söndag, december 27, 2020

Med hoppet i en låda

Det kan sägas utan minsta tvekan: jag är ingen vinkännare. Har inga kunskaper i oenologi, läran om vinrankans biologi och vinets kemi. Törs aldrig yttra mig särskilt bestämt om olika smaker som andra med bestämdhet säger sin kunna spåra när de först testar med känslig näsa, sedan låter smaklökarna prova. Dock dricker jag gärna ett glas (eller rent av två) till god mat, och känner tveklöst skillnad på rött och vitt, så där är jag på fast mark ...

Men en annan sak jag gör som i högsta grad irriterar befintliga sommelierer i bekantskapskretsen: jag väljer, utan att skämmas, vin efter etikett. Det finns faktiskt så många snygga, fyndiga, konstnärliga eller över huvud taget anslående "skyltar" på vinflaskor och boxar att det är riktigt roligt att botanisera i Systembolagets hyllor. 

Därför kan det inte överraska att det sydafrikanska rödvinet i kartongen på bilden definitivt fick följa med hem, eftersom budskapet är ett som vi nu vill ha, hela tiden, i alla möjliga olika tappningar  och då får det gärna vara härtappat, men det får aldrig bli borttappat!

Samma budskap kan man väl högst självsvåldigt lägga in i Folksams rosaröda fönsterhjärta, en julskylt så god som någon och en som blicken fångas av när man rör sig i trakten kring Skanstull i Stockholm. Vilket lett till att jag minsann fotograferat det ett antal gånger ... 

Fler söndagsskyltare bör du hitta om du klickar dig över till BP, som är Skyltsöndagens adoptivmamma sedan länge. Hon har listat skyltroade bloggare härCopyright Klimakteriehäxan

20 kommentarer:

 1. hopplöst när alla bibliotek stängdes abrubt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men fick de inte öppna igen????

   Radera
  2. nej, stängdes igen helt utan förvarning... många julböcker inlåsta, även studieböcker för många (stängningen anses vara olaglig, så mycket plexiglas och avstånd på alla bibliotek, dessutom stämplar nästan alla själva utan bibliotekarie, inga köer...

   Radera
  3. Ack ja ... jag hade väl fattat fel då.

   Radera
 2. Jag kan också ibland välja vin efter etikett. Framförallt om jag är utomlands och inte har så god koll på vinerna. Och roligt att testa lite nytt är det. Gör det även här hemma när jag ska välja vin.
  Ska absolut titta efter vinet men "Hopp". Vad gäller Folksams hjärta så ger det ju också hopp.
  Passerar här nästan varje dag och stannar och tittar en stund. Och hoppas det är ju det vi kan göra nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja så är det! Dessutom är det där vinet klart drickbart - säger inte bara jag utan några som s a s "begriper" ...

   Radera
 3. För mig finns det utöver färgerna, två sorters vin: goda och sura ...
  Jag har aldrig känt av vare sig blommig svans eller svettig häst, några gånger har jag bjudits på dyrt vin som enligt kännare ska vara ”fint”. Bortkastat på mig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Marianne, där är vi lika! Ju dyrare, desto tjockare dessutom, nästan så det ska tuggas. Vad är det för fel på "husets", jag bara undrar? (fast somliga av mina vänner kan räkna upp massor)

   Radera
 4. Jag ler åt ditt vin. När jag träffade min livskamrat för en sisådär 32 år sedan kunde jag två sorter ;) Ja rött och vitt :) Nu är jag mest inne på Italienska mest... eller håller på att gå igenom det. 24 år han hon göra på Systembolaget också. Hon och dottern (numera Systembolaget) har redan planerat nyårsaftonen... jo jag hänger på. Folksams rosaröda fönsterhjärta var riktigt prydligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tenderar att köpa rött från Chile och vitt från Österrike, men är inte "trogen" kund i något av länderna. Folksam ska ha lite berör för sitt hjärta tycker jag.

   Radera
 5. Vilken härlig och väldigt passande Skyltsöndag! Du ska få ett tips av mig här - Efva Attling har en parfym som heter Hope. Den ska du kolla upp. Den doftar - ja, just det hopp.

  Brukar ju också fota roliga boxar och flaskor på Systembolaget, men det är sällan jag/vi byter "vinmärket". Vi är nämligen inga vinkännare heller, men vet vad vi gillar respektive ogillar. Så vi är rätt tråkiga här och håller oss till våra "stammärken".
  Hjärtat på Folksamskrapan är så enkelt att åstadkomma men ack så effektfullt.

  Tusen tack för att du har skyltat och länkat alla 52 söndagar i år. Hoppas du vill fortsätta även 2021:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj har jag verkligen skyltat varenda söndag hela året - jag blir rent av impad själv! Det går kanske av gammal vana vid det här laget, är ju uppe i över 240 nu ... även om skyltarna inte drar särskilt många besök, för det gör de inte hos mig i alla fall.

   Radera
  2. PS Attling-doft? Tja man kan ju prova. Men min näsa är inte, har aldrig varit, jättebra. Fick en doft i julklapp som jag gillar hur som helst!

   Radera
 6. Klart att man köper vinet efter etikett - i alla fall en gång! Kan till och med rata flaskan bara för att etiketten är riktigt ful - flera gånger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så skönt att inte vara ensam!! :-D

   Radera
 7. Jag är en usel vinkännare. Kan resonera som du, välja efter etikett. Det enda smaker jag känner är rund och fyllig eller sur och bitter. Att läsa etiketternas analys säger mig inte mycket, blommigt och fruktigt osv. Jag använder vin enkom i maten, i goda grytor, inte till goda grytor, men det fattar inte Systembolaget. Man kan söka på "passar till" men inte "passar som smakförstärkare i...." I-landsproblem

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tar gärna en skvätt TILL den där goda grytan ... det blir väl lite kvar när du hällt i koket?

   Radera
 8. Kul att läsa kommentarerna - tydligen vågar ingen finsmakare sig in bland oss ickekännare och protestera...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vore väl bortkastad energi antar jag!

   Radera
 9. Merlot-druvan är en av favoriterna

  SvaraRadera