onsdag, december 09, 2020

Kultur i jul

Från Enligt O hämtar man på onsdagar veckans kulturfråga (om man vill förstås). I dag skriver hon: "Jag kör vidare med jultemat och den här gången handlar det om annan julig kultur än just böcker. Två frågor varav en kan göras helt ojulig om så önskas."

Vilken är din favorit bland filmer och tv-serier som utspelar sig under jul?  Här måste jag svara med flera, alla återkommande i SvT. Julavsnittet av tv-serien "Svensson, Svensson" får mig att skratta, år efter år. "Kan du vissla Johanna?" gör mig rörd, år efter år. Och "Karl-Bertil Jonssons julafton" är jättefin, år efter år! Fast det är förstås inte alls säkert att jag tittar på alla tre på julafton.

Vilken film eller tv-serie med eller utan jultema ser du mest fram emot att se i december? Om vi nu pratar långfilm med jultema måste det väl bli "Love Actually". Men den jag är mest sugen på, och som jag redan nämnt här på bloggen, är Sophia Lorens återkomst på vita duken i "Med livet framför sig". Den har företräde.

Per Oscarsson har huvudrollen i fina "Kan du vissla Johanna?" efter boken skriven av
Ulf Stark. Bild från SVT.

Copyright Klimakteriehäxan

16 kommentarer:

 1. Angelas julönskning, helt underbar animerad irländsk Limerick, 47 min Netflix, finns massa fina julfilmer att välja på ❤️

  SvaraRadera
 2. Svensson Svensson ser jag varje julafton. Den är så rolig. Men jag undrar om de som växer upp nu kommer att begripa det roliga i att Gustaf Svensson blir så upprörd över att det inte är Arne Weise som är julvärd ;)
  Karl-Bertil Jonssons jul är det tyvärr längesen jag såg. Man kan ju inte bara titta på TV på julafton. Det ska ätas mat och julklapparna ska delas ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måste erkänna att jag aldrig sett Svensson, Svensson. Såväl jag och barnen har varit i fel ålder när de varit populära. Karl-Bertil Jonsson såg vi aldrig i mitt föräldrahem, så det fick jag lära mig av min mans familj.

   Radera
  2. Fast Svensson, Svensson är väl rätt åldersneutralt? Typiskt familjeprogram, skulle jag vilja påstå. Men, som Robert skriver, man kan ju inte glo på tv hela julaftonen i alla fall.

   Radera
 3. Av julens filmer så har det skiftat under åren, beroende på vilken familj jag firat jul med.
  Kalle Anka är vanlig, Kan du vissla Johanna, gillar jag. Karl-Bertil brukar ses. Så finns det de som gillar Torsk på Tallin, ja den är ju rolig i sig, men inget jag ser själv.
  Svensson, svensson har funnits med.
  I år vet jag inte vad det blir för julfilmer. Beror på vart jag hamnar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Torsk på Tallinn är ju egentligen en jättesorglig film även om man skrattar också!
   Man måste ju som tur är inte titta på nån film alls!

   Radera
 4. Spännande med Sophia Lorens nya film!

  SvaraRadera
 5. Jag ger upp! Andra dagen i rad där jag inte kan bidra med något annat än ingenting här hos dig;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du ger väl inte upp så lätt????? Heja heja!

   Radera
 6. Ler igenkännande på ditt första svar.Instämmer även på tvåan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att vi är i gott sällskap ... de där filmerna älskas av många!

   Radera
 7. Svensson, Svensson och Kan du vissla Johanna? ser jag också gärna. har däremot inte sett Love actually, men jag tänkte råda bot på det nu

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är dock inte världens bästa film ... men Hugh G är ju charmig!

   Radera
  2. PS och jag är för alltid helt såld på Per Åhlins animationer, han gjorde Karl-Bertil J.

   Radera