måndag, december 28, 2020

Dagens ord 93

 KANSKEMAN

-Listan över årets svenska nyord är publicerad. Den domineras av begrepp som är pandemi-relaterade, av förklarliga skäl, men det finns några andra också, som det jag just valt. Här handlar det om en karl som förmodligen är road av en relation, men inte vill engagera sig helt och hållet. Sådana har vi ju stött på eller åtminstone hört talas om, eller hur? Nu har alltså Språkrådet försett dem med etikett. Hela nyordslistan kan du läsa här, för den händelse du inte redan sett den i din dagstidning.

6 kommentarer:

 1. lesserwisser känner man, finns många

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var ett av de bättre orden tycker jag.

   Radera
 2. Det var en del bra ord där! Kanskeman såg jag att en karl hade blivit mycket upprörd över hos någon på facebook. Han uppfattade det som kränkande och ett betygsättande, ungefär som velourpappa var en vekling som visade känslor...
  Jag förstod det som ett ord för någon man kan tänka sig att slå sina påsar ihop med.
  Jag gillar oftast nya kreativa ord - men jag gillar inte när (oftast yngre) förvränger gamla uttryck eller uttalar orden fel. Som "jäst-jivare" om "jäschivare" "järdesgård" om "jäschgård" etc.
  Då blir jag plötsligt konservativ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man FÅR vara konservativ ... språket måste väl förändras med tiden, men det behöver ju inte förvanskas för det!

   Radera
 3. Fnittrade gott åt "kansekman" och en del andra ord när jag läste listan. Roligt att se hur många som finns kvar om fem år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Viss omsättning blir det nog ...

   Radera