onsdag, januari 03, 2024

Olydiga öron eller mitt liv som hund

Förr i världen var det verkligen inget man tänkte på: hur öronen såg ut. Jo, nyfödda bebisars små jättesöta snäckor som rent av påminde om rosor kunde bli kommenterade, men efter några år blev det "bara" öron. Tittar på gamla bilder där jag förevigats i olika åldrar och frisyrer: visst har jag öron, men de pockar inte på uppmärksamhet på minsta vis.

Örhängen kom in sent i mitt liv, jag tänkte att har man glasögon, då får man ligga lågt med pynt i örsnibbarna, man vill ju inte se ut som en julgran eller hur? Julgransliknelsen bleknade och en dag gjorde jag slag i saken. Mina hål i öronen blev faktiskt en souvenir från New York, minns inte hur det kom sig!

Sedan den dagen har jag nog alltid haft något i öronen. Mest har det handlat om små smycken, har fått fina av Maken genom åren. Fast jag har också ett gäng av större modell, dem har jag köpt själv och de har i regel varit billiga ... men de får absolut inte vara tunga.

Detta eftersom jag kommit till insikt om att jag i vissa lägen alltmer liknar en tax eller cockerspaniel. Väldigt sympatiska hundraser båda två, så långt är det gott och väl. Men de kännetecknas av rejäla, nedhängande öron, stora skinnlappar. Och det verkar vara dit jag är på väg, trots att jag aktar mig för örhängen som verkligen "hänger", långa och nedåtsyftande.

Visst inser jag att min kropp blir ständigt äldre och att det medför ändringar både här och där. Visst minns jag att min farmor hade jättelånga öron. Mammas måste ju också ha ökat i storlek, min tio år äldre syster visar samma tendens. Lite ligger det säkert i släkten, men det är något allmänt som gör att öron växer hela livet, hur onödigt det än kan tyckas. Samtidigt kallar vetenskapen detta för en myt. Man menar att vid ungefär 18 års ålder är både öron och näsa färdiga.

Vad är då svaret på de växande öronens gåta? Jo, det verkar vara den bistra sanningen att kroppens vävnad med åren tappar sin spänst och då tar tyngdlagen greppet även om öronen, oemotståndligt. Bara att inse att en vacker dag kan örsnibbar i storlek XXL vara ett faktum för de flesta, nästan omöjligt att åtgärda. Eftersom jag noterat att drottningen, nyss 80, också har fått längre öron tänker jag ha koll framöver: en brasiliansk plastikkirurg måste väl veta hur man kortar av hundöron, det går antagligen att skära bort en bit?

Mina egna hänger där de hänger, fullständigt olydiga, och så lär det förbli. Vov vov.

Copyright Klimakteriehäxan

30 kommentarer:

  1. Har alltid haft komplex för mina stora utstående öron, vilket har medfört att jag aldrig tagit hål för örhängen. Numera gillar jag mina öron, men nog är det så att örsnibbarna blir längre med åren. Och det är inte det enda som blir utdraget och hänger ner i min ålder! 😄 Taxöron har man både här och där!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Utstående kan också vara en källa till irritation, det fattar jag. Försöker emellanåt trösta mig med att Sara Danius hade både stora och utstående, men ändå gärna hade uppsatt hår ... man ska naturligtvis EGENTLIGEN skita i hur de ser ut ... men ändå ...

      Radera
  2. Men det slutade ju bra för Dumbo (Dumbo the Flying Elephant) — och att kunna flyga (utan maskin) vore ju trevligt, och miljövänligt.
    Margaretha

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänkte inte på det .............

      Radera
  3. har en liten nästan osynlig hörapparat i vänster öra, hör barnbarnen bättre

    SvaraRadera
    Svar

    1. Jättebra! Som ljudförstärkare funkar sannerligen inte långa örsnibbar! Och inte som dämpare heller för den delen! Om de inte blir så långa att man knöla in dem en bit i hörselgången alltså ...

      Radera
    2. Hannele9:22 fm

      äldsta barnbarn gjorde hål själv

      Radera
    3. Det har gått bra förr, så det gör det säkert fortfarande!

      Radera
  4. Läste just hos Bp om detta fenomen, har lovat kolla mina egna noggrant.
    Har sen 13 år gammal haft ett örhänge i vänstra örat, egengjort med ett suddgummi och en säkerhetsnål, då var örat större än det brukade en tid, jag lovar.

    Ha nu en fin kväll.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj hemgjorda hål gjorde många minns jag, men inte jag - var nog för feg faktiskt! Fast mina svullnade också när hålet gjordes, fick kylas ner med is till normal storlek!

      Radera
  5. Haha! Har aldrig funderat på öronen. En av de får kroppsdelar som jag aldrig haft komplex för. De syns sällan, med tanke på att hårmanen hänger för. Men jag tycker nog ändå att de är rätt fina.
    Förr var de nästan alltid smyckade med örhängen. Tog hål... ordet piercing var nog inte uppfunnet då... när jag var 12. Tjänade tio öre per korg, då jag bar in den sågade veden i vedbon. Under ladan.125 korgar räckte precis till håltagning i Borås. Åkte sannolikt tåg in till stan. Mamma var med....
    Testad med nya örhängen för ett tag sedan.Gjorde ont, då jag sov på dem. så jag har tagit ut dem. Vet att jag har pyttesmå silverkulor någonstans i gömmorna. De funkar. Borde ju egentligen pryda den lilla del av kroppen som jag gillar....
    Vuxit? Nä, det har de inte gjort. Tror jag inte. Måste kolla.
    Tack för ett kul inlägg! God kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nästan inga örhängen funkar att sova med, även om de är små. Så man får vackert finna sig i att byta, men det är ju ingen stor sak (i dubbel bemärkelse). Gör ett nytt försök vetja, fina öron ska naturligtvis synas!

      Radera
    2. Anonym4:38 em

      Har letat upp ettcpar gamla droppar av guld och satt i idag. Få se om de dessutom tål sängläge...

      Radera
    3. Tror kanske du sover bäst utan - men på vakentid är du alla gånger piffig med nåt i öronen!

      Radera
  6. Hahaha! 2024 har du kommit in i ett flow som är helt i min smak. Och självklart kollade jag upp mina öron efter ditt inlägg och en "vetenskaplig rapport" ligger uppe på min blogg:-)

    Har faktiskt aldrig tänkt på hur mina öron ser ut. Men nu gjorde jag det såklart. Och det blev en chock, helt klart. Och då har jag aldrig burit örhängen, åtminstone inte sådana som krävde hål.
    PS. är så gott som helt säker på att alla som läst ditt inlägg idag har gått raka spåret till närmaste spegel för att kolla - hahaha:-) DS.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hade också svårt att ta bilden - dina blev klart bättre! Nog vore det roligare om sisådär en centimeter togs bort ... fast det är ju egentligen fånigt, jag hör ju hur som helst riktigt bra oavsett örsnibbarnas utseende.

      Radera
  7. Oj ... intressant! Inget jag ägnat en tanke, men nu måste jag ju kolla mina egna öron :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Undrar vad du tyckte om det du såg i spegeln? Du kan ju vara ett av undantagen som bekräftar regeln (jag tror nämligen att de flesta har större öron nu än de hade som unga)

      Radera
  8. Ett roligt, tänkvärt och intressant inlägg. Tittade in hos BP och läste hennes. Och visst är öron intressanta. Funderade nu på mina. Undrar om jag ärvt de efter mamma eller pappa. Måste se efter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lustigt att jag minns farmors långa öron, hon hade aldrig örhängen och jag var bara tonåring när hon dog, så egentligen borde jag inte lagt märke till det. Men de var kanske otroligt långa??? Hur överraskad blev du av att skärskåda dina?

      Radera
  9. Anonym9:07 fm

    Jag har alltid haft stora öron. Det är på pappas släktsida. Örhängen gillar jag, speciellt hängande. Men givetvis ska de inte vara för tunga. Tyvärr gjorde pandemin att jag nästan helt slutade med örhängen, funkade inget vidare under skyddsutrustningen och när man ska ta av och på munskydd så
    följer de ofta med och försvinner. Nu är det ju dags för munskyddstvång igen...
    Ha en fin torsdag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kör med alla sprutor men inget munskydd ... hoppas att de som är sjuka håller sig hemma ...

      Radera
    2. Jag jobbar ju på intensiven så det är här de är. Alla tre smittorna. Vi har obligatoriskt munskydd i patientvården.

      Radera
    3. Det låter helt rätt och vettigt. Hoppas du klarar dig!

      Radera
  10. https://kraka.moah.se9:08 fm

    Oj! Nu blev jag ju anonym också. Typiskt i värld där man behöver synas för att finnas... :-D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland överraskar nätet en ...

      Radera
  11. Hannele10:18 em

    kvinnnor med slöja, fotar man inte deras öron till passfoto…?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hm. Inte en aning. Får man ha någon huvudbonad alls på pass- och körkortsfoto?

      Radera
  12. Hahaha, vilket roligt inlägg.
    Jag har tidigare haft ganska små öron men numera är de långa och som du undviker jag tunga örhängen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det vore roligare med lite kortare örsnibbar, tänker jag ... men vi får leva med dem vi har!
      :-D

      Radera