onsdag, januari 25, 2023

Tegelstenar

Jag tillhör dem som numera är lite skraj för böcker i tegelstensformatet. Min uthållighet och koncentrationsförmåga brister, även om jag tycker att historien som berättas for mig är bra. Men vilken regel saknar undantag? Naturligtvis inte denna. En sådan tur, nu när Enligt O i Veckans kulturfråga undrar: Vilka är dina tegelstensfavoriter?

En står först i kön:
"Blonde" av Joyce Carol Oates. Det är Marilyn Monroes dramatiska liv som skildras, och jag är nog inte ensam om att tänka att vartenda ord är sant, att "det här har Marilyn själv berättat för JCO". Vilket hon naturligtvis inte har, men det är känslan! Lade den ifrån mig slutläst, med en suck av saknad. Skatta dig lycklig du som eventuellt inte läst den ännu!

"Fåfängans fyrverkeri" (The Bonfire of the Vanities), även den amerikansk, skriven av Tom Wolfe, höll mig också i ett järngrepp. För att inte tala om "Kristin Lavransdotter" av norska Sigrid Undset. 

I min hylla står onödigt många tegelstenar på kö. Kommer jag någonsin att ta tag i exempelvis "Ett litet liv" (A Little Life) av Hanya Yanagihara? Minns tjejen som stod i flygplansgången för att kliva av. Hennes blick var fastnitad i en bok. Det var just den. "Går inte att släppa" svarade hon kort när jag frågade vad hon läste. Ut ur planet tog hon sig i alla fall, med boken öppen. "Sonen" (The Son) är en annan i samma viktklass, lika omtalad, lika oläst, skriven av Philipp Mayer. Det finns fler ...

Copyright Klimakteriehäxan

20 kommentarer:

 1. Blonde-pocket oläst i bokhyllan, filmen lockar inte heller... har biografier om Marilyn Monroe och hennes egen bok Fragment – dikter, dagboksanteckningar, brev

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns ju ett antal filmer om MM, jag har sett någon men troligen bara en. Boken är nåt helt annat!

   Radera
  2. nya Blonde-filmen verkar för våldsam för min smak

   Radera
  3. Jag visste inte ens att det finns en ny ... ser nu när jag googlar att den ligger på Netflix, så jag har den inom räckhåll ...

   Radera
 2. Blonde är mästerligt skriven! det bästa som skrivits om MM. Ett litet liv är otroligt bra också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. JCO hade gjort enorm research också.

   Radera
 3. Har inte läst någon av böckerna, men som du vet så älskar jag tegelstenar. J.R. Rowling (Robert Galbraith-serien) har verkligen utnyttjat att det minsann finns ordbehandlingsprogram nuförtiden. Hennes böcker har vuxit i omfång i samma takt som ordbehandlarna har utvecklats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det konstigt att många författare aldrig upptäckt delete-tangenten???

   Radera
 4. Blonde står oläst i hyllan. Vi får se om jag tar mig an den. När det är så mycket man vill läsa är det svårt att ta sig an EN bok, när man i stället kan hinna klämma fem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men Blonde är inte seg. Inte det minsta!

   Radera
 5. Ett litet liv var en bokcirkelbok som jag aldrig läste när vi hade den. Folk verkar vara lite team för eller emot gällande den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kan det vara, men jag tänkte nog att jag skulle ge den en chans.

   Radera
 6. Numer är tegelstenar inget för mig men "Blonde" läste jag och gillade den verkligen- I övrigt har det inte blivit direkt några tegelstenar, men ett par av Stephen King har det blivit under åren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man önskar verkligen att författare och förlag blev lite bättre på att stryka, korta ner! Många böcker skulle tjäna på det.

   Radera
 7. Jag gillar inte tegelstenar, men håller med dig, Blonde var verkligen bra!
  Har faktiskt läst "Ett litet liv" också, tyckte den var sådär....

  SvaraRadera
  Svar
  1. För dig i vårdbranschen är kanske Agaat en tegelsten?`Har den i hyllan sedan mycket länge men omfånget skrämmer. Huvudpersonen får ALS, så mycket vet jag.

   Radera
 8. Blonde borde jag haft med, den tyckte jag mycket om.

  SvaraRadera
 9. Jag är inte förtjust i tegelstenar, men trots det läser jag just nu Odinsbarn ;)

  SvaraRadera