torsdag, december 16, 2021

Kanske en julbok för dig?

Vackert eller hur!?
Så här i december tycker Mia i bokhörnan att det passar med en julspecial av Helgfrågan. Det är egentligen ingen fråga utan en uppmaning och den lyder i all enkelhet: Tipsa om en bok du läser eller har läst!

Då vill jag slå ett slag för ett verk som möjligen är lite bortglömt i dag. Boken fick min mamma, som var en bokslukare livet ut, att intensivt önska sig en resa till den italienska ön Capri. Drömmen blev aldrig verklighet för hennes del, men jag for iväg dit för några år sedan, kom i åtnjutande av en sorts stipendium som möjliggjorde ett hemma-hos-besök hos en svensk megakändis. Det blev det som fick mig att leta upp den här boken i mammas bokhylla. En enormt positiv överraskning!

"Boken om San Michele" av den legendariske svenske läkaren Axel Munthe kom ut redan 1929. Den handlar í stort om hans eget liv, om än inte helt sanningsenligt berättat, enligt expertisen. Munthe levde både i Rom, Neapel och Paris, och bodde länge på Capri där han byggde det fantastiska vita huset San Michele högt uppe på ön. Där hade han också ofta fint besök, inte minst av drottning Victoria. Hon var hans "patient" men förmodligen var relationen betydligt intensivare än så, även om Munthe inte avslöjar något som komprometterar kungligheten.

Om denne svensk har sagts att han hade ett magiskt inflytande över andra människor, särskilt kvinnor. Hans mörka ögon fick många förmögna damer att tillfriskna från såväl riktiga som inbillade sjukdomar, men han tog också emot patienter som inte hade råd att betala för sina besök.

Munthe skrev sin bok på engelska, men översatte den själv till svenska, och den versionen dedicerades just till drottningen, som dock dog innan hon hann få ett exemplar i sin hand. I dag finns boken på ett 60-tal språk och det kan vara den mest lästa boken av en svensk författare över huvud taget. Munthe slår både Selma Lagerlöf och Astrid Lindgren! Klarar såvitt jag förstår också konkurrensen från Stieg Larssons Millennium-serie.

Huset, som mest liknar ett palats, styrs i dag av en stiftelse och är ett museum som funkar som ett dragplåster på alla turister som kommer till ön. Här guidas på en lång rad språk. Munthes konstsamling är betydande, parken väldigt vacker, utsikten från kafét bedårande och museishoppen välfylld. Och här finns också möjligheten för svenska "kulturarbetare" att få en s k arbetsvistelse, med reducerad hyra. Äldre sökande har förtur!

Det var på det viset jag kom till denna vackra ö, med motiveringen att jag skulle färdigställa ett bokmanus  vilket jag också gjorde ("Dela lika"). (En rad blogginlägg blev det också, kanske vill du kolla?) Fast om jag trodde att det skulle handla om en billig semester hade jag fel, för även reducerad hyra kostar och italienska priser är inte låga på något annat heller ...

Ändå kan jag glatt rekommendera fler hugade att söka, för det är en upplevelse att komma till San Michele och dessutom se sig om på Capri. Men man ska absolut ha läst Munthes bok först! Och även den som aldrig har tänkt ta sig dit har garanterat behållning av läsningen. Kanske en julbok för dig?

Härligt lummig trädgård med spridda konstverk.

Detalj i köket.

Doktorns sovrum.

Svindlande utsikt ner mot Medelhavet.

Copyright Klimakteriehäxan

20 kommentarer:

  1. Säkert fint ställe att besöka, såg fin dokumentär om Munthe och drottning Victoria, kungen var inte sympatisk.

    SvaraRadera
    Svar
    1. boken finns oläst i bokhyllan, loppisfynd

      Radera
    2. Victoria verkar ha föredragit Axel ... som uppenbarligen hade suveränt handlag med damer rent generellt ...

      Radera
    3. dokumentären i svt byggde på deras brevväxling

      Radera
  2. Så synd att din mamma aldrig kom dit.

    SvaraRadera
  3. Värmande i vintermörkret kanske, att läsa om Capri. Ett fint tips.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns fina historier "inbakade"!

      Radera
  4. Till Capri lär jag aldrig komma, men jag kan rekommendera ett besök på Hildasholm i Leksand,
    http://hildasholm.org/, för att få ytterligare en glimt av Axel.
    Margaretha

    SvaraRadera
    Svar
    1. har en bok om Hildasholm

      Radera
    2. Har inte varit på Hildasholm, skulle gärna ta mig dit.

      Radera
  5. Capri "har ju varit med" om både det ena och det andra. Bokens titel ringde en vag klocka hos mig. Så jag googlade. Det gjordes visst en film med boken som bas också. Å just den filmen "avhandlades" i ett reportage om ön på BBC för ett par år sedan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är verkligen ett häftigt ställe!

      Radera
  6. En gång i tiden läste jag många böcker om Italien och kom dit till slut. Så läste jag mycket om Irlands kullar och hedar och kom ävensom hit senare. Det är så roligt när det blir verklighet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Irland har jag kvar osett - trots väldigt många irländska böcker jag läst!

      Radera
  7. jag har faktiskt varit där och jag tror att jag läst boken också. tror också att jag läst Annica Tribergs bok om Hildasholm också

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har inte läst - vore kanske intressant! Ja förmodligen!

      Radera
  8. Boken är suverän!Och jätteroligt att du fick möjlighet att komma hit och bo.
    Här på Capri har jag varit och spenderat fem dygn i Villa San Michele på 60-talet. Det tillsammans med mina föräldrar. Minnesvärt. (Min pappa hade en inbjudan av Axel Munthes son, Malcolm Munthe, https://sv.wikipedia.org/wiki/Malcolm_Munthe som han arbetade tillsammans med i Storbritannien och Norge under andra världskriget. )
    Och visst var det en upplevelse att vara här. Nej, många upplevelser som jag jag fortfarande minns.
    Var tillbaka här på 90-talet med min pappa och besökte då också Villa San Michele och skulle gärna göra det igen. Får invänta ev. inbjudan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror att mycket hunnit ändra sig, men det dramatiska landskapet finns definitivt kvar. Ja, blir du bjuden så åker du självklart!!!! Om banden håller en generation till?!

      Radera
  9. Läkande ögon låter som magi. :D Så bra att du kom dit i varje fall, även om din mamma aldrig gjorde det.

    SvaraRadera