onsdag, september 25, 2024

Äpplets dag

I dag hyllar vi det svenska äpplet! Och få årgångar har väl erbjudit fler jubilarer än 2024 års säsong har gjort och fortfarande gör. 

Ibland hörs faktiskt klagomål: det blir för mycket fallfrukt som måste fraktas bort. Men när fruktmängden är riklig ringlar köerna till musterierna. På somliga ställen får man garanterat sin egen frukt när den guldgula vätskan bärs hem, på andra blandas allas äpplen. Bara att välja! Och äppelmust är gott, kom inte och påstå något annat.

I mitt kök brukar det bli en och annan äppelkaka, och jag petar gärna ner äppelklyftor i sockerkaka, för det blir saftigt och gott. Min mamma gjorde alltid äppelmos men det är en produkt som vi använder väldigt lite, även om det ju nu i år skulle passa perfekt. 

Idag köpte jag hur som helst några äpplen på Ica, det är för långt till mina egna  och när vi väl kommer fram till Barndomslandet nästa gång har kanske fåglarna tagit hand om kalaset. Ändå lär jag få vänta ett tag innan mina två favoriter dyker upp: Åkerö och Oranie.

Det här med temadagar upphör dock inte att förundra. Ser att Google väljer att hylla pop corn i dag, oklart varför (äpplets dag infaller i oktober på andra ställen bl a i England). Och i morgon är det "hjärtedagen" här hos oss!

Copyright Klimakteriehäxan

7 kommentarer:

  1. LillaSyster4:27 em

    Stackars dig som behövde köpa äpplen.....kunde du inte pallat några någonstans? Själv har jag så att det både räcker och blir över....har gjort många pajer, kakor, muffins, sylt mm och gett bort massor och det syns inte på trädet.... jag hoppas att Sidensvansarna kommer förbi och länsar. Hade inte en aning om att äpplet hade en egen dag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite otur är det att befinna sig långt från aplar just i dessa dagar ... men lite äpplen måste man ju ändå ha! Och märkligt npg finns det en "dag" för snart sagt allting!

      Radera
  2. Vi gör så gott vi kan med de äpplen vi får av vänner som har gott om det, men det gör ont i hjärtat att se att de flesta trädgårdsägare bara låter frukten falla å förfalla...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte ens älgar och rådjur verkar ta fallfrukt numer, även de plockar hellre direkt från trädet!!!!

      Radera
  3. Här köps det också äpplen på ICA, Royal Gala är favoriten!

    SvaraRadera
  4. Det visste jag inte att äpplen har en egen dag. Det är verkligen äppelår i år. Finns hur mycket som helst.

    SvaraRadera