fredag, december 11, 2020

När pojkar inte fick vara Lucia

Luciafirandet är i ordets sanna bemärkelse en ljuspunkt i december. När jag var barn var det en självklarhet att alla flickor skulle vara med i det traditionella luciatåget i kyrkan. Första året jag deltog var jag för liten för att hantera ett endaste levande ljus. Då fick man heta ”blomsterflicka” och gå före Lucia med en liten bukett i handen.

Sedan avancerade jag till tärna, med glitter i håret och sångtexterna präntade på den till fusklapp förvandlade ljusmanschetten i papp, urklippt ur en gammal tårtkartong.
Men alla ville ju helst vara Lucia. /.../

Dit kom jag dock aldrig, hur gärna jag än ville. Var väl för rund, med glasögon, och rakt hår till råga på allt ... klarade inte konkurrensen, helt enkelt.
Stjärngossar hade vi inga, av den enkla anledningen att inte en enda kille anmälde intresse. Tomtar och pepparkaksgubbar kom till på senare år.  
Ja, att lussa var en absolut enkönad företeelse. På sätt och vis var det kanske tur. /forts/

Du läser hela min text om forntidens luciatåg, där det manliga inslaget helt saknades, på News 55. Det är sajten som riktar sig direkt till en publik på 55+, med en blandning av allehanda nyheter, korsord, quizzer och så texter från en lång rad krönikörer varav jag är en.

Läsarna på News 55 (som inte tar vägen via bloggen här) får dock inte se min mest älskade luciabild, som jag inte missar ett enda tillfälle att visa. Det är (förstås) mina barn som, när bilden togs, lussade för sin farmor och det är verkligen en favorit i mitt mammahjärta. Kommer fram i december, år efter år, i ram!

Copyright Klimakteriehäxan 

8 kommentarer:

 1. Din älskade Luciabild får jag se. Å den där helt underbar:-) Men News55 verkar ha satt stopp för din länk till sajten. Himla synd i så fall. Gick faktiskt alltid in och läste dina krönikor som var/är himla bra faktiskt:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. News 55 har inför Premium, vilket betyder att man måste prenumerera för att läsa en del på sajten, bl a krönikor. Roligt att du gillat, trist att du trillar ur ...

   Radera
 2. söt bild, sonens klass gjorde helt tvärtom, flickorna var stjärngossar, sonen var blond och med rakt långt hår, han fick vara lucia,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast din son gick förstås i skolan väldigt många år senare än när jag deltog i luciatåg.

   Radera
  2. och jag fick vara stjärngosse när jag var ny på Ericsson, en korthårig blond man blev Lucia... Men som barn i Finland så hade vi ingen Lucia

   Radera
 3. Har läst och försökt kommentera tre gånger. Men det vill sig inte.
  Härlig bild på barnen och jag förstår att den kommer fram i december.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gick till slut ... undrar vad det är som krånglar? Så fint att du inte ger upp!

   Radera