måndag, september 02, 2024

Sommarkappans tid är slut – för gott

Ett beslut är fattat. Ett beslut som jag faktiskt inte tror att jag kommer att ändra. 
Jag ska aldrig mer köpa en sommarkappa. 
För vad ska jag ha en sommarkappa till? 

Jag har redan en lång, vackert olivgrön, och en kort, fukttålig, röd. Båda från en av mina favoritdesigners, Carin Rodebjer (har köpt dem på rea förstås ...). Dessutom en kort svart swagger (Gunilla Pontén) som jag haft i över 30 år.  Lägg därtill en lång vit regnkappa (Pontén igen, samma ålder) och en knälång, vackert och uppmuntrande blommig, regnrock. Hur ofta blir dessa plagg använda? Otroligt sällan, så enkelt är det! Ja nästan aldrig!

Det är inte det att jag vill klaga på vädret, som är varmare, vilket betyder minskat behov av ytterkläder. Men om säsongen för en vår/sommarkappa förr i världen var åtminstone fyra veckor (och ett måste till Valborg!) har den i dag krympt till nästan inga dagar alls. 

Regnplaggen borde däremot komma till användning. För regnar gör det, ofta och rejält numera. Ja idag blir det nog regnkappa, men annars ... Fast även där är värmen en komplikation: det blir bastuvarmt inuti den täta kappan, svetten lackar. Paraply är ingen lösning, för om det regnar blåser det nästan alltid samtidigt ... så ett gäng paraplyer får också vila.

Om jag ser mig om när jag rör mig utomhus kan jag tänka att jag är en av de få som kommit till insikt om sakernas tillstånd. För det visar sig ju att andra, som trots drygt 20 plusgrader känt behov att ha någonting utanpå shortsen och t-tröjan, de har sitt val klart: dunjacka. Men där går väl ändå gränsen, dit ska jag aldrig komma!

Fast det är bara behovet av sommarkappa som är utraderat. Behovet av sommar är konstant. Och kommer att så förbli. Får man tro SVT:s meteorologer kommer nya sommardagar redan denna vecka, dagens regn ska snart ta slut.

Bild: https://www.svt.se/vader/vader-idag
Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

  1. Den här sommaren har jag gjort något som jag aldrig trott att jag skulle göra: går ut i kortärmat och barbent fast det inte ens är 15 grader varmt. Så en sommarkappa skulle jag verkligen inte behöva, däremot en regnjacka. Sen har jag såklart en skinnjacka, en jeansjacka och ett par andra vårjackor..... Så helt "jacklös" är jag inte.... Fast dessa jackor är det evigheter sedan som jag köpte.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Framöver kommer man förstås att behöva ytterplagg ... men jag fattar verkligen att du inte saknar sommarkappa!

      Radera
  2. bjuder på bloggfika idag 🎅

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trevligt tänkt, men lussebullar ....?

      Radera
    2. men sommaren slut säger många 🙃

      Radera
    3. Vi ska få 23 plus i helgen, det kallar jag sommar!

      Radera
    4. vi får 28° i Göteborg

      "Sommarkappans tid är slut - för gott"

      Radera
    5. Men om du läser så inser du nog att det inte handlar om i år utan generellt.

      Radera
  3. Hahaha! En sommarkappa minns jag inte att jag haft, däremot olika "lätta" sommarjackor (just nu en Helly Hansen). Har inga höst-/vår-/vinterkappor heller, bara jackor.
    Sedan köpte jag för cirka 10 år sedan en regnkappa, dumt nog i vitt(!!!). Den har jag haft på mig kanske fem gånger. Den blev liksom skitig på nolltid. Paraplyer har jag hur många som helst, även de nästan oanvända...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Där ser man hur vädret kan styra i garderoben, åtminstone delvis! Paraplyer skulle jag banne mig kunna sälja!

      Radera