torsdag, december 17, 2020

En vecka till julafton ...

Om precis en vecka är det julafton. Med eller utan gröt, med eller utan tomte, med eller utan gran, med eller utan klappar. Vi väljer själva vad vi vill satsa på! Det kan bli väldigt traditionellt. Eller betydligt mera avslappnat. 

Förr firade vi nog ganska likartat i både slott och koja, nu är variationerna större, med mer miljötänk, mindre alkohol, fler vegetarianer, vi har bejakat importerade maträtter och vanor. Och extremt få (tror jag i alla fall) har lyssnat till Handelns Utredningsinstitut och köpt ett stormkök att ge bort, det korades något överraskande till "årets julklapp".

Mia i bokhörnan ställer i alla fall det jag antar blir årets sista helgfrågaHar du önskat dig någon bok i julklapp? Nej, faktiskt inte. Det är allom bekant att jag har olästa böcker i mängder, metervis. Fast jag har köpt nån bok till Maken ändå, något jag också vill läsa ... Två flugor i en julig smällkaramell!

Naturligtvis medföljer en bonusfråga: Hur firar du jul i coronatider? Här svarar jag som förmodligen de flesta andra: väldigt stillsamt, inga planerade äventyr alls. Lunch på julafton med familjen, några paket under granen. Misstänker att det bli skaldjur till kvällen, och dryck med bubblor i! Man har inte roligare än man gör sig, och man ska vara snäll mot sig så länge man har sig! Det gäller självklart och inte minst till jul.

Det blir åtminstone ett par skor under granen hos oss ... storlek 19-22.
De ser lite orange ut här, men de är tomteröda, jag lovar!
Copyright Klimakteriehäxan

26 kommentarer:

 1. Sötaste skor jag sätt, ett av barnbarnen fick mina barn har redan stormkök, ett barnbarn fick enhörnings-tofflor, hon var mycket nöjd! son sov under vindskydd förre helgen (i regnigt Göteborg), även yngsta barnbarn 4 månader har sovit i tält några gånger i höst. Ett barnkalas hade vi ute förra lördag.
  Mina böcker lånar jag ofta på biblioteket, köar för några.

  SvaraRadera
  Svar
  1. farmor/mormor Hannele6:18 em

   gjorde ett försök att förklara att stormkök finns hos barnen... och används också, flitigt, oavsett väder.

   Radera
  2. Ja de där skorna var helt oemotståndliga! Själv hade jag en gång ett triangia-kök ... borta sen länge. Tror jag i alla fall.

   Radera
  3. jag köpte nyss en elefant

   Radera
 2. Vi äger redan stormkök, och det har nog ibland använts också så hos oss är det inte årets julklapp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Knepig julklapp tycker jag. Spritkök hade vi ett när jag var barn, det kom fram vid strömavbrott och luktade illa!

   Radera
 3. Tomteskorna är ju såååå himla söta. Gissar att barnbarnet kommer älska dom.
  Så ni "trotsar" rekommendationerna och träffar familjen ändå. Ärligt talat så förstår jag dig/er. Det gäller bara att hålla avstånd och vara lite extra försiktig när man umgås och skippa kramarna, även om det är just det man helst vill ge och få...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte om han har vett att uppskatta sina skor ...
   Vi blir fem pers, håller avstånd (och tummar).

   Radera
 4. Himmel, vilka söta tomteskor! Minaa böcker tar ingen plats längre, de ligger bekvämt i läsplattan, toppen!
  Skulle vi träffas hela familjen i jul, så skulle vi bli 16 pers. Nu har ju aldrig det funkat på senare år ändå pga utspriddhet. I år hoppas jag få komma till Värmland och där blir vi fyra, dock inga barnbarn tråkigt nog. Men en hund.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är stora fördelen med platta! Tio böcker tar inte mer plats och är inte tyngre än en! Hundar tror jag man får träffa obegränsat?!

   Radera
 5. Tror att många firar lite mindre och lite försiktigare i år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är så illa tvungna! Och ändå sprider eländet sig jättefort. Otäckt är det.

   Radera
 6. Det blir annorlunda jul med avstånd och försiktighet, men kan bli trevligt ändå. Söta tomteskor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi hoppas förstås på det bästa! Och att skorna passar ...

   Radera
 7. Härligt med tomtetossorna! Så fina!Ja, en vecka till jul och nästan vår ute. En speciell känsla när vi är här hemma. Vi har många gånger varit i Asien denna tid och det har vi verkligen uppskattat. Jag är ingen julmänniska och inte alls förtjust i julmat. Har aldrig varit. Vad gäller stormkök fick jag mitt första i början av 60-talet och det användes flitigt i fjällen- Ohc efter det har jag haft många. Långt innan de blev årets julklapp.
  Verkar som om din julafton är väldigt lik vår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir stillsamt. Och varför inte lite asiatisk mat på annandagen eller så??? Jag har firat jul i Guatemala och Miami, det har gått bra det med.

   Radera
 8. bedårande tomtetofflor. de där första fotbeklädnaderna har jag sparat. det står små slitna skor och tofflor i källaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har några på väggen, som "konst"!

   Radera
 9. Den allra bästa drycken med bubblor i på jul är julmust :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Julmust är jättegott fast kanske inte till hummer?

   Radera
 10. Men fanns inte de där fotbeklädnaderna i större storlekar?! Hade varit lite kul om vi alla tassat runt i dem här hemma, de ser varma och gosiga ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade varit jätteskoj, tänk att ge Sonen ett par 44or ... men nej. Fanns inte större.

   Radera
 11. Idag ska jag till VC (i full skyddsmundering) för att lägga om bröstet, sen blir det direkt hem för att hålla sig ifrån folk. Man blev lite extra rädd när vi fick höra att närmaste grannarna var smittade.....Fast vi umgås inte alls som tur är!
  KRAM & GOD JUL/Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måste man till VC så måste man - hoppas du läker snabbt! Och att vi klarar oss undan pesten! Kram och god jul till dej också!

   Radera
 12. Men å så söta de var!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du fattar att jag inte kunde motstå ...

   Radera