torsdag, januari 25, 2024

Om kriget med svenska ögon

Den 27/1 är det Förintelsens minnesdag. Har du något tips om en bra bok som handlar om andra världskriget? Så lyder veckans helgfråga från Mia i bokhörnan. Jag ser denna gång bort från alla skildringar av de vidriga lägren, förföljelserna av judar och romer och så vidare, och vill i stället ge plats för en ung svensk kvinnas mycket intressanta iakttagelser när hon beskådar kriget från Stockholms horisont.

Astrid Lindgrens "Krigsdagböcker 1939-1945" ger en delvis ny och definitivt intresseväckande bild av denna märkliga kvinna. Hon hade, 32 år gammal, hem och barn och heltidsarbete, men lyckades parallellt med det följa med i världshändelserna och löpande kommentera och analysera dem i sin egen dagbok. Hon sparade tidningsurklipp och foton som kompletterade hennes egna noteringar och kloka tankar.

Det blev sjutton dagböcker inbundna i läder, den sista avslutad nyårsafton fredsåret 1945. Då har hon hunnit fylla 37 och första boken om Pippi Långstrump har publicerats. Dagböckerna förvarades ända fram till 2013 i Astrid Lindgrens hem på Dalagatan i Stockholm, i en flätad tvättkorg! På en av bokens första sidor och även på omslaget står, i en faksimil av Astrids handstil: "Gud hjälpe vår arma av vanvett slagna planet!" Misstänker att hon skulle upprepa det i dag om hon fortfarande levde.

Det digra materialet har förstås redigerats och bantats, av Hélène Dahl och (Astrids barnbarn) Annika Lindgren. Den har fått internationell spridning, finns bland annat på japanska! Boken gavs ut 2015, tretton år efter författarinnans död. Och trots min ambition att inte köpa fler böcker slog jag till. Det har jag inte ångrat. En bok man faktiskt vill äga! 

Copyright Klimakteriehäxan

18 kommentarer:

  1. Astrid Lindgren är verkligen mångsidig.

    SvaraRadera
  2. Det var ett intressant bokval!

    SvaraRadera
  3. Anne Franks dagbok känner jag såklart till och har läst den också, men jag har aldrig hört talas om att även Astrid Lindgren har skrivit dagböcker om andra världskriget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hon var klok redan i 30-årsåldern, och välformulerad från start. Bra bok.

      Radera
  4. LillaSyster5:46 em

    Astrid älskade Astrid - den kvinnan var helt otrolig. Nu har jag sett den Oscarsnominerade filmen om Mariupol ....men jag fick dela upp det i omgångar och inatt har jag haft mardrömmar. Så fruktansvärd men ändå så sevärd. Tack för tipset.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja otrolig var hon!
      Det gläder mig att du såg dokumentären från Ukraina. Har full förståelse för att du tyckte den var jobbig - för det är tungt att se eländet, samtidigt måste det visas för omvärlden.

      Radera
  5. låter som en intressant bok!

    SvaraRadera
  6. Har med stort intresse läst boken. Och jag äger den. Känns viktig på många sätt. I sammanhanget skulle jag också rekommendera boken "Allan Mann.Svensken som stred mot Hitler och Stalin". (Ja, du har ju läst den) En roman baserad på en verklig händelse där en ung man, 18 år gammal, bestämmer sig för att kämpa för frihet och mot Stalin och Hitler. Något han gör i Finland, Norge, Storbritannien och Frankrike. Och i Sverige.En kamp som inte var förgäves.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt rätt, boken om din pappa platsar definitivt här!

      Radera
  7. Fröken Christina9:18 fm

    Det hade varit intressant om Astrid skrivit lite mer för vuxna. Det hade nog fungerat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samtidigt som hennes barnböcker är bra även för vuxna! (du har inte missat hennes "Samuel August i Sevedstorp och Hanna i Hult" hoppas jag? Fantastisk skildring av föräldrarnas kärlekshistoria)

      Radera
  8. Den verkar intressant!

    SvaraRadera
  9. Låter som ett bra tips.

    SvaraRadera