tisdag, december 15, 2020

Prisvärda böcker

Litteraturpristagare var nyckelordet ifjoll när årets sista tisdagstrio skulle koras, så hade Ugglan & boken bestämt, med tillägget att "vilka litterära priser som helst går bra". Och eftersom jag tittade fel i hennes lista skrev jag samma tema i år igen! 

Egentligen är nämligen temat denna gång jul, men där har jag ändå väldigt lite att komma med. Så för min del blir den ett år "försenade" (eller kanske upprepade, men jag hade ju ändå skrivit den klar i går kväll) trion faktiskt en kvartett, det är lite som "Trio me´ Bumba", ni vet ... 

Ofta blir ett stort pris det samma som en kvalitetsgaranti, det ligger ju i sakens natur. Men inte stämmer det alltid, i alla fall inte när det handlar om mig och mina läsvanor. 

Nu tänkte jag i alla fall försöka lämna mina ständigt återkommande favoriter (Lagerlöf, Garcia Marquez, Vargas Llosa, Undset) inte minst eftersom jag kan räkna upp ännu fler Nobel-pristagare som lämnat mig helt oberörd/ointresserad.

Andra priser är det relativt gott om. Jag brukar tro på böcker som fått Booker-priset, läser just nu en som fick det för 2019: Margaret Atwoods "Gileads döttrar" (The Testaments). Atwood kan rada upp massor av priser hemma i vitrinskåpet (som jag inte vet om hon har) och hon är värd dem alla.

Chimamanda Ngozi Adichie, en stark röst från Afrika, har belönats med en lång rad litterära priser, flest för "En halv gul sol" (Half of a Yellow Sun) som handlar om Biafrakriget. Hon är värd många fler priser till sin hylla för troféer.

Wikipedia listar fem priser för Åsne Seierstads böcker, med start i "Bokhandlaren i Kabul" som gav Bokhandlarpriset 2002. Hon kommer att lyftas upp på prispall fler gånger, och det är hon värd, inte minst för sin suveräna research.

Låt mig slänga in ett fjärde hyllat namn, på s k runner up-plats: Sonya Hartnett, som bl a fick världens finaste pris för barn- och ungdomslitteratur, Alma-priset, 2008. Hennes böcker kan med stor behållning läsas också av en vuxen publik. Jag hoppas hon kammar hem några fler utmärkelser, det är hon SÅ värd!

Se där fyra fantastiska kvinnor, en från Kanada, en från Nigeria, en från Norge och en från Australien, alla fortfarande i högsta grad produktiva och det de skriver är sannerligen prisvärda böcker.

Och så ska du inte missa dagens födelsedagsbarn som också borde få många, många fler priser. Varför inte ett av Nobel-typ? Läs mer om henne här!

Copyright Klimakteriehäxan

16 kommentarer:

 1. Det är inte så dumt i alla fall att bli påmind om alla dessa pristagare inför julen. Kanske kan det leda till att man läser en eller annan av dem. Det är inte det sämsta att hålla på med över helgerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä verkligen inte. Och när jag nu dels saknade "jultips", dels redan hade skrivit ...

   Radera
 2. Tack för intressanta tips! Vill läsa flera av dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att jag läst lika många Booker-pristagare som Nobel- faktiskt. Oftast bra.

   Radera
 3. julböcker är det bästa jag vet, just nu ❤️

  SvaraRadera
 4. En halv gul sol har stått oläst länge i min bokhylla nu. Det hade nog varit bra att få den läst så att jag vet vad alla andra pratar om 🙂

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en helt lysande bok!!!! som en HEL gul sol!

   Radera
 5. Atwood läste jag många böcker av en period, borde nog ta upp hennes böcker igen!

  SvaraRadera
 6. Jag har läst flera böcker av alla fyra i din trio.
  Chimamanda Ngozi Adichie är en favorit. Jag har bara läst två böcker av Atwood men vill läsa. mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Chimamanda förtjänar en favoritplats hos varje bokvän! (du har väl läst Americanah?)

   Radera
 7. Pristagare är alltid intressant. Tack för tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Plötsligt inser jag att, lustigt nog, ingen August-pristagare kom med hos mig ... men de fyra jag har med är synnerligen läsvärda.

   Radera
 8. Sonya Hartnett skulle jag vilja läsa något av!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det! "Landskap med djur" (Landscape with Animals) är hennes enda vuxenbok, bra! Sexig ... men ungdomsromanerna läser man med behållning oavsett ålder. Hon har faktiskt gjort en småbarnsbok också!

   Radera