onsdag, januari 17, 2024

Fim som måste ses (?)

Vilka svenska filmer tycker du borde ingå i en svensk kulturkanon? Det är Enligt O som undrar, i Veckans kulturfråga. Här finns det mycket att välja bland! Jag väljer några som för mig är "ursvenska", vad det nu är ...?
Greta Garbo fick i a f hedersplatsen
på "loggaklumpen"!

"Att angöra en brygga" med oförglömliga scener med oförglömliga aktörer: Gösta Ekman, Monica Zetterlund, Hans Alfredson, Lars Ekborg för att plocka några namn ur den fantastiska rollistan. Regisserad av den oförglömlige Tage Danielsson.

"Fanny och Alexander", för Ingmar Bergman har väl en självskriven plats här. Just den här filmen (som för min del är hans i särklass bästa) finns i olika långa versioner, den hellånga som är över tre timmar blir förstås lite jobbig ... men den håller!

"Smala Sussie" av Ulf Malmros innebar för mig första mötet med Tuva Novotny på filmduken. Ett gäng begåvade amatörer bjöd på krydda och humor, dessutom på värmländska!

"Ronja Rövardotter" flyttade Tage Danielsson från Astrid Lindgrens boksidor till bio och det blev en fenomenal film. Allan Edwall är suverän (förstås), Lena Nyman också. Och själva grundhistorien tål att begrundas av både stora och små!

"En man som heter Ove" är en av många filmer som Rolf Lassgård gjort odödlig. Bygger på Fredrik Backmans bok som "alla" har läst, och  Hannes Holm regisserade. 

Där har ni en kvintett med filmer som i mina ögon berättar väldigt mycket om Sverige och svenskarna. Finns naturligtvis många fler, både gamla och nyare! Däremot vet jag inte om jag vill ha någon svensk kulturkanon över huvud taget  men det är ju en annan fråga!

Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

  1. inte sett den nya Ronja Rövardotter, 3-åringens favorit; rädda sin pappa från Helvetesgapet.
    Fanny och Alexander är många timmar, juligt att se före sommarlov...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nån ny Ronja har inte jag heller sett! Var/är så nöjd med den gamla!

      Radera
  2. Att angöra en brygga skulle jag naturligtvis haft med också. har sett den flera gånger. är jättedålig på svensk film

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är lätt att glömma, rent generellt, men den filmen glömmer inte jag! Och inte du heller, i grund och botten!

      Radera
  3. Har sett En man som heter Ove och Ronja. Gillar båda!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var Guldbaggegala i måndags. En enda av de nominerade filmerna hade jag sett. Inte lätt att hänga med i svängarna!

      Radera
  4. Bra val tycker jag. Hade också valt dessa.

    SvaraRadera
  5. Intressanta val! Håller med om att de säger en del om svensk kultur.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja och kulturyttringar som inte hunnit dö ut, tänker jag?!

      Radera