tisdag, september 10, 2024

På tal om kroppen

Kropp & själ (i handling, titel eller på omslag) ska vi presentera när det gäller veckans tisdagstrio så som Ugglan vill ha den.

"I kroppen min: resan mot livets slut och alltings början" är en djupt gripande självbiografi skriven av musikern och journalisten Kristian Gidlund som drabbades av cancer och dog bara några dagar före sin 30-årsdag. Tung läsning, men väldigt berörande också.

"Min vänstra fot" (My Left Foot) av Christy Brown är egentligen en tragisk historia som börjar på ett irländskt köksgolv. Där sitter barnet som de flesta tycker att föräldrarna ska lämna in på någon sorts institution, eftersom han är svårt funktionshindrad, född med CP. Men mamman ser något i grabben och hon visar sig ha rätt: den där pojken är både smart och energisk och klarar många svårigheter (om än inte alla), tack vare tårna på vänsterfoten. Stark bok, blev bra film. 

Kerstin Thorvall väjde inte för att skildra kärlek ur någon vinkel. När "Jag minns alla mina älskare och hur de brukade ta på mig" kom ut väckte den visst rabalder, men det var ju författaren van sedan tidigare ... Hon beskrev själv sin text: den handlar om "saknadens terror, svartsjukans andnöd och den fruktansvärda svindeln av lycka när du då äntligen kommer." Ja, erotik är väl en blandning av kropp och själ?

Copyright Klimakteriehäxan

18 kommentarer:

  1. Gidlunds bok hör till dem jag skyggar för. Min vänstra fot har jag sett som film. Thorvall tillhörde inte mina favoritförfattare men jag har läst en del av henne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är den tung. Men läsvärd.


      Radera
  2. lånade filmen Min vänstra fot (My Left Foot: The Story of Christy Brown) på biblioteket, sevärt

    SvaraRadera
  3. Min vänstra fot har jag sett som film. Vilken supermamma!

    SvaraRadera
  4. Jag tror att jag kan ha sett Min vänstra fot som film.

    SvaraRadera
  5. Min vänstra fot har jag sett som film, men inte läst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Läste boken när den var ny. Gjorde starkt intryck.

      Radera
  6. I kroppen min står här i hyllan någonstans, oläst. Jag minns dock hans sommarprat. Har inte sett Min vänstra fot - lite konstigt, för jag gick mycket på bio när den kom. Visste inte att den byggde på en bok.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tidlund var dessutom med i Hills veranda på SvT. Ocksåstarkt.

      Radera
  7. Återigen är det Gidlunds blogg och hans bok jag har läst. De andra böckerna känner jag inte till - föga förvånande;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag upptäckte aldrig hans blogg.

      Radera
  8. Anonym9:00 em

    Jag läste den gripande I kroppen min och Jag minns alla mina älskare… mycket bra böcker. Maria/bokologen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och båda tämligen ovanliga eller hur.....

      Radera
  9. Anonym9:01 em

    Jag gillade filmen Min vänstra fot
    Maria/bokologen

    SvaraRadera