lördag, september 28, 2024

Obotligt högervriden

Den fångade min blick när jag i sakta mak flanerade bland massor av andra turister längs en gränd i den lilla grekiska hamnstaden Parga vid Joniska havets kust. Där såldes sådant jag inte behöver köpa mer av: kläder, souvenirer, väskor, prylar i oräkneliga variationer, men jag tyckte inte att man såg till särskilt mycket hantverk.

Men att den här muggen var gjord för hand av en glad keramiker, det tyckte jag var solklart. Färgerna, djupblått och intensivt turkos, är två kulörer jag verkligen gillar. Dessutom påminner de om havet som låg bara ett stenkast bort. Och vilket roligt "öra"! Fin, kort och gott!

På semester vill man inte så sällan köpa med sig något hem. Jag brukar försöka se till att det i så fall blir något man kan använda, inte bara en souvenir utan en vettig pryl. Den ska dessutom inte vara stor, med tanke både på transport och på utrymmet hemma.

Den här muggen uppfyllde kraven. Men med bästa vilja i världen kan man inte påstå att jag behöver en mugg till. Köksskåpen är sedan länge fulla. Då kom jag på lösningen: jag köper den till Dottern, hon älskar stora muggar till sitt te!

Sagt och gjort. Fast en sak glömde jag bort mitt i shoppingivern: min Dotter är vänsterhänt. Och en mindre vänsterhandsanpassad mugg har jag nog aldrig sett. Den är obotligt högervriden! Så antagligen får den klämmas in hemma hos mig bland övriga muggar. Eller möjligen förvandlas till en vas. En grekisk souvenir i originell design förblir den hur som helst.

Copyright Klimakteriehäxan

2 kommentarer:

  1. jättevacker mugg! den hade jag behållit själv! himla tur för dig att din dotter är västerhänt

    SvaraRadera
  2. Älskar muggen! Den är såååå fin och framför allt annorlunda. Tror den kommer göra sig riktigt bra som vas eller "naturell" på fönsterbrädet. Bra att du köpte den. Det hade jag också gjort!

    SvaraRadera