onsdag, september 04, 2024

När det är äppelår

Vid det här laget har vi konstaterat det allihop: 2024 går till historien som ett riktigt praktfullt äppelår. I varenda trädgård dignar aplarna av frukt, deras tyngd får grenar att rasa i backen. Och trädgårdarnas innehavare suckar över mängden fallfrukt som oftast behöver tas om hand och fraktas bort. 

Med lite tur kommer älgar och rådjur och förser sig under en fruktstund, men det verkar som om de väljer bort äpplena som ligger på marken och hellre plockar sitt godis direkt från trädet ... 

För något år sedan, ett annat äppelår, kunde en väninna berätta en liten historia som jag älskar. Har jag redan publicerat den här får ni ursäkta, fast jag tänker att den tål en repris ändå!

På koloniträdgårdsområdet där hon har en fin liten stuga har nästan alla äppelträd på sin tomt. Olika sorter, förstås, men ett äkta äppelår ger de alla riklig skörd. Det här året samlade en "kolonist" ihop äpplen familjen inte kunde ta hand om. Frukten las i en stor korg som ställdes vid grinden med en vidhängande lapp: VAR SÅ GOD OCH TA!

Det blev kväll, det blev mörk sensommarnatt. När det ljusnade visade det sig att någon blivit glad över det generösa erbjudandet. Fast äpplena låg kvar, uthällda på marken. Men korgen, den var borta.

Copyright Klimakteriehäxan

6 kommentarer:

  1. Sorgligt, vissa skäms inte ens.

    SvaraRadera
  2. När vi bodde i Örby, Stockholm hade vi massor med fruktträd på den lilla tomten. Ett år när vi sent parkerade utanför garaget bredvid ett äppelträd såg Rolle fyra smala ben som försvann upp i kronan. Han sa med bestämd röst att jag genast skulle gå in i bilen igen - och jag lydde för han lät allvarlig.
    Det var en stor älg som förirrat sig från Huddinge in mot stan och blivit hungrig på vägen. Det var bara en meter mellan honom och mig!
    När vi båda satt oss i bilen tutade Rolle och då trängde han sig ut precis bredvid - och "hu vad hemskt stor" han var! Och arg!!
    Dagen efter kom viltvårdare och sköt honom tyvärr för en kvinna hade ringt och klagat, hon vågade inte gå ut på sin tomt...Han stod utanför dörren och skrapade med hovarna!
    KRAM-Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj vilket älgäventyr! Det är verkligen stora djur, inget att leka med! Men äpplen gillar de ...

      Radera
  3. Ja, i år är det verkligen ett äppelår!
    Verkligen fräckt, men jag blev inte ens förvånad ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä kanske ska man inte ens bli förvånad. Men lite kan man väl få sucka!!???

      Radera