tisdag, januari 17, 2023

Oss systrar emellan

Jag har en syster. Hon är visserligen tio år äldre än jag, men i ett visst läge försvinner den där åldersskillnaden och gemensam bakgrund och sammanfallande intressen placerar oss på samma nivå, även om vi har levt väldigt olika liv, som skulle kunna bli två väldigt olika självbiografier ...

Systrar är nyckelordet för denna veckas tisdagstrio, så har bloggaren Ugglan & boken bestämt. Då upprepar jag gärna en gammal rekommendation: läs 
Annika Thors serie om de två flickorna som skickas till Sverige från Wien för att de ska undkomma kriget. En ö i havet” är den första av fyra böcker.  ”Havets djup”, ”Näckrosdammen”och ”Öppet hav” ger hela historien om de judiska systrarna Steffi och Nelli. Kallas ungdomsroman, men är utmärkt läsning för vuxna också.

"Unga kvinnor" (Little Women) har alla amerikaner läst i skolan. För mig krävdes det att jag bodde i USA en period för att jag skulle inse att det var nödvändig läsning, inte minst om man (som jag) spelade Trivial Pursuit ... Här följer läsaren fyra systrars uppväxt under 1800-talets andra hälft. Boken, som också finns som långfilm och tv-serie, lär åtminstone delvis bygga på författaren Louisa May Alcots eget liv. 

"Det blåser på månen" (The Wind on the Moon) är en brittisk barnbok som jag fick i present av min älskade sommarkompis Ingela från Stockholm när jag var i 10-årsåldern. Systrarna Dinna och Dorinda är huvudpersoner. Det är två tjejer med "girl power", de vågar saker som andra flickor inte törs, de är en ständig utmaning för sina föräldrar, de äter sig runda som ballonger (vilket jag tyckte var jättekul!) Och ondskan i världen (boken kom strax efter andra världskriget) kan skyllas på  om jag nu minns rätt  att det blåser på månen ... Om det stämmer måste det ha varit både storm och orkan på månen ett bra tag nu. Måtte den bedarra.

Copyright Klimakteriehäxan

24 kommentarer:

 1. läst två av dina syskon-böcker, syskon upplever alltid livet olika, bra att ha syster, min är tolv år yngre, jag hade flyttat hemifrån när hon började skolan, men vi väntade barn samtidigt 💕

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det blir nog väldigt olika berättelser, ur syskons olika perspektiv.

   Radera
 2. Jag vill läsa Annika Thors serie

  SvaraRadera
 3. Vet inte varför, men jag har alltid antagit att du var enda barnet. Och där hade jag alltså helt fel. Tio år i åldersskillnad är ju mycket, och ni hade kanske inte så mycket gemensamt...
  Böckerna säger mig ingenting - föga förvånande;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lär ha varit i vägen rätt ofta ... men har inga negativa minnen av det! Sedan har vi levt väldigt olika liv som vuxna.

   Radera
 4. har inte läst Annika Thors serie, men jag tror säkert att den är bra. har ju hört talas om henne genom åren. Unga kvinnor och Det blåser på månen har jag läst. Dina och Dorinda var kul

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thor har skrivit en rad jättebra böcker!

   Radera
 5. Det blåser på månen vill jag läsa igen. Läste den som barn och minns inte mycket alls. Min mamma rekommenderade den, så mycket minns jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte om jag vågar läsa den igen ... misstänker att den inte åldrats i skönhet, s a s. Är också långt ifrån säker att den funkar för 2000-talets barn, faktiskt.

   Radera
 6. Har bara läst Unga kvinnor. Men vill läsa de andra två också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thor är bra läsning. Vad beträffar "Det blåser på månen" - se svaret ovan!

   Radera
 7. Intressant boktema. Bad gäller systrar har jag ingen. Ingen bror heller. Men däremot har jag med stor behållning läst Annika Thors böcker.I lärarjobbet har jag också haft dem som högläsning. "Unga kvinnor" känner jag inte alls till men däremot "När det blåser på månen".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är Thor bra!!! Perfekt högläsning. Unga kvinnor måste du inte läsa, såvitt du inte tänker spela Trivial P med amerikaner ... :-D

   Radera
 8. Anonym11:17 em

  Jag älskade alla böcker i din trio! Det blåser på månen var en favorit/ Maria Bokologen

  SvaraRadera
 9. Det blåser på månen tänkte jag inte alls på. De första två finns på läslistan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många Thor-böcker finns det att välja på, alla jag läst har varit bra.

   Radera
 10. Jag blir nyfiken på Unga kvinnor, eftersom den då tydligen läses av alla amerikaner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo den har en särställning - tillsammans med "To Kill a Mockingbird".

   Radera
 11. Det blåser på månen var en av mina favoriter när jag var yngre. Jag har till och med köpt den nu, men inte vågat läsa om den. Än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej jag vet inte om jag törs???? Men kanske håller den än!

   Radera
 12. Annika Thors böcker var nästan obligatorisk läsning när jag var i mellanåldern. Unga kvinnor blir jag bara mer nyfiken på.

  SvaraRadera
 13. Jag har sett Little Women men aldrig läst.

  SvaraRadera