onsdag, mars 24, 2021

En gammal men god historia

Det måste ju börja knoppas där ute nu! Så tänker nog Enligt O i allafall. Hon berättar att hon går omkring och småsjunger "Blåsippan ute i backarna står". Det gör den förvisso inte, åtminstone inte i min närhet, men där kom hur som helst inspirationen till Veckans kulturfrågaVilken text med blommor (eller växter) i titeln vill du lyfta fram?

Då kommer jag direkt att tänka på en gammal god historia som jag bara råkade ramla över i fjol: "Rosen på Tistelön" av Emelie Flygare-Carlén. Den kom ut 1842 och blev den första i den då 35-åriga författarens serie "västkustromaner". Det är ett drama om kärlek, brott, straff och hård vardag i bohuslänsk miljö, och i botten låg dessutom ett verkligt rättsfall. Kan bli ditt "påskekrim", kanske? EFC kallas faktiskt ibland för den första svenska deckardrottningen!

Den där boken blev mycket omtalad och uppskattad, men jag hade aldrig tänkt på den förrän den dök upp som radioföljetong. Tyvärr finns den inte kvar att hämta hos SR längre, men jag var väldigt förtjust i hela historien! Och att den varit populär bevisas om inte annat av alla de olika upplagor den kommit ut i. Här bara fyra av alla omslagen (klicka på bilden för större format):

Känner plötsligt att jag vill lägga till ett "barnsligt" alternativ här: Älskar Lena Andersons böcker! Hon har tecknat och skrivit "Majas lilla gröna", "Maja tittar på naturen", "Majas alfabetssånger" (med många växter) och inte minst "Linnéa i målarens trädgård". Underbara allihop!


UPPDATERING!
Vid vår husvägg i dag!

... och här i det som snart blir "min" fantastiska tulpanbacke!

Copyright Klimakteriehäxan

14 kommentarer:

 1. Jag har tyvärr inte läst något av Emelie Flygare-Carlén. Tack för tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror detta är min enda bekantskap med henne, men den funkade jättebra på mig!

   Radera
 2. Maja-böckerna är helt underbara, gillar när hon besökte Monets trädgård, där jag också varit. Emilie Flygare-Carlén är intressant författare, hon finns i min bokhylla men har inte slängt mig över henne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill också till den trädgården!

   Radera
 3. Många av Emelie Flygare-Carléns böcker finns hos Litteraturbanken.
  Margaretha

  SvaraRadera
 4. Emelie Flygare-Carlén - ja, igår var jag med, det är jag inte alls idag;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och då handlar det ändå om vår första deckardrottning ....!

   Radera
 5. Intressant. Kände till E.F. C men har inte läst något av henne. Men kanske kan jag hitta boken i ett antikvariat. Värt ett försök. Vad gäller Lena Anderssons böcker hade vi alla hemma när döttrarna var små och de var väl lästa.
  Roligt med vårblommor på nära håll- Så tendenser även hos oss idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Rosen på Tistelön" finns att köpa både på papper och som e-bok, och säkert också på bibliotek. Lena A är lysande! Krokus såg jag också i dag på min promenad, men det blev visst inte nån bild!

   Radera
 6. Så många fina böcker! Väldigt fina bilder på blommorna, härligt att påskliljorna kommit ut. Här har dem inte visat sig än men snart hoppas jag dem tittar fram. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. De visar sig nog snart, den som väntar på något gott du vet ...

   Radera
 7. Åh, vilka fina tips. Rosen på Tistelön har jag tänkt så många gånger att jag ska läsa och Maja älskade jag som barn.

  SvaraRadera