onsdag, januari 11, 2023

"Min Barbie och jag"

Den som gillar dockan Barbie kan i år fira henne på 64-årsdagen. Ja, så gammal har hon faktiskt hunnit bli! Jag hade växt ifrån dockorna när hon lanserades, men en större succé i leksaksbranschen får man leta efter. Någon lika omstridd finns väl inte heller.

Barbie har upphöjts till en kulturell företeelse som debatterats intensivt, både häcklats och hyllats. Som kroppsideal var hon långt ifrån idealisk, och dessutom fanns hon inledningsvis bara i ljushyad variant. Men mycket har hänt under åren, och i dag finns hon i olika storlekar, färger och  faktiskt former.

Om du är en gammal "Barbie-mamma" finns just nu ett kul program på SVT Play, gjort av svenskspråkiga YLE i Finland. Nio kvinnor och en man, alla synnerligen vuxna och med helt olika karriärer långt från dockornas värld, berättar på en halvtimme i "Min Barbie och jag" om sin fascination som fått dem att älska Barbie för evigt. En av dem har minst 400 dockor, många fortfarande kvar i sin originalförpackning, med stort samlarvärde. Men då har hon en till, likadan, uppackad, att byta kläder och frisyr på ... 

Klart underhållande tyckte jag som råkade titta härom kvällen, trots att jag inte tillhör de "frälsta"! Men samlare är nästan alltid fascinerande, oavsett vad de samlar på för prylar.

Tio personer som älskar Barbie. Bild från YLE

Copyright Klimakteriehäxan

9 kommentarer:

  1. så du ska gå på bio, hade nog ingen egen Barbie

    https://www.imdb.com/title/tt1517268/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dame Helen Mirren är berättare i filmen som kommer i sommar

      Radera
    2. Nä nån Barbie-film blir det nog inte. Även om Helen Mirren medverkar. Nöjer mig med YLE: s halvtimma!

      Radera
  2. Ingen Barbie i min ungdom men mina döttrar hade.

    SvaraRadera
  3. Jag hade en Lilydocka — Barbies föregångare https://bastmattan.blogspot.com/2009/01/s-hr-sg-hon-ut.html?m=1 — men gillade den inte. Däremot hade jag en Gingerdocka, minns aldrig att jag lekte med den, möjligtvis sydde jag något plagg åt henne.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag drömde om en Ginger, men fick aldrig någon ... Lily minns jag inte alls!

      Radera
  4. Har man "original" Barbie dockor i gott skick sitter man troligen på en förmögenhet. Själv har jag aldrig ägt en. Tyckte inte om "henne" heller. Men jag var kanske för gammal för dockor 1959 när hon "föddes".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo Barbie kom för sent för oss, men jag sörjer inte särskilt ... fast de där samlarna, de fascinerar mig verkligen!

      Radera