måndag, december 07, 2020

Dagens ord 91

 IORISM

-Det är Jan Scherman, en gång inrikespolitisk reporter, sedermera chef för TV4 och nu pensionär/frilansare, som skriver ilsken krönika på News 55 om en inställning som fått sitt namn efter Ior, den deppiga åsnan i Nalle Puh som efter ett "god morgon" gärna lägger till "om det nu är en god morgon". Det är det politiska ledarskapet i corona-Sverige Scherman kritiserar, bl a med anledning av Stefan Löfvens tal till nationen, direktsända i tv. Innehållet i de där talen är inte av bästa kvalitet, enligt krönikan: "Den verbala varmluften lyfter till nya och alltmer innehållslösa nivåer". Iorismen är alltså ett slags ledarskapsfilosofi som handlar om att skrämma skiten ur sina medmänniskor för det är först då som de kan tänkas förstå stundens allvar. Scherman rundar av sin attack: "Året 2020 riskerar att bli ett skammens år där de som borde skämmas inte ens rodnar lite lätt på kinden. Istället svär de sig fria."


8 kommentarer:

 1. Outch, säger jag bara. Där satt den...
  Det första jag spontant tänkte på när jag läste Ior och iorism var Karolina Klüfts maskot som (opassande nog i hennes fall) hette Ior.
  Det andra som slog mig var att krönikan var för lång, men det är en annan sak.

  PS. Kolla här https://xn--vildfngat-92a.se/. Det är hos honom jag beställde delikatesserna och han sitter i Åkersberga. Han levererade till dörren. Vet dock inte om han levererar till Söder. Men det kostar ju ingenting att slå honom en signal. DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Scherman skriver nästan alltid för långt ... men han är en klart tänkande typ!
   Ska kolla matlänken!!!

   Radera
 2. Bah, där satt den, det säger jag bara!
  Vad/när har nånsin Stefan Löfvens tal hjälpt? "Nu får ni skärpa er..." typ. Nej, en sån negativ typ. Höj upp de som verkligen jobbar för att bromsa pandemin!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du och Janne Scherman är överens! (och jag)

   Radera
 3. har vi nån regering...?

  SvaraRadera
 4. Tack! Har nu läst krönikan.
  Nej, tal av våra stapplande politiker ger inte mycket. Och detta att man kanske borde ompröva en del beslut som fattats av de bestämmande verkar inte ens finns i tankarna. Och det är ju inte direkt Folkhälsomyndigheten som är valda att bilda regering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket att fundera på kring corona/covid i dessa eländiga tider. Du la förstås märke till att den krönikan kunde läsas utan prenumeration/inloggning? Har inte en aning om vad som styr "premium"-biten.

   Radera