ett bra resultat! Murgröna har aldrig jag sett blomma. Men det är en fin och tålig prydnadsväxt!

   Radera
 4. Här fick du in en klockren kombo:-) Blåklockan är väl söt, men jag tillhör ju också den skaran som älskar maskrosor. Ja, de var inte med i topp 10 listan såg jag;-)
  Presenten du fick är otroligt fin. Vilken duktig tjej. Jag skulle aldrig kunna åstadkomma nåt sånt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är jätteglad åt min maskrosburk! Och ser fram emot att möta dem irl snart. Kan inte bli för snart ...

   Radera
 5. Jaha då har jag lärt mig något nytt idag. Som infödd smålänning hade jag väl röstat på Linnéan ......men blåklockan ligger mig också varmt om hjärtat =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och som värmlänning hade jag ju kunnat slå ett slag för skogsstjärnan ... men blåklocka var ett bra val, väldigt många hade röstat.

   Radera
 6. Hörde resultatet på radion idag så det passade ju perfekt att du hade med det i veckans tema ord. Liten blåklocka är jag väldigt förtjust i.Men det är jag å andra sidan i de flesta ängsblommor. Ja, andra också. I skärgården har jag oftat suttit och tittat på nattviol och Adam&Eva. Gillar också gullvivor och liljekonvaljer....
  Vad gäller maskrosor tycker jag din här är väldigt fin. Men jag har aldrig gillat dem i gräsmattan. Är dessutom allergisk mot den.
  Snygg tolkning av temat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja säg mig den ängsblomma som jag ogillar - den finns inte! Jg njuter också av diverse invasiva arter som man ska/förväntas bekämpa. Är så tacksam att jag inte är allergisk mot nånting vad jag vet.

   Radera
 7. blåklockan är ett perfekt val. liten och opretentiös; blommar lite överallt och länge. linnean växer väl inte ens i hela Sverige. maskrosen är ju nationalblomma antingen en vill eller inte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja så kan man ju se maskrosen, det har du rätt i!

   Radera
 8. Jag håller med om att valet av blåklockan är perfekt och jag älskar de små klockorna som växer ohämmat i vår gräsmatta. Jag klipper aldrig gräset på de fläckarna förrän de blommat klart. Maskrosburken är verkligen jättefin, vilken fin gåva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med! På båda punkterna!

   Radera
 9. Oj vilken svpr tävling, hade aldrug kunnat välja. Men hantverket är sååå fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dwfinitivt inget lätt val. Men jag tror att rätt blomma vann! Det sägs att rätt låt vann Mello också ...

   Radera
 10. Saker som man älskar brukar bli slitna eftersom man använder dom, fint mönster.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det. Och det borde inte vara så svårt att slänga men ...

   Radera
 11. Tycker att blåklockan är en vacker blomma och inte så olik linnea som kom tvåa ( bara att den är mindre , rosa och skörare ) vi gillar klockor i detta land då :) Tack för informationen som jag inte hört ngt om tidigare, man blir klok och välinformerad i bloggvärlden :)
  Kramisar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stor blåklocka är inte heller fel, tycker den har blivit vanligare på senare år! Jo vi gillar nog klockor. På balkongen blommar min campanula snart året om, fascinerande nog.

   Radera
 12. Gillar inte maskrosor. Men brukar få massor av maskrosor av elever när den tiden är inne

  SvaraRadera