onsdag, mars 17, 2021

När läslusten tryter

Enligt O har råkat ut för något jag känner igen alltför väl: läsningen går trögt. Och när hon ger sig på någon form av "tyngre" litteratur tar det stopp.

Ack ja, det där är ett sorgligt och jobbigt läge. För min del hamnade jag där efter att ha pliktläst alldeles för många böcker som jag inte själv valt. Dessutom med deadline, för jag skulle intervjua författaren om verket i en serie som UR sände i tv, "En bok, en författare". Visst läste jag sådant som var både intressant och stimulerande, men gång på gång också sådant som verkligen inte var bladvändare. Det straffade sig.

För mig blev det så att jag hellre tog ett korsord eller en sudoku än en bok, och det satt i riktigt länge. Ett par återfall har jag haft, men då av lindrigare sort. Fast naturligtvis vill jag alltid tillbaka till böckernas värld, där jag alltid trivts så bra tidigare. Vad skulle man ta till för knep? Det är också veckans kulturfråga, för Enligt O undrar: Vad läser du för att hitta läslusten?

Visst vände jag mig till det som jag trodde var lättläst. Kollar min boklista (jag skriver ju upp vad jag läser) och vet att Kathryn Stocketts "Niceville" (The Help) var en som "bet". Samma sak med "En dag" (One Day) av David Nicholls, och Susan Abulhawas "Morgon i Jenin" (Morning in Jenin). Klippte i samma veva "Gustafs grabb" som jag tycker är Leif GW Perssons bästa av de jag läst. Och i "Vem vill bli miljardär?" (Slumdog Millionaire) tvingade Vikas Swarup mig vidare eftersom den var så smart konstruerad, lite samma grepp som en gång Roland Schütt tog i "Kådisbellan".

Finns det då en minsta gemensam nämnare? Nja. Gott och blandat, skulle jag snarare vilja påstå. Här finns lite romantik, lite spänning och en del nutid. Alla välskrivna, ingen av dem en tegelsten. För det är så, i alla fall för mig, att storleken har betydelse! Och att satsa på 800 sidor när läslusten tryter, det vet jag att det inte fungerar, jag har svårt nog för såna tjockisar hela tiden.

Copyright Klimakteriehäxan

16 kommentarer:

 1. måste - läsning har en tendens att inverka menligt på själva läslusten. men frågan är om inte 800 - sidors - boken skulle locka mig mer än en tunn bok? Morgon i Jenin läste vi i läsecirkeln och diskussionens vågor gick höga

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är förstås högst individuellt det där med vad som funkar ...
   Jag tyckte Abulhawas bok var jättebra och tankeväckande!

   Radera
 2. just nu funkar inte det "lättlästa", vet inte vad jag tycker om...
  Du såg väl att jag har en Edna O'Brien som du inte läst:
  http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2021/03/irland-tisdagstrio.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja noterade det. Ska kanske leta upp den.

   Radera
 3. Tegelstenar undviker jag också i ett liknande läge - tror jag skulle ta till en deckare faktiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja en whodunnit som inte gåt att låta bli! Härligt!

   Radera
 4. Ja, man måste nog vara sugen på att läsa för att ge sig i kast med en bok på 800 sidor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sugen är jag nog aldrig ... längre ... förr gick det bra!

   Radera
 5. Jag försöker variera olika genre för att slippa hamna i lässvacka.

  SvaraRadera
 6. Lagom tjocklek är bra. Tillräckligt lång för att du ska slippa byta bok ofta, men inte så tjock att det går trögt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Men ju bättre boken är, desto fortare läser man så då blir det byta ändå ...

   Radera
 7. Visst kan läsningen gå i vågor och när jag är tveksam är jag så glad för de tips jag får och fått genom både bokklubben och från vänner. Jag väljer vid läs svackor ingen tegelsten utan helst då en bok av en författare jag brukar tycka om att läsa. Har oftast en fysisk bok på gång och en i "lurarna".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här - och likväl händer det at jag kan längta efter att sugas in i en riktig tegelsten, en sån där som får en att glömma nästan allt annat ...

   Radera
 8. Jag är ju inne i en läsperiod just nu. Allt cirkulerar kring jobba, laga mat, sov, titta lite på tv med familjen och vid varje paus och möjlighet sträcker jag mig efter boken. Har hållut på så i snart två år vilket gör att bloggen fått ge vika, trött på att sitta vid datorn efter jobbet.

  Älskar tjocka böckeroch serier, då slipper jag leta upp en ny och försöka sätta mig in i. Även om det är trevligt det med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju också en aspekt på tjocka böcker!!! (Har du läst Aagat?)

   Radera