onsdag, januari 04, 2023

En dikt som kanske handlar om mig ...

Nog för att jag är en läsande människa, men poesi har aldrig varit och kommer aldrig att bli min grej. Bara två poeter högaktar jag: Gustaf Fröding och Ernesto Cardenal, övriga i denna författarkategori är säkert hur bra och läsvärda som helst, men jag lyckas inte ta dem till mig.

Likväl fick jag mig en dikt tillsänd av väninnan H, som är bra på att komma med glada tillrop. Hon tyckte att den kanske handlade lite om mig! "Läste och tänkte genast på dig", skrev hon när hon skickade över klippet lagom till min senaste födelsedag. Raderna publicerades som en insändare i Dagens Nyheter. 83-åriga Eira-Liisa Karlsson i Hägersten skrev ner sina tankar så här, under rubriken "Sommarklänningen":

Jag köper en blommig sommarklänning till nästa sommar. Den var så vacker ... när en elak tanke vaknade: Nästa sommar är jag ännu äldre!

Gamla kärringar ska åldras med värdighet och helst vara osynliga. Men jag vill glittra och jag vill lysa för min egen skull. Bara för min egen skull. 

Jag ska köpa en glittrande röd blomma till mitt gråa hår. 

Kanske gör den någon glad. Kanske blir jag hånad av damen med den goda smaken.

MEN JAG SYNS.

Visst har hon rätt, Eira-Liisa. Visst vill man slippa försvinna in i väggen. Visst vill man glittra och lysa lite för sin egen skull. Visst börjar man längta lite till de blommiga sommarklänningarna, nu när julen är avklarad?

Copyright Klimakteriehäxan (och Eira-Liisa Karlsson)

24 kommentarer:

  1. Håller helt med Eira-Liisa. Och det gör du nog också. Visst vill vi kunna se oss i spegeln och le!!! Å visst sätter vi på oss kläder/skor som INTE är svarta, gråa och bruna. Å det ska vi absolut fortsätta med:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi fortsätter matcha det svarta och gråa med glada mönster och kulörer, det mår vi bara bra av!

      Radera
  2. Exakt så är det och varför skulle vi inte glittra och vara så vackra vi kan vara?

    SvaraRadera
  3. Underbara rader, jag nickar och håller med!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då tar vi och glittrar lite till eller hur?!

      Radera
  4. Fröding är en favorit och jag har en drös andra som jag också gillar. Men helt oavsett så tycket jag att vi ska glittra och synas. Håller helt med Eira-Liisa-Ler och nickar jag också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi står sida vid sida i våra blommiga klänningar i denna kamp!

      Radera
  5. ironi ju, så tycker inte Eira-Liisa

    SvaraRadera
  6. du har missat veckans Kulturfråga

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej inte alls. Men hade inget bra svar att komma med.

      Radera
  7. Anonym12:17 fm

    Den här sortens dikter, som jag förstår och som snabbt väcker en känsla, gillar jag. Annars är jag inte mycket för poesi. (Jo, jag vet att det låter knäppt med några hundra sångtexter i bagaget, men sångtexter som jag skriver är lätta att förstå. Moderna dikter behöver inte ens författaren själv förstå, sa en snorkig poet som inte gillade mina lätta texter.)
    Bloggblad mitt i natten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men jag undrar alltid vad det är som gör att vissa texter kvalar in som "poesi" trots att de liknar vilka snabba anteckningar som helst ...

      Radera
    2. Jovisst. Men varför måste man klämma dit etiketten?

      Radera
    3. tja, alla böcker heter ju inte deckare...

      Radera
    4. Nä och det är väl tur.

      Radera
  8. Anonym12:17 fm

    För övrigt har jag i flera år tänkt sy mig en blommig klänning …

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör det! Jag har flera. Gillar!

      Radera
  9. Poesi har aldrig varit min grej, men om någon läser en dikt högt och gör det på rätt sätt så kan till och med jag ta till mig det, fast det gör aldrig någon, nästan.
    Visst ska man glittra för sin egen skull, absolut,

    Ha en fin kväll.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att deklamera är kul både som aktör och publik - jag har läst dikt högt emellanåt, det är absolut en extra dimension. Ändå blir jag aldrig riktigt biten av poesi ...

      Radera
  10. Anonym5:33 em

    Åh, roligt att läsa dina o andras tankar om dikten från DN-urklippet. Jag tycker fortfarande den är ”på pricken”. 🌸. Jag ska sy mig en häftig klänning … i vår ( när midjan smalnat lite till 🤪).
    God fortsättning!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. God forts till dig också, kära H! Låt oss blomma länge än!

      Radera