söndag, mars 21, 2021

Skyltsöndag i Arvika

Välkommen till Arvika!

Det sägs att den som letar efter en ny partner numera måste söka på nätet, eftersom gamla klassiska raggningsmetoder har fallit ur bruk. Men tydligt är att turen fortfarande kan vara framme i folklivet på gatan, för det utlovas ju HERRFYND här! Ingen skylt om damfynd syntes dock till.

På Torggatan har en butik piffat upp sitt skyltfönster på ett sätt som är både snyggt, originellt och lokalpatriotiskt. För även om man inte direkt känner igen stadens "skyline" (den är förvisso av det lägre slaget) känner man igen "Fågelmannen", Liss Erikssons skulptur som står på torget och som fyller femtio år i år. 

Den fick ett extra namn när den var ny. Då hette den "Lutman" i folkmun, eftersom stadsfullmäktiges ordförande då hette Luthman. I "smeknamnet" låg en hel del kritik, skulpturen som förstås betalades med offentliga medel gillades inte av alla. Fast nu tror jag medborgarna har vant sig.

Bilden bjuder på en liten bonus. Ni ser gubben med cykeln som speglar sig i fönstret, eller hur? Också det ett konstverk. Det föreställer en av stadens klassiska och nästan mytiska figurer: Elis i Taserud. Elis jobbade med sina bröder i den berömda Bröderna Erikssons möbelverkstad i Taserud, men hans egen berömdhet kom sig mest av att han var känd för sin rappa tunga, även om han tydligen var en skicklig träsvarvare också. Det finns ett oändligt antal anekdoter om Elis som alla slutar med en drastisk slureplik på bredaste jössehärsmål. Elis lär ha cyklat ofta. Statyn är gjord av Herman Reijers.

Här en skylt som är tidstypisk men sorglig: butiken FK som hette Fyndkläder när jag var bofast i stan har låst dörren. Stängd för gott. Pandemin ströp shoppingen och besökarna från andra sidan gränsen tvingades stanna hemma. De få moderoade som fortfarande vågat sig ut på lite klädjakt räckte inte till för att hålla den här och många andra affärer vid liv. De här mindre butikerna kommer att vara djupt saknade om/när vi får återgå till något som liknar det vi hade förr.

Skyltsöndag blev alltså en lokal historia från Arvika denna gång. Se fler skyltar via BP:s blogg.

Copyright Klimakteriehäxan  

14 kommentarer:

 1. Anonym12:25 em

  Vilken kul skyltsöndag du bjuder på. Arvika är också min barndomsstad; har dock inte flyttat längre än till Karlstad. Är dock sällan i själva stadskärnan. Besöker jag Arvika blir det besök hemma hos bekanta eller släktningar, även om de besöken förstås senaste året blivit av enbart sommartid när vi kunnat vara ute.

  Jag köpte första boken med Elis-historier utgiven av mangskogingen Bryntesson med fantastiska bilder av Marja i Myrom. Riktigt kul. Har nu beställt bok nummer två, tror det är Marjas dotter den här gången som gjort bilderna. Trevlig söndag! /Torbjörn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Arvika är fortfarande en charmig liten stad tycker jag! Har mycket att erbjuda, konst och bra restauranger och en del trevliga butiker, plus sådant man "måste" ha. Igår (när jag tog mina bilder) satt vi ute p
   och fikade i solen!

   Radera
 2. Vilken väl textad och snygg skylt, men så tråkigt att de måste stänga. Kul med Arvikas historia. Ha en bra söndag =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är verkligen sorgligt med butiksdöden som grasserar, i takt med covid-pesten.
   Arvika är trevligt i alla fall!

   Radera
 3. Herr Fynd måste vara söndagens roligaste skylt :) Men fy så tråkigt för den butiken att lämna in efter 59 år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många butiker går i graven i dessa tider. Väldigt trist.

   Radera
 4. Vilken läcker Skyltsöndag:-)
  Herrfynd - ja, man vet ju vad man får betala för fynd ibland - hahaha:-)
  Dekalen på skyltfönstret är verkligen snygg och jag hade aldrig gissat att cyklisten var en skulptur. Konstverket Lutman vet jag inte om jag gillar. "Huden" ser ut som en blandning av en sköldpadda, ET och eller sjukdomen lupus. Så nja;-)
  Det gör ont att läsa om butiken FK som funnits där i 59 år och nu går i graven. Har ett liknande exempel från Täby Centrum. Den gamla, hederliga belysningsbutiken med kunnig "gammal" personal slängde också in handduken för några veckor sedan. Butiken har funnits där sedan centrumet öppnades 1968. Så sorgligt!

  Men din Skyltsöndag var inte sorglig. Den var riktigt bra! Tusen tack för den och länken:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lutman har rört upp många känslor genom åren! Jag tillhör nog dem som har vant sig vid honom tror jag. Men kanske kan han tillsammans med Elis med cykeln ändå kvala in som herrfynd?

   Radera
 5. Jag tror att butiksdöden var på gång redan innan pandemin. Näthandeln hade börjat ta över. Åtminstone häromkring hade butiker redan börjat försvinna. Pandemin har "bara" snabbat upp det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja absolut. Men pandemin gjorde allt värre.

   Radera
 6. Trevligt med ett besök i Arvika och lokala skyltar. Liss Erikssons staty har jag sett på plats men inte den i skylten. Fastnade extra för Herrfynd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gjorde dock inget herrfynd...

   Radera
 7. Pst jag erkänner, var tvungen att googla på Liss Eriksson för att få reda på var du befann dig. Nu är jag något klokare, förutom att du inte bor där...
  Tack o lov är jag inte längre intresserad av herrfynd, de håller ju inte i längden..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där talade erfarenheten tror jag! :-)
   Men var jag varit stod ju redan i rubriken????

   Radera