torsdag, mars 18, 2021

Den orättvisa bokrean är inne på slutvarvet ...

Rusade nyss in i och ut ur ännu en Akademibokhandel där alla reaböcker nu säljs till halva reapriset, vilket ju är himla trevligt för den som hittar något som passar.

För andra kan det däremot upplevas som ganska orättvist. Mia i bokhörnan är ett exempel. Hon gillar Viveca Sten och köpte hennes senaste till fullpris direkt när den släpptes i oktober i fjol. Nu fanns den på rean för 89 kronor, och i dag får man den för 45 ... vilket är rejält under pocketpriset. Klart man blir sur, skriver Mia och fyller på med en helgfrågaVad tror ni det beror på att relativt nya böcker reas ut?

Ja nog är det väl
ändå lite märkligt hur kort hållbarhet en bok har numera? Förr tog det åtminstone ett år innan priset sjönk dramatiskt, tror jag? Men vad det beror på, jag kan bara gissa förstås: böcker som inte säljer särskilt bra vill man förstås försöka bli av med. Bokhandlarna har rimligen begränsade lagerutrymmen. Dessutom är vägen från hårda pärmar till pocketupplaga även den avkortad, så där kan suget efter inbundet också krympa rejält och bädda för rea. Och kön med nya titlar som väntar på distribution växer hela tiden. Dock kvarstår faktum; Viveca Sten säljer så vitt jag vet bra, så där har jag ingen förklaring som passar. Eller finns den redan i pocket? Eller kan en riktigt färsk bok på rea fungera som lockbete så att köparen förväntas ta med sig fem böcker till av bara farten?

Nu får man hoppas att Mia gillade sin dyra bok och på så sätt trots allt fick valuta för pengarna. Därmed riktar hon blicken åt annat håll, med sin bonusfråga: Gillar ni att påta i trädgården/balkongen? 

Balkongen räcker gott för min del. Jag är mer förtjust i att njuta av resultatet av andras trädgårdsjobb än att delta aktivt. Har alltid avskytt att rensa rabatter!

PS Jag köpte ingen bok. Men handlade ändå. En korsordspenna.

Copyright Klimakteriehäxan

17 kommentarer:

 1. Nej, boken har inte kommit som pocket så visst är märkligt. De där korsordspennorna är jättebra, då kan man sudda bläckskriven text med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, absolut konstigt men nån sorts tanke borde ju ligga bakom? Korsordspenna är jättebra om jag bara kunde komma ihåg var jag lägger dem ...

   Radera
 2. rabatter är väl inte det enda... också avkopplande, meditera och lyssna på fåglar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lyssnar väldigt gärna på fåglar (bara det inte är hackspettar).

   Radera
 3. Delia Owens omåttligt populära bok kom på rea. liksom Samlade verk av Lydia Sandgren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och Alex Schulmans senaste ... storsäljare alla tre.

   Radera
 4. För egen del köper jag böcker när jag vill ha dem och det är ju då jag vill läsa dem. Oftast är ju böcker idag väldigt överkomliga även till fullt pris. Men jag kan absolut köpa böcker på bokrea om det är något jag vill läsa. Säkert är det så att böcker som inte sålts så bra reas ut för det kommer ju ständigt nya.
  Balkongen räcker bar för mig. Har haft stor trädgård men att rensa rabatter var inte det jag tyckte var roligt eller avkopplande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker inemot 300 spänn är lite halvdyrt för en del böcker, faktiskt. Men det är klart att när suget uppstår slår man väl till!

   Radera
 5. Och sen är det inte så jättemånga år en bok ens finns till försäljning, på tal om böckers hållbarhetstid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har du helt rätt i: efter rean kan de vara helt borta åtminstone inbundna.

   Radera
 6. Ja, det är ju ungefär som när man köper ett klädesplagg till fullpris, och ser sedan ett likadant på rea dagen efter. Retfullt helt enkelt!
  Duktigt av dig att bara köpa en korsordspenna - finns det specifika pennor just för korsord, eller!?

  Att så många relativt nya böcker säljs på rea - ja, kan det vara andra val med svårupptäckta "skönhetsfel" kanske...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Korsordspennor ger skrift som kulspets men går att sudda. Praktiskt!
   Andrasortering? Tja. Fast tror det är sällsynt, feltryckta upplagor brukar väl dras in?

   Radera
 7. Det är inte alls säkert att reaböckerna är samma utgåva som förstaupplagan. Det trycks upp böcker till rean.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så var det förr men är det verkligen så nu?

   Radera
 8. Gillar att påta men det är jobbigt med trädgårdsarbete! Gillar att så, plantera om de små liven...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja man får nån sorts relation till sina växter, både stora och små!

   Radera
 9. Det där med lockbete ligger nog ofta nära sanningen.

  SvaraRadera