onsdag, september 04, 2024

Med musik i titeln

Ny kulturfråga från Enligt O idag: Vilka böcker med musik i titeln vill du tipsa om? Jag tänker på en svensk klassiker och två romaner som båda utspelar sig på Manhattan, i New York.

Först "Juloratoriet" av Göran Tunström. Den tar med sig läsaren dels till Sunne, dels till Nya Zeeland, med mycket kärlek och mycket sorg. Gör stundtals ont att läsa, men det är en fantastisk bok.

Så ett hopp över oceanen, till Chinatown, för en svängom: "Mambo i Chinatown" (Mambo in Chinatown) som jag tycker ger en liten inblick i en för mig helt okänd värld, bland kineser som valt att bosätta sig i USA men som ändå håller hårt på sina traditioner hemifrån. Dem bryter hon emot, den unga flickan som inget hellre vill än att dansa. Jean Kwok skrev.

"Mambo Kings spelar och sjunger om kärlek" (The Mambo Kings Play Songs of Love) gav sin författare Oscar Hijuelos Pulitzerpriset 1989. Bröderna från Kuba lyckas slå igenom med sin musik, speciellt sedan de medverkat i den på sin tid så berömda Lucy Show. Plötsligt vill alla dansa när de spelar! Hijuelos hade själv kubanska rötter och spelade dessutom jazz på amatörnivå, och att han var hemtam i miljöerna där Mambo Kings dyker upp är uppenbart.

Hur mambo låter eller hur man dansar till dess rytmer har jag för min del inte en susning om.

Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

  1. intressanta böcker, läser just nu en bok om kineser som flyttat till Finland under 2000-talet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj har det kommit många????

      Radera
    2. 15 000 räknat förra året, stor kulturskillnad

      Radera
    3. Oj. Och ja, det lär det vara. Skillnad, alltså.

      Radera
  2. Ditte5:13 em

    Alltid roligt att titta in och se vad som är på gång hos dig. Juloratoriet kom jag också att tänka på, dock länge sedan jag läste den. Vad gäller bok nr.2 vill jag gärna läsa den. Vet ju att många av de kineser som flyttat till både USA och England gärna har med sig sin kultur i mångt och mycket. Har läst en del böcker om detta och upplevt det helt nära när jag i NY bodde helt nära China Town en period. Ska med nöje ta mig an "Mambo i Chinatown". Och mambo har jag en gång kunnat dansa...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Wow, du kan dansa mambo! Imponerande! Tror absolut att du kommer att gilla boken.

      Radera
  3. Japp, där står jag igen som ett levande frågetecken. Rent spontant tänkte jag på "Christmas Carol av Charles Dickens. Den enda boken jag kan komma på som har musik i boktiteln...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den kom inte jag på. Hade varit ett klockrent val.

      Radera
  4. Åh, Juloratoriet. Det är en bok jag skulle vilja läsa om. Mabo i Harlem låter mycket spännande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tunström håller! Mambo i Chinatown vågar jag verkligen rekommendera.

      Radera