torsdag, december 10, 2020

Julbok och julmat

Redan dags för tredje advent! Hur är det möjligt? Mia i bokhörnan är i julstämning, det märks på denna veckas helgfråga.

Har du läst någon bra julbok? Nä, ta mig tusan. Kan inte komma på en enda! Men kanske får jag något tips av andra bloggares svar i dag? Eller kan jag ta "Jul i Bullerbyn"? Den ÄR bra, självklart, det är ju Astrid Lindgren!

Har ni något som ”måste” vara på julbordet? Här blir svaret ett glasklart ja. Och det handlar inte enbart om skinkan, det ska vara dopp i grytan också! Med julkorv och tyrolersallad. Sen är jag i stämning och klarar mig.

Copyright Klimakteriehäxan

21 kommentarer:

 1. vi försöker testa något nytt under varje jul, men vi äter inte allt på själva julafton, utan sprider det goda, finns många dagar för njutning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man måste glesa ut läckerheterna, det blir nästan äckligt annars!

   Radera
 2. dopp i grytan brukar jag ha för makens skull. vad för slags korv är julkorv. mamma gjorde leverkorv och hackekorv som hon stekte rejält.det var så gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Julkorv - en kokkorv - är nåt mellanting mellan fläsk- och köttkorv med lite speciell kryddning, tror jag. Förr åt vi alltid Värmlandskorv men den är svår att få tag i i Kgl Hufvudstden

   Radera
 3. Jag hamnar nog dels hos Astrid och Kul i Bullerbyn men också hos Selma Lagerföf och boklen
  "Julberättelser". Under mina dryga 40 år som lärare har jag läst nästan alltid till julavslutningen läst "Den heliga natten" av Selma Lagerlöf och Jul i Bullerbyn. Kan än idag se gossarna i klass nio framför mig när jag läste. Jodå, flickorna också.
  Vad gäller julmat så är det inte min bästa gren alls. Men gärna en färsk hummer på julaftons kväll. Ofta har vi varit bortresta över jul, utomlands och tagit sedan dit vi kommit. Och då är det inte svensk julmat som gäller. Många firar ju inte heller jul.
  Är vi hemma så är det ju inte mer speciellt mu än annars till stora helger. Dopp i grytan är inte aktuellt och ingen julkorv eller gröt heller. Avstår gärna fet mat. Men lite skinka och Jansson till jullunch, sill och köttbullar blir bra. Men i år ska jag göra tyrolersallad för första gången. (Efter tips från dig).(Är vi bortbjudna äter jag förstås av det som serveras)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska verkligen leta upp Den helgia natten" i år! Och så sent som i fjol åt vi hummer på julaftonskvällen ... aldrig fel! Med champagne! Fast då hade vi lunchat på skinka etc. Gröt brukar vi äta på kvällen den 23, tillsammans med första skinkmackan!

   Radera
  2. PS hoppas du gillar salladen!

   Radera
 4. Vi prenumererar på Allers och HJ för korsordens skull så jag har redan fått nog av julfirande. De började redan i oktober med julpyssel, julbak, julblommor etc.etc.

  Eftersom jag inte gillar att laga mat och Kent är vegetarian brukar vi äta en pizza på julafton. Hade hoppats kunna fira med barnbarnen i Stockholm, men det går ju inte nu. Har heller aldrig varit särskilt intresserad av julen heller så vi lever som vanligt.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pizza äter jag gärna, fast kanske inte på julafton ... Men det finns ju inte nån lag som förbjuder det precis! :-D

   Radera
 5. Julkorv tror jag inte jag smakat någon gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gott! Med senap. Slotts original, ingen sån där tjusig finsort ...

   Radera
 6. Charles Dickens har ju skrivit några bra julböcker, vilket jag ju har svarat förut här på din blogg tror jag.
  Skinkan är ett måste helt klart, korv går bort. Ja, för mig är ju lutfisk ett måste också, men den går ju bort hos dig;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske har jag inte rätta intresset för julböcker??? Har insett att man "ska" köpa sin julmat redan ... ser att skinkorna radats upp på Ica. Lutfisk köper jag men rör den inte sen jag burit hem den.

   Radera
 7. Jag har inte varit hemma någon jul sedan 2011, då jag blev änka. Något av barnen har bjudit hem mig hela tiden och då har jag haft ett överenskommet knyte med mig.
  Julbok? Läser inte sådant, mer bläddrar i någon veckotidning om julen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite knytkalas är väl jättebra! Alla bidrar kanske med sin egen specialitet?

   Radera
 8. Dopp i grytan har vi inte haft sen mormor dog. När hon kom på julafton såg mamma till att det fanns.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också "ärvt" dopp i grytan! Har dock inte lyckats övertyga familjen om dess goda smak ... så jag doppar, Maken äter lutfisk, ungarna älskar skinka ...

   Radera
 9. Här blir det som vanligt vegetariska rätter på julen, lite andra än de som ätes annars, finns så mycket gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns verkligen mycket gott vegetariskt - fast jag undviker sånt som ska likna kött.

   Radera
 10. Jul i Bullerbyn är ju väldigt mycket julbok. :) Tyrolersalladen var riktigt god, tack för tipset! Fast rev allt grovt, hoppade över sötning och rödbetslag. Ökade dessutom på kryddningen rejält. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att salladen funkade! Jag brukar också dra på rätt mycket extra senap och citron framför allt - man får ju smaka sig fram. Sen tycker jag att den bara blir godare av att stå och dra,

   Radera