måndag, januari 01, 2024

Ingen vanlig nyårsafton

För första gången var jag och Maken utan mer sällskap när det gamla året skulle avslutas och det nya ringas in. Panik? Långt därifrån. Fast nog minns jag hur det kunde vara: ingen fest på gång, bästa kompisarna bortresta ... kommer ihåg någon nyårsafton med dans i Folkets Hus, som vilken lördagkväll som helst. Lite pinsamt var det på den tiden att sakna stadig pojkvän och säker lotsning hem i natten. Men det gick det med, även om danstillställningen var att betrakta som en nödlösning.

Som vuxen har jag skålat för nya år på andra sidan Atlanten, en gång tog jag och en väninna en sista-minuten-tripp till Gran Canaria och några år jobbade jag, ibland med nyheter. Ett antal år hade jag hand om direktsändningen från Tolvslaget på Skansen, med riktiga kändis-inslag: Jan Malmsjö, Peter Mattei, Gustaf Sjökvist och hans kör t ex. Molly Sandén var helt ny och bara barnet, Björn J:son Lindhs känsliga flöjtfingrar räddade jag ned min second hand-muff i svart päls.

En tradition på senare år blev en sorts stafett: vi var ett gäng grannfamiljer som gick från den ena lägenheten till den andra. Började med ett glas och några snittar hos den första, sedan blev det förrätt i hem nummer två, varmrätten väntade hos trean, desserten lockade oss till det fjärde hemmet och på slutstationen, nummer fem, skålade vi i champagne, lyssnade på "Nyårsklockorna" och tittade på fyrverkerierna. Ett väldigt lyckat system, när ingen fick all disken, ingen behövde bekymra sig om hur man skulle ta sig hem mitt i natten, det var bara att ta hissen eller möjligen gå från en port till en annan!

Nu har av olika skäl den traditionen lagts i graven. Ingen anledning till sorg, dock, vi skulle klara oss hemma på tu man hand! Det var också avsikten tills jag kom på att jag faktiskt aldrig någonsin ätit middag på krogen en nyårsafton. Vore inte det värt ett försök?

Vi har åtskilliga krogar nära, flera riktigt bra. Men tyvärr, fullbokat, eller tyvärr, väntelista. eller jo då, men verkligen svindyrt. Gav upp. Fast sedan ringde jag ett samtal till och ser man på, vi fick komma om vi kom tidigt! Passade oss bra.

Det blev ett glas cava och trerätters, inte tjusigt men gott och rikligt, och hemma igen, proppmätta, landade vi framför tv:n. Champagnen var kall och klar att korka upp när klockan visade på årsskifte. 
Dock var det så att ingen av oss var riktigt sugen på de ädla bubblorna. Så vi tog var sin alkoholfri öl och skålade för 2024 i, och det gick ju alldeles utmärkt!

Faktum är att jag alltid har hävdat att det är nyårskvällens första glas med bubblor som är riktigt gott, medan det man av hävd petar i sig när klockorna slår inte smakar särskilt mycket eller särskilt bra, hur "fin" etiketten på flaskan än må vara. Skulle gå lika bra med Pommac. Eller alkoholfri öl, som det visade sig!

Däremot tror jag att den riktiga champagnen kan komma till pass i kväll, när vi ska avnjuta 2024 års första middag: lammfilé, potatisgratäng, tomatsallad och en fruktsallad med glass efteråt.

GOD FORTSÄTTNING PÅ DET NYA ÅRET!

Copyright Klimakteriehäxan

14 kommentarer:

  1. Ditt första inlägg 2024 bådar väldigt gott inför resten av året kan jag säga.
    Vi har en del gemensamt där - alltså som vi firat nyårsafton när vi var "yngre". Jobb undantaget i mitt fall. Det har jag sluppit.

    Har faktiskt bara ätit middag på krogen en enda nyårsafton i Sverige (i Åre), men många gånger utomlands. Så kul att ni fick ett bord där på Söder.

    Dricker inget bubbel, så jag har aldrig uppskattat dess "värde och effekt". Det enda jag gör är att rapa. Och vem vill göra det en nyårsafton;-)

    God fortsättning:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte särskilt kul att rapa, verkligen inte. Ungefär som att fisa (uschäckta mäj då asså) ...

      Radera
  2. Me again: Fel av mig - det var ju ditt andra inlägg 2024. Men jag är riktigt glad att så många spontant ville hänga på din "berömda" selfie:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blir kul att se hur många vi blir - och hur länge vi kan tänkas hålla ut ...

      Radera
  3. Gott nytt år! 🥂 🍾

    SvaraRadera
    Svar
    1. Önskar dig och de dina detsamma förstås!

      Radera
  4. LillaSyster8:19 fm

    Håller med dig, det är helt värdelöst att dricka dyra bubblor vid den tiden. Har också provat olika varianter av firande under åren lopp. Ha nu en fin 2a januari.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är kvällens första glas med bubblor som är gott. Det vid tolvslaget är verkligen utbytbart! Har jag tyckt läääänge!

      Radera
  5. Anonym1:34 em

    Förr hände det ju att man åkte på hotell över nyår. Med vänner. I par oftast. Förfesterna var kul. Hotellhänget; så där.
    Kom just på att det denna nyårsafton var 50 år sedan som jag träffade min make. På dans. En halvmil från där vi bor nu. "Nöjeslokalen" har fått ett uppsving på senare år. Shower, mässor...
    Har bytt "kompisar" att fira nyår med under tid. De vi firade med dom ungt par, de har vi inte träffat på decennier...Tokigt!
    Ensamma nyårsaftnar har det också blivit. Speciellt då barnen var i övre tonåren och behövde hämtas. Trygghet!
    Vilka roliga nyårsafton du /ni haft. Jag klagar inte på mina/våra heller
    Ha det fint! Gissar att nyårsdagsmaten smakade bra! //Anna-Lena/femfemman

    SvaraRadera
    Svar
    1. Femti år tillsammans - det måste ni ju ha firat ordentligt! Stort grattis till väl utfört "arbete"! Jag är helt nöjd med våra nyårsdagar, kan verkligen inte klaga. Och det där med alkohonfri öl vid tolvslaget, det skulle kunna bli en vana ...

      Radera
  6. Vad trevligt att läsa om tidigare nyårsaftnar. Du har verkligen gjort varierande grejer. Låter som ni fick ett trevligt nyår.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja verkligen inget att klaga på! God forts till dig!

      Radera
  7. God fortsättning! Ja, visst känner jag igen mig i det du berättar och om hur Nyåret har firats på olika sätt och olika platser. Minns detta med att gå runt till grannar, vara på restaurang, En helkväll på Grand hotell i Vinterträdgården. utomlands m.m-
    Tycker att er idé i år lät toppen.Och tur att ni fick ett bord tidigt. Skönt sedan att lända hemma. Instämmer helt i att dricka dyra bubblor klockan 24 är överskattat. Men lite billigare går ju exakt lika bra. Och spara de bättre till ett annat tillfälle.
    Förstår att det blev en god kväll.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas din nyårskväll och blev lyckad! Jag är helnöjd med min.

      Radera