måndag, januari 09, 2023

När hela världen är grå

Helt ofattbart att världen kan vara så otroligt enfärgad som i dag: helgrå! Dis, dimma, inte minsta hål i molntäcket. Till och med tomtarna är gråa. 

Annat var det häromdagen när jag hade vägarna förbi Gamla stan. Kom till Brända Tomten, som inte är (ask)grå alls som man skulle kunna tro, tvärtom lyser kastanjeträdet vackert med sina många små lampor och piggar upp vem som helst, så egentligen borde jag ha gått dit idag. Tur att man har kamera.

PS: Minns ni restaurangen Brända Tomten som låg vid Stureplan? En av mina väninnor kommenterade valet av krognamn. Hon tyckte det var lite konstigt att tänka på en bränd tomte när man skulle äta ...

Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

  1. Tyvärr kan jag bara instämma här. Jag la också upp ett bildbevis, men utan ett så fint LEDat träd. Vi har ju faktiskt också ett sådant på innergården, men det glömde jag bort helt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kommer ju flera dagar, gråa ser de ut att bli! (du skulle se vår gårdsgran, helt otroligt ynklig!)

      Radera
  2. Anonym8:37 em

    1967 var jag på restaurang Brända tomten. Återträff med gängen jag åkte till Innsbruck på språkresa med. 16 år och väldigt ovan att resa ensam till storstaden. Imponerad till tusen. Nu börjar minnet jobba … jag minns träffen, men måste ha övernattat hos någon. Vem? Hm … nu kommer jag att grubbla hela natten. Hotell hade jag inte råd med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas verkligen inte du ligger vaken med Brända Tomten, han är ju släckt nu!!!

      Radera
  3. Visst minns jag restaurang Brända Tomten på Sturepla. Har fina minnen därifrån från 60 och 70 -talet. Hade en persisk väninna, vars pappa var ambassadör här och han tog oss ofta med just dit. Och senare blev besöken än fler. Men namnet hade jag ingen aning om. Däremot känner jag ju väl till hur namnet Brända Tomten i G.S. ko till. Passerar ofta där. Och kanske hade det idag passat extra bra med ett besök här. Men fick lite ljus på annat håll.

    SvaraRadera
    Svar
    1. BT stängde 1987, efter 65 år, berättar Google. "Fint ställe" när jag var ny i stan.

      Radera
  4. Vi behöver alla lampor som finns nu dessa mörka dagar! Kanske inte gjorde så mycket att jag sov bort denna dag? Ja, visst minns jag restaurangen Brända Tomten vid Stureplan, den fanns där när jag flyttade till Stockholm 1979, lite oklart om jag besökte restaurangen, men jag tror det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som jag minns det var maten god ... å andra sidan var jag kanske inte så himla kräsen ...

      Radera
  5. tomt och tomte är inte samma sak…
    Det fanns kanaler förr för som hindrade branden att sprida sig, men en tomt kan stå tomt länge:

    https://goteborgshistoria.com/2014/07/17/den-branda-tomten/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Självklart är det inte samma sak. Men i bestämd form ser de ju identiska ut. (Även om de betonas olika när de uttalas.) Det måste du väl hålla med om?

      Radera