tisdag, mars 23, 2021

I rättvisans tjänst

Ugglan & boken har nytt ämne för tisdagstrion (förstås). Denna gång är det i rättvisans tjänst som gäller (böcker med poliser, advokater, domare osv.)

Joseph Wambaughs "Domen" (The Onion Field) börjar med att en polisman dödas i jobbet. Några fler mord blir det inte i boken, däremot en väldigt intressant historia om hur man går vidare när en kollega råkar illa ut och man själv har varit ruggigt nära att möta samma öde. Att författaren själv har ett förflutet som polis tror jag bidrar till att det här känns väldigt verkligt  och det ligger faktiskt en sann historia i botten. Wambaugh har skrivit en rad jättebra romaner om poliser.

Thomas Bodström är advokat, radiopratare och f d statsråd, men han är också författare. Jag tycker hans böcker inte fått den respekt de förtjänar. I historierna han berättar finns juristerna, poliserna och inte minst politikerna, som han ibland skildrar med stor humor och lite självironi. Lägg till detta att han skriver om mänskliga relationer så att de blir trovärdiga och du inser att jag faktiskt gillar hans böcker. Här finns en tisdagstrio alldeles för sig själv: "Lobbyisten", "Idealisten" och "Populisten".

Donna Leon, amerikanskan som tagit Venedig till sitt hjärta, har roat mig i en rad lättsmälta romaner med kommissarie Guido Brunetti som huvudperson. Han löser kriminalgåtor på löpande band men äter mellan varven mycket goda måltider och dricker lämpligt vin därtill. Hustrun lagar ofta maten som maken klokt nog har vett att berömma. Här är det långt till en olycklig Wallander, exempelvis! Donna Leon har skrivit ett tjugotal böcker, som alla utspelar sig i italiensk miljö. Ofta handlar det om "moderna brott", som miljösynder exempelvis. Nästan alla hennes romaner har översatts till svenska (och till en mängd andra språk).

Som en liten bonus vill jag gärna rekommendera Carina Bergfeldts utmärkta bok "Sju dagar kvar att leva", en dokumentärhistoria om dödsstraffet i USA. Här kommer de alla till tals: förövarna, offren, poliserna, juristerna, fångvaktarna, de anhöriga, som hon mötte och intervjuade innan hon blev tv-kändis.

Det skulle förstås sett väldigt snyggt ut att ha med "Brott och straff" av Fjodor Dostojevskij här. Men jag är en av alla som inte läst den ... och som inte heller kommer att göra det ...

Copyright Klimakteriehäxan

29 kommentarer:

 1. Sju dagar kvar att leva har jag läst. Den var riktigt bra.

  SvaraRadera
 2. Jag har bara läst den första boken om Brunetti och jag har länge tänkt att jag borde fortsätta läsa serien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En Brunetti-historia då och då - men inte alltför tätt - är väl värd besväret.

   Radera
 3. Joseph Wambaugh blir jag nyfiken på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men håll dig till hans tidigare böcker - en sen serie heter "Hollywoods kråkor" och den håller inte samma kvalitet enligt mitt sätt att se. Wambaughs böcker låg i botten för tv-serien "Spanarna på Hill Street" har jag för mig.

   Radera
 4. Donna Leons böcker verkar ju trevliga. Har helt missat henne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart underhållande, aldrig blodigt.

   Radera
 5. Sju dagar kvar att leva låter som en bok som både är viktig och intressant. Tack för tips!

  SvaraRadera
 6. Brott och straff av Dostojevskij är en av mina favvoböcker ❤️

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag har väl missat nåt där ...

   Radera
 7. tror mig ha läst något av Wambaugh som jag tyckte väldigt mycket om . hans protagonist bredde väldiga dagobertmackor som han intog lutad mot diskbänken. Carina Bergfeldt är jätteduktig. jag har läst Brott och straff minst två gånger. lika bra att du läser den också

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wambaughs poliser är sällan några typiska hjältar utan mer "vanligt folk", de låter sig mutas och luras ... Dostojevskij står nog i hyllan tror jag!

   Radera
 8. Brott och straff som är så bra! Men den handlar förstås inte så mycket om advokater och domare, mest om själve förövaren. "Sju dagar kvar att leva" låter intressant - och jobbig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske är jag dum som inte tar tag i Dostojevskij! Bergfeldts bok är inte så himla jobbig alls, men det är intressant att se brott och förövare ur olika vinklar.

   Radera
 9. Donna Leon har jag läst flera böcker av och de gillar jag. Har för mig att jag också läst något av Wambaugh men är osäker. Tack för tips om Bodströms böcker!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bodström är underhållande och det är befriande att han också har lite humor.

   Radera
 10. Donna Leons böcker måste jag verkligen prova någon gång! Dem låter charmiga på något vis. En intressant trio du har satt ihop!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är charmiga! Jag satsade på lite olika sorter ...

   Radera
 11. Jag har läst Thomas Bodströms senaste som han skrev med en annan författare.

  SvaraRadera
 12. Now we're talking:-) Här hänger jag med, helt och håller för en gångs kull.
  Joseph Wambaughs böcker läste både min man och jag på 1980-talet. Har till och med kvar dom och undrar hur som skulle stå sig idag...

  Har läst två av Thomas Bodströms böcker. Tycker dom är riktigt bra. Jag menar han jag ju "på insidan" och vet vad han talar om. Han var väl justitieminister och fotbollsspelare i AIK också, samtidigt om jag inte minns helt fel.
  Har läst en av Donna Leons böcker, minns inte vilken. Men visst blev hennes böcker tv-serier också...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr tyckte jag Wambaugh tacklade av. Bodström verkar vara road på riktigt av skrivandet, det bidrar till resultatet! Men fotbollen "på allvar" la han av med ganska tidigt vill jag minnas. I a f innan han blev statsråd.

   Radera
 13. Tack för denna trio som blev en kvartett. Här var det Joseph Wambaughs böcker som jag ännu inte har läst. Men de andra har jag läst. Och Carina Bergfeldts bok har jag nyligen avslutat. Väldigt bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag svarat flera andra: ska du läsa Wambaugh, välj nån av hans tidiga titlar! Visst är dödsstraffsboken riktigt bra.

   Radera
 14. Brott och straff tänkte jag inte ens på :-) Donna Leon tror jag minsann att jag läst något av, fast det var längesen nu och jag minns inte så mycket. Bodström kanske jag borde läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Både Leon och Bodström är klart underhållande! Vet inte vad jag ska tro om Dostojevskij? :-D

   Radera
 15. Thomas Bodström har jag intervjuat på Deckarfestivalen. Det var en intressant upplevelse...

  SvaraRadera