måndag, januari 30, 2023

Rensa bör man annars ...

Det där med att rensa, det är förvisso ett evigt behov. Men det är inte det samma som att det blir av ... Nu fick jag i alla fall lite inspiration när jag bar tillbaka julprylarna till källaren. Oj, alla barnböcker jag sparat! I kassar och lådor!

Naturligtvis måste det ju ha varit med barnbarn i tankarna som jag behöll det mesta av allt vi läst, för vi läste mycket. Men nu när jag har barnbarn tvingas jag inse, att tiden inte stått still i barnboksvärlden heller. Alltså beslutade jag, i samråd med Sonen, att både Sune- och Bert-böckerna, en gång knallsuccéer skrivna av Sören Olsson och Anders Jacobsson, aldrig kommer att intressera den unge man som nyss fyllde tre, mitt äldsta barnbarn. 

Sak samma med sådant som finns kvar från min egen barndom: böckerna om grisen Nöff-Nöff, till exempel, och privatdetektiverna Humpe & Stumpe. "Elva katter i en säck" av japanen Noburo Baba gick också bort, trots författarens höga status. Och så där höll jag på.

Resultatet ser ni på bilden. Jag la ut boksamlingen i entrén till vår port med en liten skylt: "Självplock" och sim salabim! Några timmar senare återstod bara ett fåtal. När mindre än ett dygn gått var det tomt på golvet, till och med självplock-lappen var borta.

Kul att våra böcker blir återanvända, förhoppningsvis ger de många goda och glada lässtunder till barn som kanske bor här eller vars far/morföräldrar är våra grannar. Har gjort samma sak med "vuxenböcker" och de har också haft strykande åtgång, fast kanske inte riktigt lika snabbt som denna gång.

Copyright Klimakteriehäxan

9 kommentarer:

 1. bra sätt att bli av med bra böcker! Vi lämnade igår 5 säckar med textilier och väskor till loppis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är jätteglad att de gick åt! Och så snabbt!

   Radera
  2. bäst att göra innan man dör...

   Radera
 2. Det sved, eller hur!? Men tänk att du också skapat ett "entré-bibliotek" i ditt hus och att det är lika populärt som mitt som jag "uppfann" i början på pandemin. Märkligt nog dog det nästan när "pandemin var över", men bara förra veckan har det fått nytt liv. Så kul att kunna återvinna böcker. Det gör betydligt mindre ont än att slänga böckerna tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte så farligt alls, det är en lättnad att bli av med sånt man inte tror kommer till ny användning här hemma.

   Radera
 3. Är du säker? Minns när jag flyttade hemifrån och gjorde mig av med hela mitt barn- och ungdomsbibliotek. Flickböcker i massor, bl.a Kitty-serien, Fem-serien, många hyllmeter blev det. Trodde aldrig att nästa generation skulle läsa samma böcker, men så blev det ju. Min dotter läste samma böcker...så vem vet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har kvar det jag menar har kvalitet som varar; Astrid Lindgren, Viveca Lärn, Sven Nordqvist, Jan Lööf, Tove Jansson etc

   Radera
 4. Känner igen mig. Men fint att du generöst la ut böckerna och säkert kommer andra att ha glädje av dem- Har lämnat bort mina gamla böcker utom fem. Och döttrarnas böcker har de tagit med sig. Så nu är utbudet av just barn och ungdomsböcker skralt. Men det finns en del annat att rensa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har för avsikt att läsa om några av Tove Janssons böcker - som jag sparar.

   Radera