onsdag, mars 10, 2021

När kvinnor kan

Det är en så gott som omöjlig uppgift som Enligt O delar ut i dag när det än en gång är dags för veckans kulturfrågaVilken bok skriven av en kvinna med en kvinna i huvudrollen vill du lyfta fram?

Hade jag blivit ombedd att presentera en lista på femtio eller varför inte hundra böcker hade det varit enklare! Så blir det när man inser faktum: Kvinnor kan!

Nu dyker de upp i skallen, en efter en, kvinna efter kvinna: Kristin Lavransdotter, Kajsa Kavat, Miss Marple, Gun-Britt Sundströms (och Hjalmar Söderbergs) Lydia, Majorskan på Ekeby, Anne på Grönkulla, Kay Scarpetta, Basquiats änka ... men jag letar i minnet efter någon jag inte redan låtit fladdra förbi här ideligen.

Kanske är det dags
att slå ett slag för Ida Jessen? Hon är danska, 50+, och har en rad böcker bakom sig. Det jag har läst och gillat är berättelsen om den unga lärarinnan Lilly som kommer till en gudsförgäten by på danska landsbygden, där hon möter och gifter sig med den betydligt äldre men inflytelserike lokale doktorn, en relation som inte blir så enkel. Författarinnan har själv en bakgrund som lärare och är uppväxt på landet, vilket jag tycker märks.

Paret Bagges liv skildras i två böcker, "En ny tid" och "Doktor Bagges anagram", och Jessen har fått en rad fina priser för dem. De är också flitigt översatta. För egen del tänker jag att jag absolut måste läsa mer av författarinnan. Senast hon publicerade något var 2018, en roman som heter "Telefon". Den ska jag leta upp!

Copyright Klimakteriehäxan 

18 kommentarer:

 1. Jag har doktor bagges anagram i hyllan, men har inte velat läsa den innan jag skaffat en ny tid.

  SvaraRadera
 2. har lånat dessa på biblioteket men inte läst... tack för påminnelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jessen är väl inte så känd i Sverige va?

   Radera
 3. låt mig först av allt ödmjukt påpeka att Hjalmar Söderberg inte var kvinna. har läst Ida Jessens båda jättefina böcker och håller på med Den der lyver, som vi läser i vår nordiska läsecirkel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppsan, jag tappade bort kvinnan i sammanhanget!!! Fort men fel! Nu korrigerat!
   Jag blev förtjust i Jessen. Lågmäld med ändå spännande.

   Radera
 4. De här har jag sett men inte läst. Läsvärda alltså?

  SvaraRadera
 5. Trodde du hade köpstopp - vad gäller böcker alltså;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänkte kanske drista mig till biblioteket medan jag fortfarande är ung ...

   Radera
 6. Spännande ämne! Och de som du hade med skulle jag också komma att tänka på. Dock inte Hjalmar Söderberg just i detta sammanhang. Och även "Pippi" .
  Ida Jessen har jag hört talas om men inte läst-
  Kom för egen del att tänka på den kinesiska författaren Lulu Wang och hennes bok "Näckrosteatern" som handlar om en ung flickas livsöde i det brutala Kina under Kulturrevolutionen. En självbiografisk roman. Så bra, tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä jag tappade Gun-Britt S som var mitt alibi för att ta med Lydia - och som jag då trodde att folk kanske inte skulle identifiera utan Hjalmars hjälp ... men som jag skrev nyss: jag tänker fort men skriver ännu fortare och så blir det fel!!! Det finns en rad jättebra böcker om kinesiska kvinnor som jag gillat: "Vilda svanar", exvis, och "Snöblomma och den hemliga solfjädern" är två höjdare i min smak.

   Radera
 7. Ja, Ida Jessens böcker har etsat sig fast hos mig också. Vill rekommendera Flickornas tystnad av Pat Barker.

  SvaraRadera
 8. Tyckte väldigt mycket om de här två böckerna!

  SvaraRadera