måndag, december 20, 2021

Glöm inte Evert Taube!

Är Evert Taube på väg in i vår kollektiva glömska? Risken finns. Dagens ungdom vet nästan inget om honom, sjunger inte så ofta någon av hans visor, har knappt koll på den begåvade sonen Sven-Bertil. Nu kommer en ny dokumentärserie på Sveriges Television om denne vår mångsidige idol: nationalskald, konstnär, estradör, sångare, kompositör, levnadskonstnär, kvinnotjusare. Jane Magnusson har gjort serien och då brukar det bli sevärt! Jag kommer definitivt att bänka mig.

Helt klart kan vi i de lite äldre generationerna vår Taube. Vi köpte skivorna, vi såg honom i tv, vi hörde honom i radio, vi såg honom till och med på film. Jag var en av alla som år efter år trängdes framför Stora scenen på Gröna Lund varje juli när Evert höll konsert. Det var en av sommarens riktiga höjdpunkter! Vi sjöng med, kunde självklart nästan alla texter. Och just orden var viktiga, Evert berättade historier. Tänk bara på balladen om briggen Blue Bird of Hull! En tragedi redovisad på bara några få minuter, men på ett sätt som kan få vem som helst att känna sorgen, känna tårarna komma. Så skriver bara en riktigt skicklig ordbrukare.

Men den sida av Evert Taube som jag tror är minst känd, det är hans andra författarskap, det inte tonsatta. En rad böcker har det blivit, både romaner och novellsamlingar. Flera av dem står i min hylla, de har tagit mig med till södra Frankrike, till Guatemala, till Argentina, till Västkusten.

3xTaube i min bokhylla.
Men var är mitt ex av "Svarta tjurar"?
"Don Diego Karlsson de la Rosas roman" är en fantastisk berättelse om en man som på många sätt liknar författaren (Evert tillbringade mycket tid i Latinamerika). Diego, en man med svensk far, lever på Pampas som gaucho, den argentinska varianten på cowboy, han är en äventyrare som råkar ut för alla möjliga komplikationer och dessutom kantas hans dagar av kvinnor som han vet att uppskatta.

Boken kom ut 1962 och jag läste den något år senare, mitt exemplar är tryckt 1965. Jag älskade den! I flera år övervägde jag att skriva till Evert. Jag ville veta lite mer: Hur gick det egentligen för Diego när vi tvingades lämna honom i och med att romanen tog slut? Jag skrev aldrig det där brevet, och det kan jag ångra, för tänk om han hade svarat ... han gjorde ofta saker ingen väntade sig!

En annan favorit som Evert Taube skrivit är en novell som finns i samlingen "I najadernas gränd" (visst är det en ljuvlig titel?!). Den handlar om Don Salustiano, en åldrad gaucho som går mot livets slut. Jag har ofta läst den högt för folk, det är en otroligt vacker text!

Summan av denna kardemumma är att jag verkligen hoppas att vi inte låter Evert Taube försvinna in i dimman. Han är värd att minnas, att återuppleva, gång på gång! För egen del ska jag faktiskt ta mig samman och läsa om historien om Don Diego. 

UPPDATERING: Det här inlägget skrev jag i helgen och tänkte publicera det på torsdag som svar på helgfrågan från Mia i bokhörnan. Men nu har jag sett första programmet i serien och jag är faktiskt och tyvärr riktigt besviken. Hur man kan låta Andreas Kleerup framföra första musikbiten i serien (jag skriver framföra, för sjunga kan han inte) är en total gåta. Övriga medverkande gör inte heller Evert Taube rättvisa, med undantag för Ola Salo som sjunger just "Balladen om briggen Blue Bird of Hull" som jag nämner ovan. "Don Diego Karlsson de la Rosas roman" omtalas också som ett slags självbiografi i programmet. Plottrigt redigerat, fast man kan konstatera att den unge Evert var en riktig snygging ... Jag ser förmodligen de två följande tv-avsnitten också, men med bävan. Han är värd så mycket mer, så mycket bättre! Fast min rekommendation av boken gäller än!

Tv-serien består av tre timslånga avsnitt. I SVT1 eller SVT Play.
Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

  1. Jag gapade också stort av förvåning och undrade om jag eller Kleerup blivit akut tondöv. Inte vackert, mer patetiskt.

    Jag undrar om Evert kunde tänka sig, när han for fram i Sydamerikat och ”komponerade” att en kollega till mig skulle komma dit ca 100 år efteråt och sjunga med på svenska i varenda låt som sjöngs på de inhemska dialekterna ... Inte anade han väl att världen skulle bli så liten att hans melodilån skulle avslöjas?

    Annars tycker jag det är roligt hur hans syn på sig själv som ett geni lyser igenom. Fast lite sorgligt ... Tacka vet jag hans son! Jag bara älskar Sven-Bertil och har alltid gjort det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är skickligt av Kleerup att få Håkan Hellström att framstå som en nutida Jussi Björling. Nä, Evert hade förtjänat bättre. Vad låtstölder beträffar är han (tyvärr) i onödigt stort och gott (?) sällskap.

      Radera
    2. PS Sven-Bertil har jag beundrat sen första gången jag såg/hörde honom!

      Radera
  2. Karsten Thurfjell hade inte heller mycket gott att säga om serien. Han menade att så mycket mer borde ha sagts om om Taubes mångsidighet.
    Margaretha

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har inte sett några recensioner än, men nog måste fler än jag (och Karsten T) vara bevikna?

      Radera
  3. tja, inte glömd i Göteborg... Flickan i Havanna som Lill Lindfors slutat sjunga

    i min trädgård växer växter Taube sjöng om

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äldre generationer minns honom, absolut. Men Kleerups inhopp lär inte höja Taubes status i någon åldersgrupp.

      Radera
  4. Jag gillar verkligen Evert. Men tv-programmets artister gjorde, i mitt tycke, inte alls hans musik och texter rättvisa. Blev riktigt besviken. Jag undrade över hur man ens kunde låta Kleerup och Frida Hyvönen medverka och sjunga Taube. Inte lockade de yngre .
    Sven Bertil har jag alltid tyckt varit bra. Och kanske hade man kunnat låtit Evert själv sjunga.
    Har läst ett par böcker Evert författat och med stor glädje.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag delar precis din uppfattning om programmet.

      Radera
  5. Evert Taube var en stor personlighet som alltid fascinerat mig. Jag älskar hans musik, särskilt de lite mer okända visorna som inte är söndersjungna.
    Men tolkningarna i dokumentären var med några få undantag rena lustmorden. Till och med falsksångare Håkan Hellström hade gjort det bättre. Nog borde SVT kunnat hitta bättre artister att tolka Taube.

    SvaraRadera