torsdag, april 15, 2021

Den ska du läsa!

Denna apriltorsdag har jag kunnat sitta ute på balkongen och läsa, i härlig vårsol. Så underbart! Men nu har det blivit eftermiddag och solen tar sig inte in i min balkongvrå längre. Då blir det en helgfråga från Mia i bokhörnan i stället!

I dag vill hon ha ett riktigt hett lästips: Boktipsa om en bok du tyckte var riktigt bra och varför du tycker andra ska läsa den?

Ja men världens alla bokhyllor är ju fulla av dem, böckerna som ger oss så mycket! Nu gällde det ändå att landa på en enda. Då bestämmer jag mig för en helt fantastisk bok som jag visserligen bloggat om förr, men den är värd all uppmärksamhet den kan få: Rebecca Skloots "Den odödliga Henrietta Lacks" (The Immortal Life of Henrietta Lacks). Det är förvisso en faktabok, men man läser den som en roman. 

Läsaren får bekanta sig med den unga svarta småbarnsmamman som sliter för att få ihop livets olika beståndsdelar. Men så drabbas hon av cancer i livmodern. Hennes liv går inte att rädda, men det går däremot bra med hennes cancerceller, som kommer att bli en oerhört viktig beståndsdel i den moderna cancerforskningen.

I medicinarvärlden blir hon känd som HeLa och hennes cancerceller bevaras, odlas och säljs till forskare världen över. Stora summor är i omlopp. Hennes fattiga familj vet ingenting, Henrietta själv har inte heller fått chansen att avgöra om hon ville att hennes fall skulle bli föremål för några  laboratorieövningar.

Först när den energiska vetenskapsjournalisten Rebecca Skloot börjar nysta i historien blir det känt hur fallet hanterats, och rättvisa skipas i någon mån sedan familjen i alla fall får viss ekonomisk ersättning.

Historien Skloot berättar handlar om rasism, om fattigdom, om okunskap, om (o)etiska beslut och, förstås, om cancer. Bitvis blir texten alltför faktaspäckad för en icke-medicinare, men de avsnitten hoppade jag glatt över. Det gjorde inget, den dramatiska berättelsen håller hela vägen. Författarens engagemang lyser på varje boksida, det är omöjligt att inte dras med.

Medan cancerdiagnoserna ständigt duggar omkring oss och behandlingarna undan för undan blivit bättre liksom chanserna till överlevnad kan det vara lämpligt att sända en tacksamhetens tanke till Henrietta Lacks, som bara blev 31 år gammal, men som gjort så många en stor tjänst.

Copyright Klimakteriehäxan 

PS Glömde visst bonusfrågan: Vad är det bästa med våren? Mitt svar är ljuset, blommorna, fåglkvittret. Och just i dag mötte jag ju årets första blommande magnolia, på Reimersholme!

Copyright Klimakteriehäxan

19 kommentarer:

 1. Så du har också tillbringat större delen av dagen på balkongen. Det gjorde jag också. Min ligger ju i sydväst läge, så jag kunde sitta där från cirka kl. 11 till 18 ungefär. Ljuvligt:-)
  Tack för boktipset. Den boken skulle nog passa mig, trots att den inte är en deckare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stundtals nästan i varmaste laget på balkongen ... men solen kryper runt ett hörn mycket tidigare hos mig än hos dig.
   Boken är fantastisk.

   Radera
 2. har hört mycket talas om boken, men jag har inte läst den

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är det kanske dags ...? Författaren har gjort ett fantastiskt jobb, med avancerad research och en orubblig energi, och HeLas öde går inte att inte bli berörd av.

   Radera
 3. magnolian är lite sömntuta när nätterna fortfarande så kalla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här står i väldigt skyddat läge.

   Radera
 4. Testar! Förra kommentaren försvann,

  SvaraRadera
 5. Stort tack för fint boktips. Helt klart en bok som jag gärna skulle vilja läsa- Ska söka efter den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt läsvärd, man glömmer den inte.

   Radera
 6. En viktig bok, även om jag tror att jag hoppar över den. Men tack för tipset ändå.

  SvaraRadera
 7. En bra bok som är värd att tipsa om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja verkligen. Samtidshistoria i medicinska genren, sånt som så otroligt många fått dra nytta av - utan att ha en aaaaning om bakgrunden.

   Radera
 8. Boken låter mycket intressant den får jag nog lägga på läslistan 3 km lång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lägg den där, i övre halvan åtminstone!

   Radera
 9. Här är det nog länge till magnoliablommor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här busken var väldigt tidig. Stod väldigt skyddad mot vind etc.

   Radera
 10. Magnolia, vilken fantastisk blomma. Boken verkar intressant!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men de rosa är vackrast! Boken är suverän. Läs den!

   Radera