fredag, december 04, 2020

I biofåtöljen

En sak jag verkligen saknar under pågående pandemi är att få gå på bio. Vill sjunka ner i en bekväm fåtölj i salongens förlåtande mörker och glida in i en historia, i ny miljö, kanske i en annan tid, men med härliga bilder och en spännande dialog. 

Faktum är att jag inte har varit på bio sedan i mars, när jag flydde ett ösregn och såg den polska "Corpus Christi". Bra film, om än bitvis otäck. Fast jag höll mig torr. Och i salongen med åttio stolar var vi två (2) tanter ... för det här var när coronaviruset hade börjat sitt segertåg över världen.

Nu är det alltså "hemmabio", läs tv, som gäller. Vilken dag som helst ska jag se "Med livet framför sig" (The Life Ahead) som finns på Netflix. Det är Sophia Lorens återkomst efter ganska lång frånvaro. Hon har hunnit bli 86 men att döma av stillbilderna jag sett fortfarande en strålande skönhet. Och det är hennes son Eduardo Ponti som har regisserat!

Filmen bygger på boken "La vie devant soi" av Romain Gary, en bok som jag lustigt nog har oläst hemma i hyllan, på originalspråket franska! Inköpt i Paris, på rekommendation av en francofon kollega som påstod att mina språkkunskaper skulle räcka. Nu blir det nog filmen först i alla fall ...

Det är Elisa Matilda som satt mig på filmspåret, eftersom hennes fem fredagsfrågor handlar om upplevelser i den där biofåtöljen, vare sig den står hemma i vardagsrummet eller i en salong på stan.

 1. Vilken film sätter du på för att bli glad? "Pretty Woman". Jo, jag vet, hon är prostituerad. Men ... Alternativet är "Notting Hill".  Älskar Julia Roberts.
 2. Vilken film skulle du kunna tänka dig att leva i? "Stekta gröna tomater" (Fried Green Tomatoes) eller "9 till 5" kanske ... Två rullar med damer med klös!!! Men jag skulle inte vilja leva där för evigt, förstås.
 3. Vilken film är minst som ditt liv? Sydkoreanska "Parasit" från 2019 har jag svårt att känna igen mig i, och tur är väl det. Väldigt bra film.
 4. Vilken genre stänger du av på en gång? Tydlig science fiction och/eller värsta våldet/skräcken.
 5. Vilken är en populär film du aldrig har sett? "Frost", som väl är Disneys senaste superhit. Alla barn har sett den, refererar till den, kan låtarna. Det kan deras mammor och pappor, far- och morföräldrar också. Men jag har noll koll!
Copyright Klimakteriehäxan

22 kommentarer:

 1. Pretty Woman är mysig, det var min mammas favoritfilm ♥

  SvaraRadera
 2. Skräck och våld får jag nog av genom att titta på nyheterna. Gillar mer romantiska och lite tårdypande filmer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer! Vad är det för fel på lyckliga slut, jag bara undrar???

   Radera
 3. Julia Roberts är helt underbar. Jag satte också Pretty Woman. Även Djungelboken gör mig glad.
  Nä, fy för skräck och våld. Förr kunde jag se science fiction men inte nu längre, man ändrar sig med åren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Djungelboeken, absolut! En höjdare!

   Radera
 4. The Life Ahead såg vi, jättefin, Sophia Loren som 85-årig före detta prostituerad. Missa inte Elsa & Fred med Shirley MacLaine och Christopher Plummer i svtPlay

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser fram emot några fina filmtimmar!

   Radera
 5. Vilka spännande filmfrågor idag! Tål att tänkas på. Visst är Pretty women en film man blir glad av, trots att Julia Roberts spelar prostituerad!
  "Stekta gröna tomater "har jag sett, men ack...glömmer så lätt vad filmer handlar om!
  Då är vi två som inte sett "Frost", men har man vuxna barn och inga barnbarn ännu så är det väl inte så konstigt! Skräckfilm går bort, absolut, fast jag är förtjust i "The Walking dead" serien, konstigt nog!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nåt visst med lyckliga slut, håll med om det! Och när man dessutom får sig några glada skratt på vägen dit ...
   Jag satsar på Disney om några år - mitt barnbarn fyller ett i dagarna, så han är inte riktigt biomogen än!

   Radera
 6. Jag älskar också Julia Roberts! Men jag valde ett par andra filmer på den frågan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan se vad som helst som hon är med i ...

   Radera
 7. Fine gamle filmer som fremdeles er morsomme ... Pretty Woman og Stekta Gröna Tomata, kjempefint.
  Og Netflix hjelper oss litt, så det er det
  La Vita davanti - The Life Ahead ser vi på TV i stedet for på kino. Jeg var veldig glad for å se Sofia Loren på skjermen igjen, hun gir liv til figuren fantastisk, og fremfor alt er gutten MOMO veldig god.
  Klem til deg. God Advent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser verkligen fram mot den där filmen! Så roligt att du hittat hit, jag får för mig att du är en ny besökare! Välkommen åter!

   Radera
 8. Här ger jag mig direkt;-) Det är bra science fiction som vi båda ogillar som vi har gemensamt. I motsats till dig har jag inte varit på bio sedan 2007. Film och musik är verkligen inte mina grejer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är svårt att fatta att du är så anti film!!! Finns ju en skatt där ute, otroligt bra historier, fantastiskt bildarbete, suveräna skådespelare ... skratt och tårar och lite hjärnstimulan dessutom!

   Radera
 9. Vad sugen jag blev på att se filmen med Sophia Loren. Har inte heller varit på bio på hela året. Det är så mycket som är konstigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Filmen har fått fina recensiner, Sophia L framför allt, tror jag!

   Radera
 10. Pretty woman går hem hos mig också, men mest för Richard Gere...
  En film jag bestämt mig för att se är den nya finska filmen om Tove Jansons liv. När den nu kommer att kunna ses här...

  SvaraRadera
 11. och jag undviker filmer där Julia Roberts är med. hellre då Richard Gere. hellre SF änskräck och zombies. flickbarnbarnet har lärt oss allt om Frost

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppsan! Ja Richard G gillar jag förstås också ... Ditt barnbarn besannar min teori.

   Radera