tisdag, december 22, 2020

Stjärna i havets djup

Det blir nästan som en kärlekshistoria. En naturfilmare, trött på det mesta inklusive sitt jobb, får en ny bekantskap som förändrar hans liv. Det är en liten bläckfiskhona som han lyckas bli "vän" med, så pass att hon sitter på hans hand, låter en arm glida över hans kind, aldrig blir rädd när han kommer simmande.

Bläckfiskar lever bara ett år, men Craig Foster lyckas hänga med nästan hela bläckfiskväninnans liv och lära sig mängder om allt möjligt som händer under havsytan utanför Sydafrikas kust. Han får lust att filma igen, och det blir en dokumentär i långfilmsformat, "Min vän bläckfisken" (My Octopus Teacher), som nu kan ses på Netflix.

Därmed har bläckfisken blivit en filmstjärna. Den ser också lite stjärnaktig ut, både med armarna "utfällda" och när man ser den bakifrån, simma iväg snabbt och graciöst. Dessutom stöter den på ormstjärnor (en sorts sjöstjärna), en konkurrent om godis man kan hitta på djupet (om man är lagd åt det hållet, alltså ...).

Filmen om den här märkliga vänskapen i kelpskogen är full av otroligt vackra bilder och man kan inte undgå att fascineras av hur starka mannens känslor för djuret blir. Han tvingar sig att inte gripa in utan låter naturen ha sin gång, vilket betyder att vi också får se hur hans kompis till sist slukas av en randig pyjamashaj.

Allt detta här och nu eftersom Gems Weekly Challenge har STJÄRNA som tema denna gång, sista omgången för året dessutom.

Copyright Klimakteriehäxan  

Bild från Netflix

13 kommentarer:

 1. Har ju inte Netflix, så jag får väl tro dig att filmen är nåt utöver det vanliga. Har sett många naturfilmer om och med bläckfiskar och jag förvånas varje gång hur intelligenta djur de är. Dessutom är dom en delikatess med vinaigrette också;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar om jag sett några bläckfiskfilmer före denna? Osäker.
   Om att ha dem på tallriken: Jag vill inte äta sugkopparna ... men friterade ringar är helt ok, dock inget jag letar efter ...

   Radera
 2. Det var en annorlunda tolkning! Roligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men det finns ju så otroligt många olika sorters stjärnor ... :-D

   Radera
 3. Vilken härlig tolkning! Och tack för tipset om filmen. Bläckfiskar har jag sett när jag dykt och snorklat men har inte alls haft någon ingen direktkontakt. (Har då och få ätit bläckfiskringar men avstår anda dela)r

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har bara sett döda bläckfiskar i fiskdiskar ... mina tankar kring dem ändrades definitivt av den här filmen!

   Radera
 4. Fantastisk tolkning. Naturen är vacker men ack så grym emellanåt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut! Och det är väl bara att acceptera ...

   Radera
 5. Oj, så intressant det där låter. Tur nog har jag Netflix, så jag skall absolut se filmen. Noterat! God jul!
  Hälsningar Birgitta

  SvaraRadera
 6. Kreativ tolkning som nästan får stjärnstatus!
  God Jul!

  SvaraRadera
 7. Det lät som en annorlunda men intressant film fast gillar ju inte slutet. :-/ Även om det är så verkligheten ser ut. Jag har inte Netflix men den kanske dyker upp på någon annan kanal så småningom. Jag har läst en bok om en igelkott som hade samman inverkan på en man som arbetar som veterinär. Boken heter "25 gram lycka" av Massimo Vacchetta och Antonella Tomaselli. Ja, nu blev det ett boktips från mig här.

  SvaraRadera
 8. Härlig tolkning, såg filmen fastnade i denna magiska värld, förstod vad min bror såg i dykningen han arbetar med om detta är en del av den världen :)Jag önskar dig en god fortsättning och tackar för i år och nu hoppas vi på ett bättre 2021 Ta hand om dig och stay safe
  KRAM Susanne

  SvaraRadera
 9. Först tänkte jag sjöstjärna, men det var det ju inte. Bli kompis med en bläckfisk var ju kul. Att dom bara lever ett år hade jag ingen aning om.

  SvaraRadera