fredag, januari 20, 2023

Skrivandets konst

Kunde inte tänka mig en bättre illustration till veckans
fredagsfrågor än denna. Bilden "tillhör" Robert som
har bloggen Mina skrivna ord.
 Vet inte var han hittat
den, men den är ju helt fantastisk!
Klicka in dig och hälsa på vetja, det gör jag ideligen!
Är vi på väg att avskaffa skrivandets konst? Om det ska handla om handskrivet har man i dag inte mycket att komma med, förutom komihåg-listorna, de oundgängliga, var sig det gäller vad som måste köpas hem eller vad som måste åtgärdas. Det påstås ju dessutom numera att dagens unga knappast kommer att kunna skriva mycket mer än sin egen namnteckning. När det gäller handstil förblir de analfabeter, eftersom det finns tangentbord överallt. Det är Elisa Matilda som får in mig på de här tankebanorna med sina fem fredagsfrågor.

  1. Vem skrev du senast ett brev till? Varje år skriver jag ett julbrev till dem som förr i världen fick julkort. Berättar lite om vad som hänt i familjen under året som gått. Ett par dagar före jul ska det dimpa ner i deras inkorgar. Några få inte-så-datoriserade får papperskopior med posten.
  2. När skrev du senast under ett kontrakt? Så länge sedan att jag inte minns det! Och skulle det bli aktuellt igen blir det väl signering med Bank-ID ...
  3. Har du någonsin skrivit dagbok? Ja, när jag var liten. Har försökt även i vuxen ålder, men kommer av mig tämligen omedelbart. Tror inte jag gör nya försök.
  4. Har du en läslig handstil? Nej den är effektivt förstörd av alltför snabba anteckningar i pressade lägen. Glömmer aldrig när jag intervjuade en äldre man och febrilt skrev ner hans svar i mitt reportageblock. Han kikade ner i det och utbrast imponerat: Oj, fröken stenograferar! Det gjorde jag förstås inte. Om jag skriver för hand i dag måste jag skriva rent väldigt fort, annars är det inte säkert att ens jag klarar att tyda mina kråkor ...
  5. Vad brukar du oftast skriva på din inköpslista? Yoghurt, Falu rågrut, bacon, bananer, tomater i olika form och creme fraiche. Blir ofta rätt långa listor!
Nytt tangentbord på ny laptop!!!
Copyright Klimakteriehäxan

26 kommentarer:

  1. nej, vi håller inte på att avskaffa skrivandets konst? Tvärtom! Folk sitter ju i dagarna i ända och skriver i sina mobiler, lite hjälp av stavningskontroll, som hjälper dyslektiker och dem som exempelvis inte svenska som modersmål.

    Skrivande, exempelvis dagboksskivande, stärker minnet! Inte alls dumt. Ger även viss terapeutisk hjälp vid livets jobbigare perioder.
    Insköpslistor i huvudet tränar också minnet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst skriver vi. Men alltmer sällan för hand.

      Radera
  2. Och ändå visar forskning att det är bra för tankeverksamheten att skriva för hand: ”some physicians recommend handwriting for older individuals as an effective cognitive exercise for keeping their minds functioning well as they age. Writing essentially activates more parts of the brain than typing does, including the areas that govern regions like thinking, language and working memory.”

    Den fina målningen ”Scholar sharpening a quill pen” är gjord av Gerard Dou.
    Det finns rätt gott om liknande målningar på nätet.
    Margaretha
    som skriver en hel
    del brev för hand

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man borde väl tänka om ... men redan för mycket länge sen skrev jag alla mina brev på maskin eftersom de då blev mycket mer lättlästa.

      Radera
  3. Så fint med julbrev! Dagbok har jag skrivit sen jag var 9 år, numera har jag gått över till bloggen, som ju blivit som en dagbok!
    Ha en fin fredag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo julbreven uppskattas. Blir ju lite mer personligt än ett förtryckt julkort. Och tar inte särskilt lång tid att peta ihop heller. Numera inkluderas foto på barnbarnen!

      Radera
  4. Vad trevligt att skriva julbrev! Det tål att tänka på. Jag tycker det är kul att skriva för hand, men tror att jag är ganska så ensam om det. Tänk att få ett handskrivet brev! ☺️

    SvaraRadera
    Svar
    1. Minns nog inte när jag fick ett handskrivet brev senast!

      Radera
  5. jag skriver mycket för hand. dock icke brev. det blir sms och mail. tyvärr mister ju yngre människor finmotoriken när de enbart håller sig till sina mobiler och datorer. dagbok skrev jag förr i tiden och någon gång 5 - årsdagböcker nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sms och mail har ju den fördelen att mottagaren får dem direkt.

      Radera
  6. Jag skriver en del för hand, det blir inte vackert men läsbart. Då och då blir det ett brev som jag stoppar i brevlådan och hoppas att Post Nord sköter sig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan inte lita på posten ... men hoppas verkligen att dina brev kommer fram, när du nu tagit dig tid och plitat ihop något för hand!

      Radera
  7. Visst är det en underbar bild. När jag råkade hitta den kändes den perfekt till att pryda min blogg :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är perfekt till en blogg som heter "Mina skrivna ord"! Tack för lånet!

      Radera
  8. Ett och annat har vi gemensamt idag, bland annat "stenografin". När jag var yngre hade jag "utvecklat" min egen stenografi. Och den fungerade alldeles utmärkt, bara jag renskrev artikeln senast dagen efter...
    Julbrev är det många som skriver på datorn alltså. Väldigt avancerade är de också med inlagda bilder osv. Så långt har jag inte kommit, inte än i alla fall;-)
    Synd med ungdomen som inte kan skriva mera än sin underskrift längre - om man har tur. Ja, och huvudräkning kan de inte heller längre...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mina julbrev innehåller foton, förr av hela familjen, nu av barnbarnen. Och huvudräkning är en konst som jag fortfarande är duktig på!

      Radera
  9. Husmans knäckebröd, bananer, tomater och på sommaren grekisk yoghurt (tzatziki). Så där var vi ganska lika, när jag var yngre åt jag tomatskivor på mackan, det var nästan det enda pålägg jag ville ha. Salt skulle det förstås vara på tomaterna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag älskar tomater i alla färger och former utom en: avskyr tomatjuice. Utmärkt som pålägg, i sallader, i varma rätter - ja när passar det inte med tomater???

      Radera
  10. Nu ska ju skolbarnen åter börja använda papper och penna och inte bara skriva på datorn, det är inte alls lika effektivt i inlärningen. Glad åt det är jag.
    Jag skriver rätt mycket stolpar för hand, både till bloggen och minneslistor. Att skriva inköpslistor på mobilen gör dottern, men jag vägrar. Älskar att ta fram min lapp i affären.Trevlig tradition med ett julbrev!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har ju satt lappskrivandet i system, återanvänder alla kuvert som kommer med posten och där krafsar jag ner mina kråkfötter som jag brukar kunna tyda när jag står i butiken ... men det har hänt att jag tvekat ... Men mest skriver jag utan tvekan på datorn.

      Radera
    2. jamen sidu, precis så gör jag också, då har man någon nytta av gamla kuvert! Dessutom använder jag lapparna i böckerna jag läser så jag kan notera sidnummer för kommande söndags-smakbitar i bloggen. Hoppas solen skiner även på dig idag, ljuvligt men kyligt i Dalom

      Radera
    3. Återvinna bör man fast ändå dör man ...

      Radera
  11. Är imponerad av de som skriver julbrev, det har vi aldrig gjort. Men vi har släkt som gör det. I år blev det inte ens julkort skickade.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mina julbrev har jag faktiskt hållit på med rätt många år nu. Men julkorten är så gott som inga.

      Radera
  12. Tror det är det nya att skriva under med. Just bank-id men nog är det smidigt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Swish och bank-ID är jättepraktiskt, så länge det funkar!!!

      Radera