onsdag, december 16, 2020

På min bästa-lista

När veckan har nummer 51 börjar det bli dags att summera de femtio som redan passerat. Så tänkte nog Enligt O när hon bestämde sig för veckans kulturfråga: Vilka är de bästa böckerna du läst i år? Jag har ju skrivit upp dem, så det är bara att plocka fram listan och ta en snabb funderare. Här är resultatet:

"Klubben" av Matilda Gustavsson är den i särklass bästa svenska fackboken, och med den inledde jag läsåret 2020. Men norska "En av oss" (om Utøya-mördaren) av Åsne Seierstad kunde jag faktiskt också välja. Omistlig läsning, båda två, byggd på fenomenal research, båda två.

"Jana Kippo-trilogin" av Karin Smirnoff fångade mig effektivt när det handlar om skönlitteratur jag läst på papper. Originell språkhantering som först kändes konstig, sedan blev helt naturlig, märkligt nog! Blir spännande att se vad författaren kommer med härnäst. På samma "språk"?

När jag ska välja bästa ljudboken är konkurrensen knivskarp. Jag har lyssnat på en rad klassiker med stor behållning, men bestämmer mig för en nutida roman: "Lyktsken" (Warlight) av Michael Ondaatje. "Köttets tid" av Lina Wolff kommer in på en stark andraplats.

Av alla titlarna på min lista finns en enda som, jag noterar det med förundran, jag inte har det blekaste minne av. "Vindsjälar" av Mons Kallentoft. Faktiskt inget bra betyg ... men jag kan ju ha en blackout och därmed vara djupt orättvis? Eller var det årets sämsta läsupplevelse?

Sedan kan det nog hända att årets allra bästa blir den som jag just nu läser: "Gileads döttrar" (The Testaments), Margaret Atwoods uppföljare på "Tjänarinnans berättelse" (The Handmaid´s Tale). Atwood är svårslagen.

Copyright Klimakteriehäxan

18 kommentarer:

 1. Ja just det ja. Klubben vill jag ju läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det ska du abolut. Nu i pocket också.

   Radera
  2. lånade på biblioteket.

   Radera
 2. Karin Smirnoffs trilogi ska bli tv-serie, frågan är vem ska bli Janakippo...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir nog varken du eller jag, misstänker jag. Fast kanske nån väldigt lik???

   Radera
 3. Jag lyssnade mig igenom alla Karin Smirnoff. Nu var det det enda som var möjligt för mig, men jag tror man tjänade på att lyssna och höra språket. Såg en TV-intervju med Karin och nästa bok blir INTE åt det hållet, utan något helt annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan tänka mig att de var bra att lyssna på! Ibland måste man höra för att förstå. Läste "Där kräftorna sjunger" på engelska, med mycket dialekt insprängt. Då fick jag "lyssna" för att fatta vad där stod!

   Radera
  2. Lyssnade på den, kräftorna. En fantastisk bok!

   Radera
 4. Klubben är väldigt bra skriven. Jana Kippo - trilogin är också väldigt bra. har lysnatt live på författaren. Michael Ondaatje gillar jag också

  SvaraRadera
  Svar
  1. Värstans så överens vi är i dag!

   Radera
 5. Klubben läste jag under förra årets sista skälvande dagar. Håller med om att den är fantastisk! Jana Kippo har jag däremot inte fastnat för och inte ens läst ut första boken. Får kanske göra ett ryck med den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man MÅSTE väl inte gilla Smirnoff ... varken vodkan eller författaren :-D

   Radera
 6. Håller helt med dig om "Jana Kippo-trilogin" av Karin Smirnoff. Har i och för sig bara läst del 1 och 2 än så länge men ändå.
  "Gileads döttrar" - här väntar jag på tv-serien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du måste naturligtvis ta dig an avslutningen också! Undrar om det blir nån tv-version av den här Atwood-boken - men vem vet.

   Radera
 7. Spännande när en författare hittar en helt egen stil. Får nog ta och prova Smirnoff. På papper, inte i glaset...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag att du ska göra! En säregen blandning är det i Kippo-historien.

   Radera
 8. Intressant att läsa dina val. "Klubben" hade hamnat på min lista och även "Jana - Kippo" triologin. De ljusböcker du valt har jag inte lyssnat på men antecknat dem. Jag skulle idag välja " Där kräftorna sjunger".
  Och Atwood är svårslagen. Absolut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jätteöverens! Kan rekommendera både Ondaatje och Wolff desutom.

   Radera